Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Lichtjes kijken – Domtoren Utrecht

Gisteravond heb ik de Domtoren voor de tweede keer beklommen en deze keer was ik goed voorbereid met een groothoek-objectief, statief en camera. Voor de zekerheid had ik nog zo’n brillendoekje meegenomen om te zorgen dat ik de regendruppels weg kon vegen voor het geval dat het zou gaan regenen. Gelukkig was dat maar 1 keer nodig.

Ondanks de bewolking kon er ver gekeken worden en dat kwam goed uit! De bewolking hing ook hoog genoeg. De groep was die avond vrij divers: een aantal gezinnen, een paar stelletjes en een groep vrienden, en ik.

Het was een voordeel dat ik de Domtoren al een keer eerder heb beklommen omdat ik nu precies wist waar ik een foto van wilde maken. En ondanks dat sommige van de groep af en toe raar naar me keken omdat ik stond te prutsen bezig was met m’n statief, ging het zonder problemen. Ik hobbelde vrolijk overal achteraan zodat er geen mensen op de foto’s staan en ik alle ruimte had om de foto te maken zoals ik die in gedachte had.

Gebruikte instellingen van de camera

Bij al deze foto’s heb ik de ISO op 200 ingesteld zodat ik bijzonder weinig ruis op de foto’s krijg. Verder heb ik het diafragma niet erg afgeknepen en op f/5.6 laten staan. De sluitertijden varieerden hiermee van 2 seconden tot handmatig 10 seconden.

Een aantal keer het ik met Av (diafragmavoorkeuze) gefotografeerd en de camera de sluitertijd laten berekenen. Bij deze foto’s werd de belichtingscompensatie ingesteld tussen -1 en -2 om de foto donkerder te maken.

De foto’s met het uitzicht over Utrecht zijn grotendeels in de Manuele stand gemaakt. Van tevoren had ik op internet enkele foto’s bekeken met bijbehorende EXIF om te zien wat daar gebruikt werd.

De instellingen voor deze foto’s waren:

  • Diafragma: f/5.6
  • ISO: 200
  • Sluitertijd: tussen 6 en 10 seconden
  • Manuele Focus ingesteld op de lens
  • Beeldstabilisatie uitgeschakeld

Bij de foto’s vanaf de top van de Domtoren is de zelfontspanner gebruikt. Ik stelde de camera in, plaatste de camera in de juiste hoek met behulp van Live View en wachtte dan 10 seconden om de foto te maken. Op deze manier wist ik zeker dat ik een goede uitsnede had en met het statief kon ik ongewenste bewegingen voorkomen.

Alle foto’s werden handmatig scherpgesteld met Live View zodat ik zeker wist dat het punt wat scherp moest zijn, ook scherp zou zijn.

Foto’s

Ik heb enkele foto’s dubbel geplaatst omdat ik ze in zwart-wit ook erg mooi vond.