Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Beeldstabilisatie in een Canon objectief

Beeldstabilisatie (Image Stabilization) is een techniek waarbij een of meerdere optische elementen in het objectief de bewegingen van de fotograaf corrigeren. Deze techniek kan kleine bewegingen van de camera en/of fotograaf corrigeren. Hierdoor treedt er geen onscherpte op bij langere sluitertijden.

Beeldstabilisatie corrigeert geen bewegingen van het onderwerp!

De techniek

In een objectief met beeldstabilisatie zijn een of meerdere lenselementen van glas of hoogwaardig plastic verantwoordelijk voor kleine bewegingscorrecties. Dit wordt gemeten langs twee assen: de horizontale en verticale as. Kleine gyroscopen in het objectief registreren bewegingen en geven dit door aan de processor in de objectief. Die stuurt vervolgens de motoren aan die de lenselementen in de tegenovergestelde richting beweegt om de beweging te corrigeren.

Wanneer een objectief een van de onderstaande de woorden draagt, dan is deze voorzien van deze techniek.

  • OS – Optical Stabilization
  • OIS – Optical Image Stabilization
  • VR – Vibration Reduction
  • IS – Image Stabilization
  • SSS – Super SteadyShot
  • VC – Vibration Compensation

De toepassing

Een schematisch overzicht van een Canon 18-55 mm objectief met beeldstabilisatie. Het element in het rode balkje is het element dat verantwoordelijk is voor de stabilisatie.

Het element in het rode balkje is de beeldstabilisatie
Het element in het rode balkje is de beeldstabilisatie

En een voorbeeld van een 70-200 mm objectief:

De elementen in het rode balkje is de beeldstabilisatie
De elementen in het rode balkje is de beeldstabilisatie

Er zijn verschillende soorten beeldstabilisatie. De ‘kwaliteit’ van de beeldstabilisatie wordt aangegeven in de hoeveelheid stops die extra behaald kunnen worden. Nieuwe beeldstabilisatie haalt tot wel 4 stops extra.

Dat betekent dat een objectief zonder beeldstabilisatie een sluitertijd van 1/100e nodig heeft waar een objectief met beeldstabilisatie een sluitertijd van 1/25e kan halen.

Is beeldstabilisatie iets voor jou?

Dat hangt heel erg af van jouw onderwerp van fotografie. Fotografeer jij vanuit de losse pols met lange sluitertijden, dan is beeldstabilisatie een welkome toevoeging! Fotografeer jij landschappen vanaf een statief met een lange sluitertijd, dan is het niet nodig.

Discussie

Nou wordt er op fora op internet al lange tijd gediscussieerd over het nut van beeldstabilisatie. Als je veel gebruik maakt van een statief dan is beeldstabilisatie overbodig. Immers, een statief voorkomt onnodige bewegingen.

Verder wordt eventueel extra stroomverbruik genoemd. En dan nog de scherpte. Objectieven met, of zonder, beeldstabilisatie zijn scherper dan hun tegenhanger. Ook heb ik al eens gelezen dat je bij sluitertijden boven de 1/500 beter je stabilisatie uit kunt zetten, omdat het dan niet meer werkt.. Of het klopt weet ik niet.

Prijs

Over het algemeen zijn objectieven met beeldstabilisatie duurder dan de niet gestabiliseerde varianten. Dat komt omdat de constructie van het objectief anders in elkaar zit en er extra onderdelen in het objectief zijn geplaatst. Zo is het prijsverschil van een Canon EF 70-200 F/4 USM en de Canon EF 70-200 F/4 IS USM ruim 450 euro op het moment van schrijven.