Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Fotografie in praktijk: Fotografeer een opnamestudio

Na een lange tijd had ik weer een uitdaging met fotografie: het fotograferen van een kleine opnamestudio in de buurt van De Uithof in Utrecht. De foto’s worden gebruikt voor een website van de studio. Dat betekent dat er goede foto’s gemaakt moeten worden die de juiste indruk geven van de beschikbare ruimte die de opnamestudio biedt.

De omgeving – een opnamestudio

De omgeving waarin ik terecht kwam was een kelder van een groot gebouw, gelegen naast De Uithof in Utrecht. Hier heeft de eigenaar een eigen opnamestudio gebouwd. Er zijn 4 verschillende ruimtes, waarvan 1 de opnamestudio zelf is, en 2 andere ruimtes de plekken waar de bands en artiesten kunnen spelen. De laatste ruimte is ingericht als oefenruimte voor onder andere bandjes, en de muziekschool.

Er waren geen ramen aanwezig, alles werd verlicht met lampen. Het licht van de lampen was niet sterk genoeg om uit de hand te kunnen fotograferen. Bij een gebrek aan een statief is alles een statief, en ik heb daarom veel gebruik gemaakt van een krukje wat als stevige ondergrond moest dienen voor de foto’s.

Voorbereiding

Voordat de foto’s gemaakt konden worden, moest eerst bepaald worden wat er gefotografeerd moest worden. Dat betekende allereerst opruimen want door het gebruik van de studio waren overal spullen neergelegd. Voor gebruik is dat prima, maar voor een eerste indruk op een foto is dat niet ideaal. Zorg er voor dat alles opgeruimd is en eruit ziet zoals mensen het zullen aantreffen, dan is de omgeving direct herkenbaar voor ze.

De foto’s zijn gemaakt in de Av stand met een diafragma van f/8 en een ISO waarde van 400, tenzij anders aangegeven. De sluitertijd werd door de camera vastgesteld en sommige foto’s zijn overbelicht met belichtingscorrectie.

De reden van het diafragma f/8 is dat ik alles scherp op de foto wilde hebben. Met dit diafragma wordt de sluitertijd langer, waardoor er meer scherpte in de foto ontstaat.

Gebruikte apparatuur

En enkele krukjes en stoelen als tijdelijk statief

Studio

Studio Frankrijk - Studio
Sluitertijd: 1,3 sec, Diafragma: f/8, ISO 400 en +1 belichtingscorrectie
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Zoals je kunt zien heb ik de foto vanuit een hoek genomen. Door het brandpuntsafstand van 17mm (omgerekend naar 35mm is dit 27.2mm) en het lage standpunt lijkt de ruimte groter over te komen.

Zoals je op de foto kunt zien is de ruimte goed verlicht. Dat komt onder andere door de langere sluitertijd van 1.3 seconden wat genoeg tijd is voor de camera om donkere ruimtes lichter te laten lijken. Daarnaast zie je twee lampen die vanuit de hoeken de ruimte goed belichten. Een derde lamp, die uit beeld maar links van de camera staat, zorgt ervoor dat de rest van de ruimte gelijkmatig verlicht wordt. Hierdoor is een hele egale belichting ontstaan.

Studio Frankrijk - Studio
Sluitertijd: 2 sec, Diafragma: f/8, ISO 400 en +1 belichtingscorrectie
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Vanuit de andere hoek is de rest van de ruimte goed zichtbaar, waardoor bij het zien van deze twee foto’s direct duidelijk is hoe dit gedeelte van de ruimte eruit ziet. Hier zie je terug dat het opruimen een positieve indruk geeft van de ruimte.

Om het beeld compleet te maken heb ik ervoor gekozen om ook de andere kant van de ruimte erop te zetten, zodat duidelijk is hoe de gehele ruimte eruit ziet. Om ervoor te zorgen dat de foto er verzorgd uitziet, heb ik de deuren gesloten. Open deuren kunnen afleiden.

Studio Frankrijk - Studio
Sluitertijd: 2,5 sec, Diafragma: f/8, ISO 400 en +0.66 belichtingscorrectie
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Van deze ruimte is nu een goed beeld. Door naar de andere ruimte waar de muziek gemixt en bewerkt wordt. Ook hier is het belangrijk dat het er opgeruimd uitziet. Ik heb hier dezelfde aanpak toegepast en foto’s gemaakt vanuit een hoek en vanuit een lager standpunt. Door de stoel voor het bureau weg te halen is beter zichtbaar wat daar ligt.

Studio Frankrijk - Opnamestudio
Sluitertijd: 1 sec, Diafragma: f/8, ISO 400 en +0.66 belichtingscorrectie
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Ik heb ook nog een foto gemaakt van het bureau waar het scherm en het keyboard op staan, maar die werd later door mij ‘afgekeurd’. De foto sprong er niet uit.

Een andere foto die er wel uitsprong is de volgende, waarbij ik vooral het detail van de apparatuur vast wil leggen.

Studio Frankrijk - Meters
Sluitertijd: 0,4 sec, Diafragma: f/5.6, ISO 400 en +0.66 belichtingscorrectie
Brandpuntsafstand 83mm met Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Bij deze foto heb ik een ander diafragma gekozen waardoor er minder scherptediepte in de foto aanwezig is, en er daardoor een kleiner gebied in de foto scherp is. De scherpte heb ik vastgelegd op het eerste gedeelte van de middelste meter waardoor de naald onder andere scherp op de foto is gezet. Dit soort foto’s zijn geschikt om ergens halverwege een pagina te plaatsen.

Repetitieruimte

Naast deze twee ruimtes is er nog een repetitieruimte waarin geoefend kan worden. Deze ruimte is niet zo groot, maar er stond wel een prachtig instrument wat de grootte van de ruimte kon benadrukken, namelijk de contrabas. Deze is 2 meter lang.

Studio Frankrijk - Repetitieruimte
Sluitertijd: 0,6 sec, Diafragma: f/8, ISO 400 en -0.33 belichtingscorrectie
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Door de contrabas is goed in te schatten hoe groot deze ruimte is. Daarnaast is hier ook als enige lichtbron de lamp gebruikt die je op de foto ziet.

Oefenruimte / muziekschool

De laatste ruimte is de oefenruimte die ook door de muziekschool gebruikt wordt. Deze ruimte was ook goed verlicht door meerdere lampen, maar het gebrek aan ruimte zorgde voor een uitdaging, want de instrumenten op de voorgrond zouden het zicht op de achterliggende instrumenten kunnen ontnemen.

Studio Frankrijk - Oefenruimte
Sluitertijd: 2 sec, Diafragma: f/7.1, ISO 400 en +0.66 belichtingscorrectie
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Daarom is er ook van de andere kant een foto gemaakt. Hierdoor ontstaat een volledig beeld van de ruimte.

Studio Frankrijk - Oefenruimte
Sluitertijd: 1,6 sec, Diafragma: f/7.1, ISO 400 en +0.66 belichtingscorrectie
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Nabewerking

De foto’s zijn nabewerkt. Bij bijna alle foto’s is de witbalans aangepast naar Fluorescerend. De originele foto’s waren erg geel, want ik had mijn grijskaart niet meegenomen om de witbalans te ijken. Deze witbalans zorgt er niet voor dat de sfeer dicht bij de werkelijkheid komt, want dat is achteraf niet meer goed te bepalen. Wel heb ik ervoor gezorgd dat er de foto’s een beetje gelig zijn. Hierdoor komt de sfeer van de ruimte goed naar voren, zonder dat de andere kleuren erg gaan afwijken.

Enkele foto’s zijn bijgedraaid omdat ze schuin waren. Dit kwam omdat ik geen statief had en een stoel niet de perfecte ondergrond bleek voor een camera.

De belichting is bij deze foto’s niet met de computer bijgewerkt. De belichtingscorrectie heeft ervoor gezorgd dat de foto’s genoeg licht hebben en dus niet achteraf nog extra helderheid nodig hebben.

Concessies

Ik heb bij het maken van de foto’s enkele concessies moeten maken. Op een aantal foto’s zie je dat de lampen enorm wit zijn en dat er vlekken van licht op de muur verschijnen door overbelichting. Dat is het gevolg van het toepassen van belichtingscorrectie. In dit geval vind ik het niet storend, want ik krijg er goed belichte foto’s voor terug.

Conclusie

Het was een uitdaging om de studio en de andere ruimten goed op de foto te krijgen. Ik heb veel plezier gehad aan deze opdracht en ik ben erg tevreden over de foto’s. Het gebrek aan een statief kon goed opgevangen worden door krukjes en andere voorwerpen, maar sommige foto’s (hier niet getoond) waren beter gelukt als ik een statief had gebruikt.

Het belangrijkste op dit soort foto’s is de sfeer. De sfeer bepaald onder andere of bandjes en/of artiesten langs willen komen. Als de verlichting prut is, of er is niet opgeruimd op de foto’s, geeft dat een slechte eerste indruk. Probeer door de ogen van een mogelijke bezoeker te kijken en vraag jezelf af: wat zou ik graag willen zien als ik op zoek ben naar een ruimte?