Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Fotografeer de kerstboom!

De kerstboom is in veel huishoudens een bron van licht in de donkere wintermaanden. De boom wordt versierd met ballen, lichtjes en slingers en ideaal om te fotograferen.

Je kunt namelijk oefenen met een lange sluitertijd en een statief, belichtingscompensatie, met het diafragma en daarmee ook scherptediepte en met het maken van bokeh.

Diafragma, sluitertijd en scherptediepte

Het diafragma bepaald hoeveel licht er door de lens heen gaat en op de sensor terecht komt. Vaak staat de kerstboom in een donkere hoek en geeft zelf licht af. Probeer dit dan ook zo vast te leggen, vaak zorgt de boom voor een eigen sfeer.

De onderstaande foto is gemaakt vanaf een statief met een sluitertijd van 5 seconden, een diafragma van f/8 en ISO 100.

Kerstboom
5 seconden, ISO 100, diafragma f/8, 22mm met Canon EOS 500D

Door deze lange sluitertijd heeft het licht van de lampjes zich gevormd tot een stervorm. Hoe langer de sluitertijd, des te meer stervorming.

Scherptediepte

De foto is van voor tot achter scherp omdat de sensor 5 seconden belicht is. Genoeg tijd om met de weinige hoeveelheid licht toch genoeg scherpte op de foto te krijgen.

Out of focus bokeh

Een andere manier om je kerstboom meer abstract te fotograferen is doormiddel van out of focus bokeh. Hiermee wordt het onderwerp bewust heel onscherp gefotografeerd omdat de focusring helemaal de verkeerde kant op wordt gedraaid. Dit effect wordt sterker naarmate het brandpunt van de lens groter wordt.

Dit is het resultaat van out-of-focus bokeh bij een kerstboom:

Out of focus Kerstboom
Bewust een onscherpe foto om het abstracte effect weer te geven.

Je kunt met de kerstboom goed oefenen. Je kunt scherptediepte uitproberen door de boom van voor tot achter scherp te krijgen of juist een detailopname maken met een groot diafragma (klein f-getal). Verder kun je oefenen met belichtingscorrectie en zelfs een HDR foto maken van de kerstboom is een leuk experiment.

Dus pak je camera en ga experimenteren! Het is bijna vakantie en het is zonde als je de camera deze kerstvakantie onbenut zou laten.

Maak een kerstkaart van je foto

Als je de kerstboom gefotografeerd heb, dan is het leuk om daar een kerstkaart van te maken! Hoe je dat doet, kun je in dit artikel lezen.