Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Bruidsreportage in Limburg

Afgelopen weekend heb ik iets totaal nieuws gedaan: ik heb een bruidsreportage gemaakt. Het aanstaande bruidspaar had een speciale eis: we willen niet de standaard foto’s die normaal gesproken bij een bruiloft worden gemaakt. Ze hadden mijn foto’s op internet gezien en mijn stijl van fotograferen vonden zij passend voor hun bruiloft.

Voorbereiding

De voorbereiding was uitgebreider dan gewoonlijk. Ik heb veel websites bezocht om informatie over bruidsreportages te verzamelen. Zo kwam ik op een artikel van Fred Jansen, die hier ooit een blog heeft geplaatst, en kwam ik meerdere lijstjes tegen met onderwerpen die op een bruidsreportage gefotografeerd moeten worden. Het bruidspaar had mij ter voorbereiding een aantal foto’s gestuurd die zij inspirerend vonden.

Uitrusting

Mijn huidige uitrusting was niet genoeg om op de dag zelf te fotograferen. Ik heb speciaal voor deze dag, en voor alle dagen erna, de Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM aangeschaft. Een lichtsterk objectief met een vast diafragma.

Ik heb, om er zeker van te zijn dat ik goed voorbereid was, extra apparatuur geleend voor deze dag. Ik had op deze dag een Canon EOS 600D en een Canon EF 70-200 f/2.8 IS USM tot mijn beschikking. Deze extra body en objectief zorgde ervoor dat ik niet hoefde te wisselen tussen objectief en body, en snel kon wisselen tussen groothoek en telezoom.

Inspiratie

Naast apparatuur moest ik mij verdiepen in de foto’s die er op zo’n dag gemaakt worden, en de vele variaties die daarop mogelijk zijn. Ik kwam op een website waar foto’s stonden van de kapel waar dit bruidspaar zou gaan trouwen, en daar heb ik een paar foto’s op gebaseerd. Het gaf mij gelijk de gelegenheid om een indruk te krijgen van de locatie.

Bij de andere locaties moest ik het doen met foto’s van de website.

De bruid

De dag begon voor mij om half 9. De aanstaande bruid ging naar de kapster om gekapt te worden voor de bruiloft. Dit was een ideale gelegenheid om de bruid en haar moeder te ontmoeten. Ik vond het belangrijk om mijzelf voor te stellen, want ze hadden mij nog niet eerder ontmoet.

Bij de kapster vond ik al een paar leuke momenten om te fotograferen. De aanstaande bruid had voor de bruiloft natuurlijk nette schoenen, maar bij de kapster zat ze lekker met haar All-Stars aan.

De All-Stars van de bruid
Sluitertijd: 1/80 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 800
Brandpuntsafstand 55mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

De moeder van de bruid is de hele dag bij haar aanwezig. Ik heb haar op de achtergrond geplaatst en in het verlengde van haar dochter. De moeder mag niet ontbreken bij de voorbereidingen.

De bruid en haar moeder
Sluitertijd: 1/80 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 500
Brandpuntsafstand 55mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Het haar van de bruid

Voor de bruid is het haar, naast de jurk en sieraden, een van de belangrijkste uiterlijke kenmerken. Daarom is het leuk om dat proces op de foto te zetten.

Het haar van de bruid
Sluitertijd: 1/80 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 800
Brandpuntsafstand 40mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Tussendoor

Tussendoor kon ik met de aanstaande bruidegom langs twee locaties, de kapel en de beachclub waar ‘s avonds het feest werd gehouden. Ik had beide camera’s met objectieven mee zodat ik in de kapel kon zoeken naar de juiste instellingen en hoeken. Dit heeft als voordeel dat je als fotograaf voorbereid bent, en niet ter plekke nog moet zoeken naar instellingen en naar perspectieven. Als je meer bruidsreportages gedaan hebt wordt het waarschijnlijk een automatisme.

Het tweede voordeel van tussendoor bezoeken is dat je kunt navragen wie waar gaat staan. Het was een katholieke bruiloft en daar hebben ze andere rituelen. Door te vragen voorkom je dat je voor je bruidsreportage vanuit een verkeerde hoek fotografeert of nog erger, een moment daardoor mist!

Terug bij de bruid

De bruid was terug van de kapster en kon opgemaakt worden. Dat heb ik ook gefotografeerd, want de bruidegom is hier niet bij aanwezig. Naast herinneringen maken van de dag voor het getrouwde stel, geeft een bruidsreportage de bruid en bruidegom kans om te zien hoe de ander zich die ochtend op de grote dag heeft voorbereid!

De bruid wordt opgemaakt
Sluitertijd: 1/10 sec, Diafragma: f/3.2, ISO 200
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Ondertussen, terwijl de bruid nog in de make-up werd gezet, kon ik de bruidsjurk en bijbehorende schoenen fotograferen. Hier heb ik niet moeilijk gedaan: de jurk hing aan een zwarte kast en had daardoor een mooi contrast met de jurk. Ik heb ervoor gezorgd dat de jurk zoveel mogelijk tussen de twee deuren in kwam te hangen. Zo ontstaat een mooie balans in de foto.

De trouwjurk
Sluitertijd: 1/60 sec, Diafragma: f/8.0, ISO 200
Brandpuntsafstand 20mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Bij de jurk horen schoenen en die heb ik onder de jurk gezet en gefotografeerd.

De schoenen van de bruid onder de jurk
Sluitertijd: 1/30 sec, Diafragma: f/3.2, ISO 200
Brandpuntsafstand 38mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Naast de schoenen als geheel bij de jurk, is het ook leuk om de details van de schoenen op de foto te zetten.

Detailopname van de schoen van de bruid
Sluitertijd: 1/200 sec, Diafragma: f/3.2, ISO 200
Brandpuntsafstand 51mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

De bruid had zich ondertussen aangekleed. Ze was klaar om op de foto te gaan met de jurk en de accessoires zoals sieraden.

De armband van de bruid, met gevouwen handen
Sluitertijd: 1/1000 sec, Diafragma: f/1.8, ISO 400
Brandpuntsafstand 85mm met Canon EF 85mm f/1.8 IS

De bruidegom

De bruidegom zat ondertussen te wachten tot het tijd was om het pak aan te trekken. Aangezien deze bruidegom niet vaak in pak loopt, werd hij geholpen om te zorgen dat hij strak en goed verzorgd aan zou komen bij zijn bruid.

De stropdas van de bruidegom wordt goed gedaan
Sluitertijd: 1/200 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 800
Brandpuntsafstand 55mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Naast het feit dat de bruidegom weinig in pak loopt, loopt hij ook weinig in nette schoenen. Vandaar dat het bijzonder is dat hij zulke schoenen aan heeft. Dat moet er natuurlijk ook op :)

De bruidegom lust zijn veters
Sluitertijd: 1/50 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 800
Brandpuntsafstand 40mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

De ringen

Een van de symbolen waarmee het huwelijk bezegeld wordt zijn de ringen. Naast een foto van de ringen in het doosje, is het leuk om deze ook los en in een andere positie te fotograferen. Als ondergrond werd het overhemd van de bruidegom gebruikt. Kort voor het aankleden had hij deze op de tafel gelegd zodat er een foto van gemaakt kon worden.

De trouwringen met het overhemd als ondergrond
Sluitertijd: 0.3 sec, Diafragma: f/20, ISO 200
Brandpuntsafstand 55mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM op statief.

De bruid ophalen

Hét moment waar de bruidegom op heeft gewacht is aangebroken: hij mag zijn bruid ophalen!

De bruidegom belt aan bij de bruid
Sluitertijd: 1/200 sec, Diafragma: f/7.1, ISO 200
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Een spontaan moment ontstond toen de bruidegom hoorde dat de bruid niet haar All-Stars aan had, maar speciale schoenen. Dat moest hij even zien.

De bruidegom tilt de jurk van de bruid op om de schoenen te bekijken
Sluitertijd: 1/500 sec, Diafragma: f/7.1, ISO 200
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Natuurlijk is het leuk om een foto te maken wanneer de bruid in de auto is gestapt, met de hele jurk erachteraan, en de bruidegom achter het stuur zit.

De bruid en bruidegom in de auto
Sluitertijd: 1/100 sec, Diafragma: f/4.0, ISO 200
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

In het gemeentehuis werd voor het eerst het ja-woord gegeven. Daar hoort natuurlijk een kus bij!

De bruid en bruidegom kussen elkaar
Sluitertijd: 1/60 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 800
Brandpuntsafstand 55mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Daarna was er even tijd voor ontspanning. Na echte Limburgse vlaai was het tijd voor de kapel.

De Kapel

Bij de kapel werden de bruid en bruidegom door de pastoor ontvangen.

De bruid en bruidegom worden door de pastoor bij de kapel ontvangen
Sluitertijd: 1/320 sec, Diafragma: f/4.0, ISO 400
Brandpuntsafstand 40mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Belangrijke tip van de pastoor voor een fotograaf: geef geen aanwijzingen voor bijvoorbeeld een kus en vraag niet of iets opnieuw gedaan kan worden.

Een belangrijk moment is wanneer de bruid en bruidegom naar elkaar kijken tijdens een dienst. Probeer die momenten vast te leggen. Het zijn de meest spontane momenten tijdens een dienst.

De bruid lacht naar de bruidegom in de kapel
Sluitertijd: 1/60 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 1600
Brandpuntsafstand 55mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Omdat het een katholieke dienst was, was er een Maria-opdracht. In de kapel was een speciaal gedeelte waar de Maria-opdracht plaats kon vinden. Hier was ook de huwelijkskaars bij geplaatst.

De bruid kijkt op naar Maria bij de Maria-opdracht
Sluitertijd: 1/60 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 1600
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Na de dienst was er gelegenheid voor Champagne, en werden de familie en vrienden met het bruidspaar gefotografeerd. Een mooi moment is om de hand van de bruid en bruidegom, mét ring, te fotograferen.

De hand van de bruid en de bruidegom, met de trouwringen
Sluitertijd: 1/1000 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 400
Brandpuntsafstand 55mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

De beachclub

De avond werd afgesloten met een groot feest bij de beachclub. Bij het ontvangst van de gasten worden de cadeau’s in ontvangst genomen en konden de daggasten een plekje opzoeken om uit te rusten.

WC-rol met daarop bruid en bruidegom getekent
Sluitertijd: 1/100 sec, Diafragma: f/3.2, ISO 400
Brandpuntsafstand 55mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Na de heerlijke barbecue was het tijd voor het bruidspaar om de taart aan te snijden.

Het bruidspaar snijdt de bruidstaart
Sluitertijd: 1/60 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 400
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
Foto is ingeflitst

Na al het heerlijke eten en de heerlijke taart was het tijd voor de openingsdans van het kersverse bruidspaar.

Het bruidspaar tijdens de openingsdans
Sluitertijd: 1/100 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 800
Brandpuntsafstand 17mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
Foto is ingeflitst

En aan het einde van de avond nog een laatste foto van het bruidspaar. De blik zegt genoeg.

Het bruidspaar kijkt elkaar verliefd aan
Sluitertijd: 1/60 sec, Diafragma: f/2.8, ISO 800
Brandpuntsafstand 31mm met Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
Foto is ingeflitst

Mijn ervaring van deze bruidsreportage

Het was een enorm leuke en intensieve dag. Als fotograaf heb ik gemerkt dat je continu alert moet zijn. Een spontaan moment heb je zo gemist. Ik heb niet alles op de foto, en het is ook niet mogelijk om alles te fotograferen. Sommige momenten duren maar een halve seconde… Ik ben zelf heel trots op mijn foto’s. Voor een eerste bruidsreportage vind ik zelf dat ik het heel goed gedaan heb :D

Ervaring van het bruidspaar

Het bruidspaar is erg tevreden met de gemaakte foto’s en de foto’s zijn precies geworden zoals ze voor ogen hadden.