Fotografie voor beginners

Lightroom Handleidingen en Tutorials

Een aantal keer heb ik hier een artikel geplaatst met in de titel het woord Lightroom. Regelmatig komen bezoekers met dat zoekwoord terecht op mijn site. Voor deze bezoekers heb ik veel bronnen verzameld waarmee ze verder kunnen in hun zoektocht.

Hieronder staan verschillende bronnen waar je tutorials van Lightroom kunt vinden. Per link is aangegeven of het voor Lightroom 3 (LR 3) of Lightroom 4 (LR 4) is.

PDF’s

Tutorials

Videotutorials

Adobe TV

YouTube

Blogs

Boeken

Heb jij nog een site waarop handleidingen / tutorials of videotutorials op staan? Mail mij dan of plaats een reactie onder dit artikel. Op deze manier kunnen we elkaar helpen!

30 reacties

 1. Als beginnende fotograaf met een Nikon 1 V 2 systeemcamera ben ik bezig om wat meer te leren fotograferen.
  Nu is mij verteld dat 50/55% van een goede foto van de camera komt en de rest van een fotobewerking programma.

  Welk Photoshop programma moet ik gaan gebruiken en waarom? Ik ben ook bereid om geld uit te geven voor een goed fotobewerking programma.

  Graag hoor ik van u hoe of wat,
  alvast mijn dank.

  • Hallo Ron,

   Ik ben zelf van mening dat die opvatting niet overal van toepassing is. Bij bepaalde vakgebieden in de fotografie zal de nabewerking een belangrijk onderdeel zijn van de foto, maar niet alles hoeft nabewerkt te worden..

   Terugkomend op je vraag, ik kan je Adobe Photoshop Elements ( http://www.adobe.com/nl/products/photoshop-elements.html ) aanraden omdat je met dat programma zowel je foto’s kun beheren als bewerken in een uitgeklede versie van Photoshop. Het programma is een combinatie van Adobe Lightroom en Adobe Photoshop, met uit elk programma een aantal handige en belangrijke functies.

   Op de site van Adobe, maar ook op YouTube, zijn veel tutorials te vinden om foto’s naar eigen smaak te bewerken.

   Hét programma om foto’s mee te bewerken is Adobe Photoshop, maar daarvoor zul je een hele smak geld neer moeten leggen, en je zult jezelf moeten (of laten) trainen om te werken met dit programma.

   Ik denk dat Adobe Photoshop Elements een goed begin is om mee te beginnen. Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben en ik hoor graag wat je er van vindt!

   Groeten Maarten

  • Definieer eerst wat een goede foto is. Welke kenmerken van een goede foto passen bij jou? In de zin dat jij daarop wil excelleren. Leren kijken naar je onderwerp, zowel in kunstzinnig compositorische zin als in fototechnische zin. Denk bij fototechnisch aan kleuren, onderwerpcontrast, belichtingscontrast etc. Het is mijn ervaring dat de camera en / of het fotobewerkingsprogramma zelden of nooit de zwakste schakel zijn.

 2. Beste Maarten,

  Ik gebruik sinds een paar maanden, met veel plezier, photoshop elements 11 en ben op zoek naar een volledige, duidelijke nederlandse handleiding van dit programma. In engels is er genoeg te vinden, maar pdf’s vertalen naar nederlands is erg lastig. Kan jij me AUB vooruit helpen?

  Groeten Sjef

 3. hoi,

  ik had onlangs de mogelijkheid om lightroom 5 beta te downloaden maar heb het niet gedaan uit schrik dat hij mijn originele lightroom 4 zou overschrijven. Als dit toch het geval is dan hoef ik verder geen reactie. Indien ik probleemloos de 5 beta versie kan downloaden naast de lightroom 4 dan wil ik graag weten waar ik de versie kan terugvinden, want heb hem niet meer!

  groetjes Ronald

 4. Hallo Maarten,

  Op mijn mac heb ik Adobe photoshop elements 8 geïnstalleerd al weer enkele jaren geleden. Daarnaast heb ik afgelopen jaar een fotobewerkingsprogramma van canon moeten installeren omdat elements 8 de raw bestanden v.d. canon EOS 1100D niet aan kan.
  Nu wil ik overstappen op lightroom 4 omdat ik dit een veel vriendelijker programma vindt en mijn mac dit programma nog aankan.
  Vraag: kan ik in lightroom 4 mijn foto’s importeren vanuit deze 2 genoemde programma’s?
  Graag je advies en vr. groet,
  Peter Roefs

  • Hallo Peter,

   Het is mogelijk om de losse bestanden te importeren in Lightroom 4, maar daarbij weet ik niet of alle aanpassingen ook door Lightroom 4 worden overgenomen. Het is niet mogelijk om vanuit een programma te importeren naar Lightroom.

   Als er wijzigingen zijn gemaakt aan de foto, dan vermoed ik dat Lightroom de gemaakte wijzigingen van Photoshop Elements wel overneemt, maar of dat ook het geval is bij Digital Photo Professional (ik vermoed dat je dit programma bedoelt met ‘een fotobewerkingsprogramma van canon’) kan ik niet zeggen.

   Ik zou het gewoon proberen en kijken wat er dan gebeurt.

 5. Hoi Maarten,

  Ben vandaag op jouw site terechtgekomen na zoeken over info m.b.t. Lightroom 4 en heb mij direct voor verder nieuws opgegeven.
  Je bent wel aan iets begonnen, zeg. Goed werk, ik weet zeker dat er talloze mensen met talloze vragen zijn (en komen). De Adobe publicaties in jouw lijst, heb je die helemaal zelf vertaald naar Nederlands?

  Vr. groet, Piet

 6. Hallo, Ik heb Ligtroom 4 van een kennis gekregen maar hij heeft de handleiding niet meer.
  Weet jij mss waar ik een Nederlandse handleiding kan downloaden, wil me graag hierin verdiepen en heb me daarom bij je aan gemeld. Het ziet er nl. heel netjes uit.

  Alvast bedankt voor eventuele antwoord.

  Gr. Cornelia

  • Hallo Cornelia,

   Op deze pagina kun je die handleiding downloaden, klik daarvoor in het bovenstaande artikel op de link met de naam ADOBE® PHOTOSHOP® LIGHTROOM® 4 gebruiken.

   Die handleiding bevat alle instructies die je nodig hebt om het programma te kunnen gebruiken ;)

 7. Hallo Maarten
  Ik heb Lightroom 4 , ben zeer tevreden en heb een nieuwe Mac.
  Om een foto te gebruiken voor b.v. een website, moet je deze uit Finder halen, maar dat is niet de bewerkte foto.
  Het lukt me niet een foto uit Lightroom te gebruiken, wel uit Finder, maar dat is de onbewerkte versie, of hoe kan ik de bewerkte in Finder krijgen??
  Kan je hiermee op weg helpen???

  Mvg Piet

 8. Hallo Ron,

  Ik heb ook interesse gekregen in Lightroom en in mindere mate Photoshop. Ik ben nog niet zover dat ik mijn foto’s wil gaan bewerken.
  Toch wil ik ze allebei kopen, maar vraag me af, waarom ze ook GRATIS te downloaden zijn.
  Ik denk al gauw dat er achter het woord GRATIS een slangetje onder het gras zit.
  Ik heb interesse in Lightroom en elements, maar welke zijn voor mij (beginneling) de beste om aan te schaffen?
  Ik weet dat ik voor zowel lightroom als photoshop moet gaan “studeren” maar daar heb ik het wel voor over.
  Vrgr,
  Don Breton
  Hondon de Las Nieves – Alicante

  • Hallo Donald,

   Ze zijn gratis te downloaden omdat je dan kunt ervaren hoe de programma’s werken. Naar mijn weten is dit een periode van 30 dagen waarop je software zonder enige restricties kunt gebruiken.

   Welke het beste aan te schaffen is, kun je pas zeggen nadat je ze beiden (intensief) geprobeerd hebt. Stel voor jezelf doelen op waaraan een programma moet voldoen en ga met die doelen in beiden programma’s (Lightroom en Elements) aan de slag. Dan ontdek je welk programma bij je past en dan is de keuze niet zo lastig meer om te maken.

 9. Beste Maarten,

  Voor de snelheid waarmee jij reageert, moet ik toch even diafragma en ISO bijstellen (grapje).
  Ik fotografeer in M.
  Ik heb alle vragen, opmerkingen en antwoorden doorgelezen en ben al tot de conclusie gekomen dat ik moet beginnen met Adobe Photoshop Elements. Jij merkte op dat dat een programma is waarmee je zowel foto’s kunt beheren als bewerken, in een uitgeklede versie van Photoshop.
  Ik had Picasa gedownload, maar ik heb twijfels en krijg het gevoel dat Lightroom/Photoshop toch beter is. En voordat ik tijd ga steken in Picasa, kan ik die tijd toch beter gebruiken voor Adobe Lightroom/Photoshop.
  Ik wil me nu (dus op jouw advies) Adobe Photoshop Elements aanschaffen . Ik beloof je, jou op de hoogte te houden, van zowel het fotobeheer als -bewerking daarmee.

  Bedankt voor de tips.

  Donald Breton
  Hondon de Las Nieves.

 10. Hallo Maarten,

  Ik ben kennelijk wakker geworden.
  Bijna had ik inderdaad Adobe Photoshop Elements besteld. Maar ik realiseer me dat ik dat helemaal niet wil. Ik wil mijn foto’s helemaal niet nabewerken. Het bewerken van foto’s geeft me al gauw het idee dat het niet mijn foto’s zijn.
  Naar mijn mening zitten er zoveel technische mogelijkheden op de digitale camera’s van tegenwoordig dat we goede opnamen kunnen maken zonder de inbreng van Photoshop.
  Daarbij wil ik helemaal geen uren doorbrengen met het bewerken van foto’s.
  Is daarom Adobe Bridge CS5 niet beter?
  mvrgr.

  Donald Breton

  • Hallo Donald,

   Adobe Bridge CS5 is een soort mediamanager voor je foto’s. Als je ze niet wil bewerken dan zou je ook kunnen kijken naar Google Picasa. Met dit programma kun je ook foto’s beheren en eventueel bewerken.

 11. Hallo Maarten,
  Ik ben op jou mooie site gestuit bij het zoeken of Adobe lightroom 5 met eventuele update wat voor mij zou zijn. De prijs zou dan samen rond 215 euro liggen. Soms bewerk ik raw in canon ‘ s eigen DPP en ik gebruik Arc soft Photostudio 5.5. Wat ik niet goed begrijp is of er in het te kopen Adobe 5 pakket van 125 euro een Camera raw programma ingesloten zit. Of moet dat nog los gekocht worden? Je kunt ook veel maandelijks ‘huren’ begrijp ik maar daar voel ik niet zoveel voor eigenlijk.
  Vast bedankt voor je antwoord en met vriendelijke groet. Maria.

  • Hallo Maria,

   Camera RAW hoef je niet te kopen, dat krijg je meegeleverd bij Adobe Lightroom 5. Camera RAW wordt door Adobe gebruikt om allerlei RAW bestanden van verschillende camera’s en fabrikanten te kunnen openen. Het is zeg maar een universeel programma waar elke keer nieuwe ondersteuning voor nieuwe camera’s aan wordt toegevoegd, zodat jij die foto’s kunt openen in Lightroom 5.

 12. Hoi Maarten,

  Ik heb sinds kort Adobe lightroom 5.6 aangeschaft, mijn vraag is kan ik nu het beste een boek van Pearson kopen voor de uitleg of is de pdf handleiding op Adobe voldoende?

  Met vriendelijke groet,
  Kees

  • Hallo Kees,

   Tja, dat ligt eraan hoe autodidactisch je bent. Heb je al eerder met Lightroom gewerkt, dan moet de PDF voldoende zijn. Begin je echter en wil je een goede basis hebben, dan raad ik je aan om het boek aan te schaffen. De opbouw in vaardigheden is daar beter op elkaar afgestemd, en er is meer uitleg over de verschillende functies.

 13. Geachte Maarten

  Ik overweeg PS Elements aan te schaffen. Liefst in het Nederlands. Echter voor Mac op dit ogenblik NIET beschikbaar.
  Heb jij er een zicht op of dit ooit zal verschijnen? Bestaan er bij jouw weten vorige versies van Elements die wél in het NL zijn én voor Mac?

  Hartelijk dank voor je antwoord maar ook voor het geweldige werk dat je verzet!

  Bert

Schrijf een reactie

Ben je nieuwsgierig geworden, wil je bijdragen aan de discussie, of heb je een aanvulling? Deel je mening! Voor algemene vragen is er de Vraagbaak.
Opmerking: de reactie wordt eerst gelezen (en indien nodig geredigeerd), voordat deze wordt geplaatst. Het emailadres blijft privé.