Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Impressie Workshop Basisfotografie Fotoclub.nu

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij een workshop Basisfotografie van Fotoclub.nu. Zo’n cursus is heel handig als je een camera hebt gekocht, maar niet weet hoe je hem moet gebruiken. Veel kopers gebruiken alleen de automatische stand en dat is zonde, want daarmee gebruik je niet de volledige capaciteit van je spiegelreflexcamera.

Na een workshop basisfotografie ben jij in staat om je camera zelf te bedienen, en zul je de automaat niet meer nodig hebben.

Een overzicht van de workshop

De dag begint met een presentatie, waarin kort uiteen wordt gezet wat er die dag allemaal behandeld zal worden. Onder het genot van koffie of thee wordt even kort een voorstelronde gedaan en wordt gevraagd welk doel elke deelnemer die dag wil bereiken.

Dan begint de workshop. De workshop basisfotografie bevat de drie basiselementen van fotografie, namelijk:

Deze drie elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar in de workshop worden deze drie van elkaar losgemaakt, om het overzichtelijk te houden.

Bij elk van de bovenstaande drie onderwerpen wordt kort stilgestaan bij de functie, en dan wordt er geoefend! Dit is met een reden, want als je oefent blijft het beter hangen, en je leert gelijk hoe het werkt.

Er wordt in de workshop dus genoeg theorie behandeld om alles te begrijpen. Even kort op een rijtje:

Sluitertijd

De sluitertijd bepaald hoe lang de sensor belicht wordt. Elke camera heeft een kortste en een langste sluitertijd. Met de sluitertijd kun je beweging op je foto bevriezen of juist laten uitsmeren.

Diafragma

Het diafragma bepaald hoeveel licht er door het objectief naar de sensor gaat. Het diafragma kun je gebruiken om scherptediepte in je foto te brengen.

ISO

De ISO-waarde bepaald de gevoeligheid van je sensor. Over het algemeen verhoog je de ISO waarde pas als je een instelling niet kunt halen met het diafragma of sluitertijd.

Aan de slag

Halverwege de workshop is er een pauze, en na deze pauze wordt het praktisch. Dan krijgen de deelnemers een aantal opdrachten waarbij ze de uitleg en theorie van de ochtend moeten toepassen.

Een van die opdrachten is een foto maken waarin beweging zichtbaar is. Hoe krijg je dat voor elkaar? Dat is ‘s ochtends behandeld en dat kan nu geoefend worden zodat je ook weet wát je doet, want daar gaat het om.

Na deze dag ben je in staat om je camera te bedienen zoals je daarvoor niet had kunnen denken. Met andere deelnemers leer je in een gezellige sfeer hoe je de camera kunt bedienen, en kom je meer te weten over de werking van je camera.

Wil jij ook een workshop Basisfotografie volgen? Bezoek dan de website van Fotoclub.nu en kijk wanneer er een workshop is.