Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Fotografeer een pimpelmees bij een vogelhuisje

Het weer mag dan weinig op lente lijken dit jaar, er is wel degelijk veel gebeurt deze lente. Zo hebben wij in onze achtertuin nu een vogelhuisje met bewoners. De pimpelmees vliegt de hele dag op en neer om haar kroost te voeden. Het vogeltje vliegt best snel en dat is de eerste uitdaging. De tweede uitdaging is om het vogeltje scherp op de foto te krijgen als hij uit het vogelhuisje komt.

Om de pimpelmees niet te storen heb ik besloten om op afstand (remote) een foto te maken terwijl het aan-, of wegvliegt. De camera op statief voor het vogelhuisje, USB kabel naar de laptop en wachten.

Benodigdheden

Voor het maken van deze foto heb ik het volgende gebruikt:

Canon EOS Utility

Ik heb de camera op een statief geplaatst en aangesloten op de laptop door middel van een USB-kabel. Zo kan ik de camera op afstand bedienen via de Canon EOS Utility.

Het vogelhuisje:

Fotograferen in praktijk - Vogelhuisje
Fotograferen in praktijk – Vogelhuisje
Sluitertijd: 1/800 sec, Diafragma: f/3.2, ISO 400, Brandpuntsafstand 85mm op Manuele stand en Manuele Focus

Scherpstellen op de pimpelmees en het huisje

Het eerste wat ik in moest stellen was het scherpstellen. Ik heb bewust ervoor gekozen om dit manueel te doen omdat ik dan volledige controle heb, en de camera niet onverwacht ergens anders op gaat scherpstellen waardoor er foto’s mislukken.

Achteraf was mijn methode niet makkelijker omdat het scherpstellen nogal nauwkeurig moest gebeuren. Het kostte 40 foto’s voordat ik de goede scherpstelling had, dus je moet hier wel geduld hebben.

Omdat ik mijn 85mm objectief heb gebruikt met een diafragma van f/3.2, om een korte sluitertijd te krijgen zodat de pimpelmees stil op de foto stond, ontstond er veel scherptediepte. Op veel foto’s is het huisje dan wel scherp, maar de pimpelmees niet..

Ik moest dus vóór het vogelhuisje scherpstellen en inschatten wanneer de pimpelmees scherp gefotografeerd zou kunnen worden.

Fotograferen in praktijk - Onscherpe vogel door beperkte scherptediepte
Fotograferen in praktijk – Onscherpe vogel door beperkte scherptediepte
Sluitertijd: 1/800 sec, Diafragma: f/3.2, ISO 400, Brandpuntsafstand 85mm op Manuele stand met Manuele Focus

Dit had een hele mooie foto kunnen zijn, als hij scherp was. De reden dat ik een groot diafragma en ISO 400 heb gebruikt is vanwege de korte sluitertijd die ik nodig had.

Als ik alles scherp wilde hebben, dan had ik een diafragma van f/10 kunnen gebruiken. Maar dan had de pimpelmees een stuk langzamer moeten bewegen om scherp op de foto te komen.

Timing

Het vogeltje is snel en daarom gebruikte ik de Multishot functie van mijn camera. De camera kan tot 5 foto’s per seconde maken en die snelheid was niet overbodig. Maar als is de camera nog zo snel, als fotograaf moet je wel snel genoeg kunnen reageren.

Het was moeilijk te voorspellen wanneer het vogeltje eruit zou komen en ik was regelmatig te laat..

Fotograferen in praktijk - Te laat..
Fotograferen in praktijk – Te laat..
Sluitertijd: 1/500 sec, Diafragma: f/3.2, ISO 400, Brandpuntsafstand 85mm op Manuele stand met Manuele Focus
Fotograferen in praktijk - Te laat..
Fotograferen in praktijk – Te laat..
Sluitertijd: 1/500 sec, Diafragma: f/3.2, ISO 400, Brandpuntsafstand
85mm op Manuele stand met Manuele Focus

Opnieuw scherpstellen

Op dit moment was ik erachter dat het niet ging werken, ik was niet snel genoeg en de foto’s waren niet scherp. Ik koos er nu voor om de Autofocus weer in te zetten en via Live View scherp te stellen op de opening van het vogelhuisje.

Toen zag ik ineens dat de net geboren vogeltjes net hoog genoeg konden komen om ze te zien.

Fotografie in praktijk: Net geboren vogeltjes voor opening vogelhuisje
Fotografie in praktijk: Net geboren vogeltjes voor opening vogelhuisje
Sluitertijd: 1/400 sec, Diafragma: f/4.5, ISO 400, Brandpuntsafstand 85mm op Manuele stand met Autofocus

Zo kon ik mijn timing nog even oefenen omdat ook deze vogeltjes maar heel kort voor de opening bleven zitten.

Op een gegeven moment veranderde het vogeltje zijn manier van aanvliegen. Hij ging eerst voor de opening zitten om daarna pas naar binnen te gaan. Dat gaf mij weer goede hoop omdat ik nu opnieuw kon gaan scherpstellen.

Ik schakelde de autofocus weer uit en stelde scherp vóór het vogelhuisje. De opening zelf was nu een beetje wazig omdat het net buiten het gebied van de scherptediepte lag. Het wachten op een nieuwe poging kon beginnen..

Succes

Het vogeltje bleef een kwartier weg en kwam toen eindelijk terug met twee dikke wormen in de snavel. Het vogeltje ging weer voor de opening zitten en het lukte om een scherpte foto te maken!

Fotograferen in praktijk - Scherpe vogel
Fotograferen in praktijk – Pimpelmees bij het vogelhuisje
Sluitertijd: 1/800 sec, Diafragma: f/4.0, ISO 400, Brandpuntsafstand 85mm op Manuele stand met Manuele Focus

Het is dus gelukt, maar het heeft een uur geduurd. Ik had eerst gedacht dat het niet zo moeilijk zou zijn, maar dat viel dus vies tegen. Zorg dat je goed scherpstelt, zorg dat je de camera op een statief zet en dat je de camera van afstand kan bedienen. Wie weet komt het vogeltje anders niet meer terug.

Zorg voor een hoge sluitertijd om te zorgen dat je de vogel kunt ‘bevriezen’ op je foto. En heb veel geduld. Het is een leuke manier om zo te oefenen met onderwerpen die snel bewegen en niet elke keer hetzelfde reageren waardoor je constant je instellingen en aanpak moet veranderen.