Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Castlefest 2013 in Lisse

Fotografie kan je op plekken brengen, waar je van tevoren nooit van had gedacht om daar te komen. Samen met een vriend ben ik op vrijdag 2 augustus naar Castlefest gegaan om op dit festival te gaan fotograferen. We hadden een missie naar aanleiding van ons bezoek aan de Colorrain, namelijk: mensen fotograferen.

Wat is Castlefest?

Castlefest is een middeleeuws en fantasyfestival, dat sinds 2005 ieder jaar begin augustus wordt gehouden in de tuinen van Kasteel Keukenhof in Lisse in Nederland.

Dat betekent dat mensen verkleedt gaan in kleding die in de Middeleeuwen gedragen werd, maar er liepen ook personages rond uit films, series of strips. Zo liep Dr. Who rond, was er een avatar, liep er een ridder in volledig harnas en waren Barbie en Ken ook van de partij. Het was een hele bonte verzameling van mensen.

Locatie

Het festival vindt plaats in de tuinen van het Kasteel Keukenhof in Lisse. Er waren stands in het bos en op de open velden. Bij teveel hitte kon dan verkoeling worden gezocht in de schaduw onder de bomen.

Activiteiten

Er was een grote markt waar allerlei kleding en attributen werden verkocht. Verder waren er schouwspelen waarbij een veldslag werd nagespeeld, of spontane ‘oorlogen’ waarbij verschillende helden elkaar te lijf gingen.

Daarnaast waren er nog enkele podia waar optredens werden gehouden.

Main Stage Castlefest

De artieste die op dit moment optrad:

Castlefest 2013 - Marcel - Foto-5

Onze missie

We hadden een missie en daar hebben we aan gewerkt. We zijn groepen en individuele mensen gaan vragen of we ze op de foto mochten zetten, en iedereen zei ja!

We wisten nog niet goed hoe we ze op de foto wilden hebben, en de eerste paar keer was even zoeken naar een goede opstelling. De mensen waren bereidt om op de foto te gaan, maar hadden niet allemaal een houding die bij hun outfit paste, waardoor het soms even zoeken was naar een goede houding.

Vooral bij groepen was het even zoeken naar een leuke opstelling, zoals deze foto:

Groep Middeleeuws geklede bezoekersHelaas zag ik later pas dat de vrouw rechts haar ogen had gesloten, in plaats van dichtgeknepen vanwege het zonlicht. Toen ik daar achter kwam was het al te laat om nog een foto te maken. Controleer daarom direct of iedereen goed op de foto staat!

Individuen

Castlefest 2013 - Marcel - Avatar

Andere mensen hadden een houding die bij hun personage paste en dat was voor ons een stuk makkelijker fotograferen. De mevrouw hierboven, verkleedt als avatar, koos zelf een houding waardoor het voor ons slechts een kwestie was van het kiezen van een compositie om de foto te maken.

Krijgster

Deze vrouw koos ook zelf een pose waardoor wij enkel de foto hoefde te maken. De ervaring leert dat vaker vragen het ook makkelijker maakt. Na een paar keer hadden we door dat niemand weigerde en sommige mensen zelfs vereert waren dat ze op de foto mochten.

Bij sommige personages past een bepaalde houding en gezichtsuitdrukking, maar niet iedereen wil dat.

We gingen er bij de onderstaande man van uit dat hij boos kon kijken, omdat we vonden dat dat bij zijn personage paste. Maar dat deed hij niet, en dan moet je het doen met waar die persoon op dat moment voor kiest. Je kunt het niet helemaal naar je eigen hand zetten ;)

Castlefest 2013 - Beul

Sommige mensen zijn een attractie opzich, en lopen de hele dag rond. De onderstaande man liep de hele dag rond met een blindegeleidestok (terwijl hij vermoedelijk wel íets kon zien) en trok daarmee behoorlijk wat aandacht!

Castlefest 2013 - Blinde Arts

En anderen hebben zich zo verdiept in het personage dat ze die persoon ook daadwerkelijk kunnen neerzetten, zoals de jongen hieronder als Doctor Who.

Castlefest 2013 - Marcel - Dr. Who

Groepen

Naast individuen lopen er natuurlijk ook groepen rond, variërend van twee tot een heel gezin. Ook hier kiezen sommige mensen uit zichzelf voor een bepaalde compositie door naast of achter elkaar te gaan zitten, en anderen vragen jou wat je graag wil. Dit is per situatie afhankelijk en probeer, als je de vraag krijgt, te bedenken hoe de foto voor jou het beste werkt.

Castlefest 2013 - Marcel - HorrorgezinDe onderstaande twee dames zaten vrij ver uit elkaar, en achteraf had ik ze eigenlijk nog dichter bij elkaar willen hebben, om de ruimte tussen hun te laten verdwijnen.

Castlefest 2013 - Twee Anime Dames

Sommige groepen vragen in het begin aan je hoe ze op de foto moeten, en krijgen dan ineens zelf ideeën over een leuke compositie.

De onderstaande groep liet het eerst aan ons over, maar koos er later voor om – samen met een ander – enkele houdingen aan te nemen die we konden gebruiken voor onze foto’s!

Castlefest 2013 - GroepsfotoDaardoor ontstaan er spontane foto’s die naar mijn idee veel beter werken!

Castlefest 2013 - Alice, Florisimo en Steampunk

Andere mensen krijgen zelf spontane ideeën en kiezen er bijvoorbeeld voor om hun baby erop te zetten. Zulke dingen kun je van tevoren niet plannen en van die momenten kun je goed gebruik maken.

Castlefest 2013 - Moeder en SteampunkbabyFlitsen en andere instellingen

Je zult het misschien niet gezien hebben, maar alle foto’s, behalve die van het podium, zijn ingeflitst met de Speedlite 430EX II met flashbounce. Het was op 2 augustus prachtig zomerweer met heel veel zon en als gevolg daarvan, als je in de schaduw fotografeert, is dat de achtergrond overbelicht is als je niet flitst.

Daarom zijn alle foto’s ingeflitst waardoor er een kortere (snellere) sluitertijd werd gebruikt, en de achtergrond niet overbelicht raakte. De flitskracht was niet gecorrigeerd en werd volledig door de camera zelf bepaald. Het diafragma voor alle foto’s is f/8 en de ISO stond op automatisch.

Conclusie

Ik wist van tevoren niet wat ik kon verwachten bij Castlefest, en het was ook even wennen aan de omgeving voordat we begonnen met fotograferen. Het is belangrijk dat je de omgeving verkend en zoekt naar plaatsen waar mensen verzamelen. Dat scheelt je lopen.

Bij dit festival was iedereen bereidt om te poseren voor de foto en dat maakt dat onze missie geslaagd is. Al doende hebben we geleerd hoe we dit het beste konden aanpakken.

Het is een hele leuke en leerzame dag geweest.

Galerij

Hieronder staan alle foto’s die ik heb gemaakt. Later zullen er nog extra foto’s aan toegevoegd worden. Het is mogelijk dat het artikel daarna nog aangevuld wordt met extra foto’s.


De andere foto’s van deze dag:

Relevante artikelen

Er zijn geen relevante artikelen beschikbaar