Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Wat betekent de naam van een objectief?

Ik heb een Canon EF-S 17-55mm F/2.8 IS USM objectief en een Canon EF 85mm f/1.8 USM objectief. Veel beginners weten niet precies waar al deze letters voor staan en dat kan voor verwarring zorgen. Je moet eerst op internet gaan zoeken of ‘zo’n objectief het heeft’ en dan moet je ook weten of je het gaat gebruiken.

De naam van een objectief ontleed

Ik pak als voorbeeld mijn Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM objectief erbij, want daar staan verschillende aanduidingen op.

EF en EF-S

Allereerst zijn er de aanduidingen EF en EF-S.

EF staat voor Electro-Focus, wat de vatting van de camera inhoudt. Er zijn meerdere soorten vattingen (of mount), namelijk EF en EF-S.

EF-S

EF-S is gemaakt voor body’s met een crop-sensor, omdat deze sensoren een kleiner oppervlakte hebben. De spiegel en sensor zijn kleiner in oppervlakte en daardoor komt de spiegel minder ver naar voren wanneer deze opklapt, waardoor het laatste glaselement zich dichterbij de sensor kan bevinden.

Een EF-S objectief past alleen op camera’s met een crop-sensor en is te herkennen aan het witte vierkantje op het objectief.

Het witte vierkantje geeft aan dat dit een Canon EF-S objectief is
Het witte vierkantje op het objectief geeft aan dat dit een Canon EF-S objectief is. (Bron)

Het is – zonder bewust aanpassingen te doen – technisch niet mogelijk om een EF-S objectief op een full-frame body te plaatsen.

EF

Een EF-objectief kan op een Canon body met zowel een full-frame sensor als op een body met een crop-sensor. Je herkent deze objectieven aan de rode stip die in de buurt van de lensvatting is aangebracht.

Het rode puntje op het objectief geeft aan dat dit een Canon EF objectief is.
Het rode puntje op het objectief geeft aan dat dit een Canon EF objectief is. (Bron)

Nieuw is EF-M voor Canons’ spiegelloze camera’s.

17-85mm

Dit is het bereik van het brandpuntsafstand. 17 millimeter is het kleinste brandpuntsafstand van dit objectief, verder dan dat kan dit objectief niet uitzoomen. Bij dit objectief is 85 millimeter het maximale brandpuntsafstand. Verder dan dit kan de objectief niet inzoomen.

Deze twee getallen geven altijd de uitersten brandpuntsafstanden van een objectief aan.

f/4-5.6

Dit is het grootste diafragma van het objectief. Bij de EF 85mm f/1.8 staat er 1 notatie, bij de EF-S 17-85mm f/4-5.6 staan er twee.

Dat heeft met het zoombereik van de 17-85mm te maken. Op 17mm is het grootste diafragma f/4. Op 85mm is het grootste diafragma f/5.6.

Bij duurdere objectieven staat (vaak, niet altijd) de grootte van het diafragma los van het brandpuntsafstand. Een 70-200mm f/2.8 objectief heeft overal, vanaf 70mm tot de 200mm, een maximaal diafragma van f/2.8.

L

De L staat voor de professionele lijn van Canon objectieven. L-objectieven zijn alleen beschikbaar voor objectieven uit het EF-assortiment.

Macro

In het EF en EF-S objectieven assortiment zijn ook macro-objectieven aanwezig. Dit type objectief heeft een veel kortere scherpstelafstand, waardoor voorwerpen bijvoorbeeld als close-up kunnen worden gefotografeerd.

II of III

Deze romeinse cijfers geven aan welke versie (type) objectief het is. Er zijn objectieven met II of III in de naam, zoals de Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III. Dit is een derde versie van het objectief.

IS

IS staat voor Image Stabilization. Het betekent beeldstabilisatie en daarmee kan bewegingsonscherpte van de camera of fotograaf worden gecompenseerd.

USM

USM staat voor UltraSonic Motor en zorgt voor een geluidsloze, snelle en accurate autofocus. Het objectief kan hiermee sneller scherpstellen dan de vroeger gebruikte motortjes die luid en langzaam waren.

Er zijn drie typen USM, namelijk:

  • Ring-type USM
  • Micro-USM
  • Micro-USM II

STM

Sinds de introductie van de Canon EF 40mm f/2.8 STM en de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM is STM erbij gekomen. STM staat voor Stepper Motor. Het is een andere techniek dan USM. STM garandeert geluidsloze autofocus, wat vooral handig is bij het filmen met een dSLR.

Verschil tussen USM en STM

Het verschil tussen USM en STM is dat USM sneller scherpstelt waar STM vloeiender scherpstelt, wat een voordeel is tijdens het filmen met een dSLR.

Pancake

Pancake objectieven zijn objectieven met een relatief kort brandpuntsafstand omdat deze objectieven uit minder elementen bestaat.

Voor meer informatie over pancake objectieven verwijs ik naar de reactie van Jaco van Lith.

Welk objectief past op mijn camera?

Hoe herken je welk type objectieven er op jouw body passen? Dat is eenvoudig te herkennen aan de markering op de vatting van je camera.

Toont een Canon EF & EF-S lens vatting van een spiegelreflexcamera
Canon EF & EF-S lens vatting (Bron)

Hierboven zie je een gedeelte van de rand waar het objectief aan wordt bevestigd. Je ziet hier een rood puntje en een wit vierkantje.

Geschikt voor EF-objectieven

Heeft jouw objectief alleen een rood puntje of rood rondje, dan is deze geschikt voor EF-objectieven.

Geschikt voor EF en EF-S-objectieven

Heeft jouw camera een rood puntje en een wit vierkantje, dan is deze geschikt voor zowel EF als EF-S objectieven.