Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Lichtsterke objectieven

Lichtsterke objectieven zijn objectieven die beschikken over een diafragma tussen f/1.2 en f/2.8. De lichtsterke objectieven zijn uitgerust met een minimaal diafragma van f/1.2, f/1.4f/1.8, f/2 of f/2.8. Door het grote diafragma wordt meer licht doorgelaten dan bij normale objectieven. Bij normale objectieven begint het diafragma bij een waarde van f/3.5 of f/4.

Lichtsterke objectieven

Objectieven met dergelijke f-getallen worden lichtsterk genoemd. Deze objectieven maken het mogelijk om het weinig aanwezige licht beter te benutten. Er kan in verhouding meer licht op sensor terechtkomen. Vandaar dat ze lichtsterk worden genoemd.

Een voorbeeld: een objectief met een diafragma van f/2 laat 4 keer meer licht door dan een objectief met een diafragma van f/4 bij gelijke instellingen.

  1. f/2
  2. f/2.8 (50% minder licht ten opzichte van f/2)
  3. f/4 (50% minder licht ten opzichte van f/2.8)

De sluitertijd met een diafragma van f/2 is 4 keer sneller dan bij een diafragma van f/4. Dit komt omdat het oppervlakte van het diafragma bij verdubbeling van elke f-stop halveert. Daardoor komt er minder licht door en wordt de sluitertijd langer om alsnog een goed belichte foto te krijgen.

Wil je trouwens meer weten over het diafragma of het f-getal, lees dan het onderstaande artikel.

Diafragma – Wat is het?

Toelichting

Je fotografeert met een diafragma van f/2 en een sluitertijd van 1/400e van een seconde. Verander je het diafragma van f/2 naar f/2.8, dan halveert je sluitertijd naar 1/200e seconde. Stel je vervolgens een diafragma in van f/4, dan is je sluitertijd nog maar 1/100e seconde.

Scherptediepte bij lichtsterke objectieven

Verder kun je met lichtsterke objectieven meer controle uitoefenen over de scherptediepte. Hierbij moet ik wel opmerken dat het brandpuntsafstand van een objectief ook invloed heeft op de scherptediepte. Deze twee bepalen samen voor een groot deel de scherptediepte.

Een groot diafragma (klein f-getal) zorgt ervoor dat het licht erg verspreid op een sensor terecht komt. Omdat er zoveel licht binnen kan komen is de sluitertijd vaak kort.

Objectieven met een groot diafragma worden vaak gebruikt in combinatie met een vast brandpunt. Mijn Canon EF 85mm f/1.8 USM is een goed objectief om portretfoto’s mee te maken. Het brandpuntsafstand van 85mm en een minimaal diafragma van f/1.8 zorgt voor een mooie onscherpte van de achtergrond bij het maken van portretfoto’s of detailopnames.

Bloem
f/1.8, ISO 200, 1/1250 sec met Canon EF 85mm f/1.8 USM op Canon EOS 650D

Een andere lichtsterk objectief waar ik ooit mee heb gefotografeerd is de Canon EF 35mm f/2. Dit objectief heeft een vast brandpunt en kan veel licht doorlaten. Met dit objectief heb ik onderstaande foto gemaakt:

Bloem - 800px
f/3.2, ISO 200, 1/4000 sec met Canon EF 35mm f/2 USM op Canon EOS 500D

Maar dit objectief was ook erg waardevol in een andere situatie, namelijk tijdens het fotograferen van de musical Visserslatijn. In deze situatie kon ik met de Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM niet fotograferen omdat het diafragma te klein was, een diafragma van f/4 kon niet genoeg licht doorlaten.

Zoomobjectieven

Zoomobjectieven kunnen ook lichtsterke objectieven zijn. Objectieven zoals de Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USMCanon EF 24-70mm f/2.8L USM of de Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type II beschikken allemaal over een minimaal diafragma van f/2.8. Dit maakt dat deze objectieven vaak voor portretten of in donkere omgevingen worden gebruikt.

Lichtsterke objectieven hebben dus een voordeel ten opzichte van normale objectieven. Een nadeel kan het prijsverschil zijn. Lichtsterke objectieven zijn vaak duurder omdat de constructie van de objectief anders is.

Diafragma over het hele bereik

Lichtsterke objectieven beschikken over een diafragma welke over het hele zoombereik gelijk blijven. De drie objectieven die hierboven genoemd werden beschikken allemaal over een diafragma van f/2.8, wat over het hele bereik hetzelfde blijft.

Bij reguliere objectieven veranderd het diafragma vanwege de constructie van de objectief. Een voorbeeld hiervan is de Canon EF-S 18-135mm IS STM objectief.

Op het brandpuntsafstand 18 millimeter is het diafragma f/3.5 en op 135 millimeter is het diafragma f/5.6. Dat is 3 stops minder licht bij een brandpuntsafstand wat 7.5 keer verder ligt.

Conclusie

Met lichtsterke objectieven kun je meer licht opvangen tijdens het fotograferen. Vooral in donkere omgevingen hebben ze een duidelijk voordeel ten opzichte van normale objectieven.

Lichtsterke objectieven hoeven niet duur te zijn, de Canon EF 50mm f/1.8 II kost rond de 100 euro. Het is een leuke objectief om mee te experimenteren maar verwacht geen superkwaliteit. Daarnaast heeft Canon goed betaalbare lichtsterke objectieven waarmee erg mooie foto’s te maken zijn.