Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Het verschil tussen Canon EF en EF-S objectieven

Canon heeft 2 soorten lensvattingen waarmee objectieven op de camera kunnen worden bevestigd. De EF en EF-S vatting (of mount). Deze zijn de opvolger van de FD mount. Bij de FD vatting zat de autofocus motor in de camera. De grote verandering bij de EF en EF-S vatting is de verhuizing van de autofocus motor naar het objectief. De EF-S vatting is gemaakt voor EOS camera’s met een crop sensor, zoals de Canon EOS 650D.

Om het verschil in type objectieven uit te leggen is het ook van belang om het verschil tussen de sensoren te weten.

EF-S objectieven

EF-S objectieven passen alleen op camera’s met een APS-C sensor. Dit komt omdat de constructie van een camera met een APS-C sensor afwijkt ten opzichte van een full-frame camera. Daar wordt rekening mee gehouden in de constructie van een objectief. Omdat het formaat van de sensor kleiner is wordt de camera ook uitgerust met een kleinere spiegel.

Door deze constructie steekt de spiegel minder ver uit wanneer deze opgeklapt wordt om een foto te maken. Daardoor kan het laatste element uit het objectief dichter bij de sensor komen.

Objectieven met een EF-S mount zijn over het algemeen kleiner en lichter omdat de elementen kleiner kunnen blijven. Het objectief heeft als taak om al het binnenkomende licht op de sensor te laten komen, en omdat het oppervlakte van de sensor kleiner is, kunnen de elementen in het objectief kleiner blijven in doorsnede / oppervlakte.

De ‘S‘ in EF-S betekent Short Back Focus. Concreet houdt dit in dat het laatste element dichter bij de sensor komt dan bij EF objectieven. Het verschil in afstand is goed te zien op de volgende illustratie:

Vergelijking Canon EF en EF-S mount
Vergelijking Canon EF en EF-S mount © Wikipedia

Het laatste element steekt bij het rechter objectief veel verder uit. De spiegel zou het laatste element raken als dit objectief op een full frame body zou worden bevestigd.

De spiegel kan dan niet volledig opklappen wat beschadigingen op zou leveren en een zwarte balk bovenin je beeld omdat niet al het licht op de sensor terecht komt.

Hieronder zie je het verschil in afstand van back focus bij een EF en EF-S objectief ten opzichte van de sensor in de body:

EF mount vs EF-S mount © jefflynchdev.wordpress.com
EF mount vs EF-S mount © jefflynchdev.wordpress.com

Herken een EF-S objectief

Het is niet moeilijk om een Canon EF-S objectief te herkennen. Hij is voorzien van een wit vierkantje zoals te zien is op het rechter objectief van de bovenstaande illustratie.

EF objectieven

Objectieven met een EF mount kunnen bevestigd worden op camera’s met een full-frame sensor EN op camera’s met een APS-H of APS-C sensor. Dit komt omdat het laatste element in het objectief verder van de sensor afstaat om de opklappende spiegel ruimte te geven.

De elementen in dit objectief zijn groter dan bij een EF-S objectief. Dit komt door het formaat van de sensor. Het oppervlakte van de sensor is 36 x 24 mm en dat is fors groter dan het oppervlakte van een APS-C camera. Deze sensor is ongeveer  22.3 x 14.9 mm groot.

Daarom zijn EF objectieven over het algemeen groter in doorsnee en zwaarder. Alles is groter uitgevoerd.

L-serie objectieven

Het luxe assortiment van Canon objectieven is te herkennen aan het rode randje aan de voorkant van een objectief. Vrijwel alle L objectieven hebben een EF mount en passen dus op alle camera’s met een EF en EF-S mount.

Herken een EF objectief

Het verschil met een EF-S objectief is dat een EF objectief een rood stipje heeft. Dit komt overeen met het rode stipje wat zich op de body bevindt.

Fysieke verschillen

Er zijn fysieke verschillen tussen de twee typen objectieven. Canon heeft fysiek onmogelijk gemaakt om EF-S objectieven op een full-frame body te plaatsen!

De uitsparingen in de ring, waar je het objectief in vastklikt, zijn van een verschillend formaat. Eén uitsparing is groter en een andere is kleiner waardoor het niet mogelijk is om – zonder iets te slopen – een EF-S objectief op een EF body te bevestigen, behalve als je gebruik maakt van een adapter.

Stel dat je niet weet welk objectief er op je body past, dan hoef je alleen maar te kijken naar de stipjes die zich op de body bevinden.

  • Is het een rood stipje, dan is de body alleen geschikt voor EF objectieven en is het een full-frame body of een body met een APS-H sensor (Canon 1D t/m 1D Mk IV).
  • Is er een rood stipje én een wit vierkantje, dan is de body geschikt voor EF én EF-S objectieven en is het een APS-C body.
Canon EF-S camera mount
Objectief Mount van Canon EOS 30D, geschikt voor EF én EF-S objectieven

Samengevat

Canon heeft EF-S objectieven gemaakt voor camera’s met een crop sensor. Deze objectieven hebben een andere constructie dan objectieven met een EF-mount. EF objectieven passen op camera’s met een full-frame sensor EN op camera’s met een APS-H of APS-C sensor.