Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Objectief controleren op front focus of back focus

Front focus of back focus komt voor wanneer een objectief voor het gewenste punt scherpstelt (front focus) of achter het gewenste scherpstelpunt scherpstelt (back focus). In beide gevallen zit het objectief er iets naast waardoor het scherptevlak op het verkeerde punt komt te liggen.

Het gaat dan om een constructiefout die niet onder de garantie valt. Fabrikanten hanteren een bepaalde marge en als jouw objectief hier niet buiten valt, dan heb je geen recht op garantie.

Back focus

Back focus is als er scherpgesteld wordt achter het onderwerp. Dit kan mooi worden geïllustreerd met de volgende afbeeldingen:

Dit is de gewenste foto:

Front
Afb. 1 – Correcte focus

Met backfocus gebeurt het volgende:

Back
Afb.2 – Back focus

Dat is niet de bedoeling geweest! De camera heeft achter het onderwerp scherpgesteld waardoor het onderwerp vaag is. Situaties waarin je dit kan herkennen is bijvoorbeeld bij portretten. Je stelt scherp op de ogen van de persoon en later zie je dat niet de ogen, maar de oren scherp zijn. Dat is een voorbeeld van back focus.

Front focus

Front focus is het tegenovergestelde van back focus. In dit geval stelt de camera scherp voor het gewenste onderwerp. In dat geval kunnen de bovenstaande afbeeldingen ook worden gebruikt.

Afbeelding 2 (Back focus) is dan het gewenste eindresultaat terwijl het eindresultaat afbeelding 1 (Correcte focus) het eindresultaat is.

Testen op front focus of back focus

Op focustestchart.com (website is offline, op het domein staat nu reclame) stond uitgebreid beschreven hoe je kunt testen of jouw objectief / camera last heeft van front focus of back focus. Oorspronkelijk zijn deze stappen voor Nikon D70’s geschreven die last hadden van back focus. De test kan gedaan worden met elke camera. Ik heb deze stappen vertaalt naar het Nederlands.

Op deze site is een archief versie van de website te zien, waar eerder naar verwezen werd: http://web.archive.org/web/20121205195820/http://focustestchart.com/chart.html

 1. Print het document uit waarop later de test zal worden uitgevoerd.
 2. Plaats het document op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat er geen kreukels in het papier zitten of dat er spullen onder het papier liggen. Dit kan de resultaten (negatief) beïnvloeden!
 3. Plaats de camera in een hoek van 45 graden ten opzichte van het papier. Gebruik hiervoor een statief. Meet de hoek na met een geodriehoek of een ander instrument.
 4. Stel scherp op de zwarte regel “   Focus here  
 5. Zorg dat de camera + objectief dichtbij genoeg staan om het hele beeld te vullen. Zorg ervoor dat de camera niet té dichtbij staat. Dan kan de autofocus in de objectief niet meer scherpstellen. Test dit door de camera zo dichtbij te zetten dat er niet meer scherpgesteld kan worden. Plaats de camera iets achter dit punt.
 6. Zet de camera in diafragma mode (Av op het moduswiel van Canon, A op het moduswiel van Nikon en Sony ) en stel een zo klein mogelijke f-waarde in (groot diafragma). Dit zorgt voor de minste scherptediepte. Dit is belangrijk bij deze test!
 7. Stel de AF Mode in op One Shot. De autofocus hoeft geen bewegend onderwerp te volgen. Daarom zijn AI Focus en AI Servo niet nodig.
 8. Stel scherp op het centrale AF punt
 9. Plaats eventueel extra verlichting zodat het document goed verlicht is.
 10. Maak een testfoto om de belichting te controleren. Pas eventueel de witbalans of de sluitertijd aan voor een betere belichting. Gebruik anders een flits voor extra verlichting.
 11. Gebruik een afstandsbediening of de timer-functie om bewogen foto’s te voorkomen.
 12. Maak een paar foto’s van het document.

Herhaal deze stappen met al je objectieven zodat je in 1 keer weet welke objectieven last hebben van front focus of back focus.

Controle

Het perfecte objectief

Het perfecte objectief zal het volgende resultaat geven:

Het ideale resultaat
Het ideale resultaat

Bij objectieven met een hoger brandpuntsafstand zal het scherpstelvlak iets naar achter zijn verschoven. Let erop dat de focus lijn nog wel in het scherpe gebied van de foto valt.

Verschoven scherpstelvlak - geen backfocus
Verschoven scherpstelvlak – geen back focus

Backfocus

Het onderstaande resultaat is een goed voorbeeld van back focus. Hier is duidelijk achter de focusline scherpgesteld!

Backfocus
Back focus

Front focus

Het onderstaande resultaat is een voorbeeld van frontfocus. Er is ver voor de Focus Here lijn scherpgesteld.

Frontfocus
Front focus

Kalibratie

Het is verstandig om een keer te testen of jouw objectief / objectieven een afwijking hebben en hoeveel. Je kunt deze vervolgens kalibreren in combinatie met de camera. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Als je dit laat doen dan moeten alle objectieven in combinatie met de camera worden gekalibreerd.

Bij duurdere modellen zoals de 7D, 5D serie en de 1D series kun je dit zelf doen. Dit heet Canon Micro Adjustment.