Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Fotograferen in RAW of JPEG?

Het is een vraag die vaak wordt gesteld: Moet ik fotograferen in RAW of JPEG? Het antwoord is afhankelijk van het doel dat je hebt met het maken van foto’s. Ben jij een pietlut en wil je de foto grondig nabewerken? Fotografeer dan in RAW. Schiet je graag foto’s en vind je nabewerking teveel werk, schiet dan in JPEG.

De voor- en nadelen van fotograferen in RAW

Voordelen van RAW

Het grote voordeel van RAW ten opzichte van JPEG is de mogelijkheid tot nabewerken. Alle gegevens worden onbewerkt opgeslagen, dat betekent dat de informatie in alle vormen bruikbaar is.

Met deze informatie kan je met grafische software zoals PhotoShop nog van alles aanpassen. Is je foto te geel, dan kun je geel aanpassen zonder dat de rest van de kleuren veranderen.

Een ander vervelend probleem is een verkeerde witbalans. Stel dat de automatische witbalans de verkeerde heeft gekozen, dan kun je deze achteraf aanpassen.

Nadelen van RAW

Het grote nadeel van RAW is de opslagruimte die het inneemt, doordat de informatie onbewerkt wordt opgeslagen. RAW-bestanden kunnen, afhankelijk van de ingestelde fotoresolutie, enorm groot worden. Bestanden van 20 tot 50 MB zijn niet ongewoon en daarom heb je altijd veel / grote geheugenkaarten nodig om veel foto’s te kunnen maken.

De snelheid van het geheugenkaartje is ook belangrijk. Kies altijd geheugenkaarten met een minimale schrijfsnelheid van 30 MB/s om er zeker van te zijn dat de camera niet hoeft te bufferen. Als dat gebeurt, moet je wachten totdat ze weggeschreven zijn en kan je niet verder fotograferen.

Tevens heb je vaak codecs en software nodig van de fabrikant om RAW-bestanden te kunnen openen en bewerken. Je kunt je geschoten RAW foto’s niet op elke computer of telefoon openen omdat het bestandsformaat niet overal even goed wordt ondersteund.

Elke grote camerafabrikant hanteert over het algemeen een eigen RAW-bestandsformaat. Er zijn ook fabrikanten die overeenkomstige bestandsformaten hebben.

Software zoals Photoshop kan wel met deze formaten omgaan. Daarvoor worden regelmatig updates uitgebracht waarmee nieuwe ondersteuning komt voor nieuwe camera’s en objectieven.

Voor- en nadelen van fotograferen in JPEG

Voordelen van JPEG

De foto is gelijk af, er hoeft niets meer nabewerkt te worden. Het JPEG bestand bevat alle benodigde informatie en je kunt deze op elke computer / tablet / smartphone bekijken.

Je hoeft bij JPEG alleen maar de witbalans op de juiste instelling te zetten en voor de rest hoef jij je nergens zorgen over te maken want dat doet de camera allemaal automatisch.

De camera voegt zelf contrast, scherpte, helderheid, ruis vermindering en compressie toe waardoor je compacte bestanden krijgt.

Nadelen van JPEG

Je kunt niets mee nabewerken. Alle informatie wordt in de foto gestopt en de overtollige informatie wordt gestript. Het is niet meer mogelijk om de witbalans, kleuren, scherpte, contrast of helderheid aan te passen zonder dat de hele foto daardoor wordt aangepast.

Je bent meer afhankelijk van de kwaliteit van de camera. De foto’s worden gecomprimeerd en bij sterke compressie kunnen blokjes ontstaan.

Het verschil in kwaliteit van een originele foto (links) en een gecomprimeerde JPEG versie van de foto (rechts)
Rechts het effect van JPEG-compressie bij een foto. © Everlearn.nl

Details gaan verloren door de compressie omdat er een afweging wordt gemaakt tussen kwaliteit en kwantiteit. Hoe hoger de kwaliteit, des te groter het bestandsformaat.

De kwaliteit van JPEG is over het algemeen minder goed dan bij RAW, maar dat is ook afhankelijk van de kwaliteit van de sensor waarmee de foto is gemaakt.

Daar tegenover staat dat de bestanden variëren in grootte van 2 tot 8 MB, afhankelijk van de fotoresolutie en de kwaliteit. Deze foto’s kunnen eenvoudig worden toegevoegd als een bijlage in een emailbericht.

Conclusie

Wat zijn de voordelen van elk bestandstype en waar kun je ze het beste voor gebruiken?

De voordelen van RAW

  • Mogelijkheid tot nabewerken
  • Alle informatie wordt onbewerkt opgeslagen
  • Fouten zoals verkeerde instellingen zijn (makkelijk) te herstellen

De nadelen van RAW

  • Grote bestanden (reken op bestanden van 15 tot wel 50MB)
  • Er is vaak extra software nodig om foto’s te bewerken of om te zetten naar JPEG
  • Wordt vaak niet standaard ondersteund
  • Fabrikant afhankelijk, niet onderling uitwisselbaar

De voordelen van JPEG

  • Compacte bestanden tov RAW
  • Weinig tot geen nabewerking
  • Op elke computer / tablet / smartphone te bekijken

De nadelen van JPEG

  • Compressie kan leiden tot detailverlies en blokjes
  • Geen uitgebreide nabewerking mogelijk
  • Onbewerkte informatie gaat na het exporteren verloren

Gebruik RAW bestanden als je van plan bent om foto’s te bewerken. Je hebt met dit bestandsformaat de meeste mogelijkheden omdat je kleur, contrast, scherpte, helderheid en nog veel meer kan aanpassen. RAW foto’s kunnen heel groot zijn en dat is vanwege de informatie die opgeslagen wordt. Dit bestandsformaat wordt gebruikt bij duurdere camera’s uit het middensegment en bij spiegelreflexcamera’s.

Gebruik JPEG als je het niet erg vind dat kleuren niet helemaal kloppen of als je veel foto’s op internet plaatst. Het is een veelgebruikt bestandsformaat en wordt door bijna elk apparaat herkent en ondersteunt. Dit formaat vindt je veel bij compactcamera’s.