Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Welke RAW-bestanden worden er gebruikt?

De meeste fabrikanten van digitale camera’s gebruiken een eigen versie van een bestandformaat voor RAW bestanden, vaak gebaseerd op het TIFF-bestandsformaat. Dat ze in dit bestandsformaat worden opgeslagen is geen probleem – het zorgt ervoor dat je foto’s uitgebreid kunt nabewerken. Er is ook een keerzijde: de ondersteuning voor het bestandsformaat kan beperkt zijn.

Je merkt het gelijk wanneer een bestandsformaat niet wordt ondersteund: je kunt de foto niet bekijken op de computer/laptop/tablet/telefoon. Een oplossing kan zijn om de foto’s om te zetten naar JPG, maar dan moet de foto alle nabewerking al hebben ondergaan.

Omdat niet elk apparaat ondersteuning heeft voor het bestandsformaat wat door de fabrikant van een camera wordt gevraagd, is onderstaande tabel een handig naslagmiddel om te zien welke bestandsformaten bij welke fabrikant horen, en met welke software het mogelijk wordt om deze alsnog te kunnen bekijken.

Overzicht

Fabrikant Bestandsextensie(s) Download link
Canon .CR2 Link
Nikon .NEF Link
Sony .ARW / .SRF / .SR2 Link
Samsung .SRW (Afhankelijk van model)
Panasonic .RAW / .RW2
Leica .RWL / .RAW / .DNG
Fujifilm .RAF
Olympus .ORF
Pentax .PEF / .PTX

Microsoft Camera Codec Pack

Het is ook mogelijk om deze software te installeren. Hiermee kun je bestanden uit de lijst van bovenstaande fabrikanten openen zonder daarvoor specifieke codecs te moeten installeren.