Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Wat zijn .CR2-bestanden?

.CR2 (Canon RAW versie 2) is het bestandsformaat dat door een Canon digitale (spiegelreflex) camera wordt gebruikt om foto’s in op te slaan. RAW betekent dat alle ruwe informatie van de foto wordt opgeslagen. In tegenstelling tot JPEG, waarbij alleen de informatie voor het eindresultaat wordt bewaard en de rest wordt verwijderd.

Juist omdat alle ruwe informatie er nog is, kan een .CR2-bestand uitgebreid worden bewerkt. Een .CR2-bestand is gebaseerd op het TIFF-bestandsformaat, aangevuld met extra gegevens van de camera zoals belichting, objectief, flits, kleurruimte, enz.

Verschil tussen RAW en JPEG

JPEG afbeeldingen bevatten, in tegenstelling tot .CR2-bestanden, geen ruwe informatie meer. Alle benodigde informatie is in de foto verwerkt en de rest is weggegooid. Die informatie kan niet worden teruggehaald.

Veel professionele fotografen fotograferen daarom in RAW-formaat, omdat het mogelijk is om uitgebreider en nauwkeurig nabewerking toe te passen. Zo kunnen kleuren nog worden aangepast of de belichting kan verbeterd worden.

Op internet kwam ik een mooie omschrijving tegen over Canon RAW:

Raw camera image created by Canon digital cameras; stores uncompressed image data exactly how it was captured by the CCD; can be adjusted for white balance and exposure using several image-editing software programs, including the software bundled with Canon digital camera purchases.

In .CR2-bestanden staan alle gegevens die met de foto te maken hebben, namelijk;

 • Sluitertijd
 • Diafragma
 • ISO-waarde
 • RGB kleuren met elk hun eigen waarde
 • Witbalans
 • Flitsgegevens
 • Kleurprofiel
 • Objectief, brandpuntsafstand
 • Onder- of Overbelichting

Aan de hand van bovenstaande informatie kan een programma zoals PhotoShop automatisch correcties en optimalisaties toepassen op een foto.

Gecombineerd met informatie over het objectief is het met software zoals Lightroom of Canon Digital Photo Professional mogelijk om chromatische aberratie automatisch te laten verwijderen.

Camera instellen voor fotograferen in .CR2

De onderstaande stappen zullen gelden voor de meeste Canon EOS digitale spiegelreflexcamera’s. Komen de stappen niet overeen, pak dan de handleiding van de camera erbij en zoek op .CR2 of RAW.

 1. Zet de camera aan
 2. Druk op MENU
 3. Navigeer naar het eerste tabblad (meest linker tabblad)
 4. Kies de eerste optie genaamd Kwaliteit (of Quality in het Engels)
 5. Selecteer RAW (of RAW + L als je een RAW én een hoogwaardige JPG versie van een foto wil hebben. Dit neemt wel meer tijd en ruimte in beslag bij het opslaan van een foto.)
 6. Druk op SET
 7. Druk op MENU om het menu te verlaten

Ondersteuning voor .CR2-bestanden

Veel programma’s ondersteunen .CR2-bestanden na het installeren van de Canon RAW Codec, die hier kan worden gedownload.

Ondersteuning besturingssystemen

De ondersteuning voor .CR2-bestanden wordt steeds beter. Zo zullen besturingssystemen zoals Windows, macOS en Linux verbeterde ondersteuning krijgen naarmate het bestandsformaat bekender wordt.

Ondersteuning fotobewerkingssoftware

Programma’s zoals Adobe PhotoShop en Adobe PhotoShop Lightroom ondersteunen CR2-bestanden. Adobe maakt ook gebruik van een eigen Canon RAW viewer. Daarnaast kunnen .CR2-bestanden bekeken worden via IrfanView, uitgebreid met de plugins.

.CR2-bestanden omzetten naar JPEG

De volgende stap is om de .CR2-bestanden om te zetten naar JPG. Hoe dat moet lees je in het artikel RAW omzetten naar JPEG.

RAW foto’s omzetten naar JPG