Fotografie voor beginners

Wat zijn .CR2-bestanden?

.CR2 (Canon RAW versie 2) is het bestandsformaat dat door een Canon digitale (spiegelreflex) camera wordt gebruikt om foto’s in op te slaan. RAW betekent dat alle ruwe informatie van de foto wordt opgeslagen. In tegenstelling tot JPEG, waarbij alleen de informatie voor het eindresultaat wordt bewaard en de rest wordt verwijderd.

Juist omdat alle ruwe informatie er nog is, kan een .CR2-bestand uitgebreid worden bewerkt. Een .CR2-bestand is gebaseerd op het TIFF-bestandsformaat, aangevuld met extra gegevens van de camera zoals belichting, objectief, flits, kleurruimte, enz.

Verschil tussen RAW en JPEG

JPEG afbeeldingen bevatten, in tegenstelling tot .CR2-bestanden, geen ruwe informatie meer. Alle benodigde informatie is in de foto verwerkt en de rest is weggegooid. Die informatie kan niet worden teruggehaald.

Veel professionele fotografen fotograferen daarom in RAW-formaat, omdat het mogelijk is om uitgebreider en nauwkeurig nabewerking toe te passen. Zo kunnen kleuren nog worden aangepast of de belichting kan verbeterd worden.

Op internet kwam ik een mooie omschrijving tegen over Canon RAW:

Raw camera image created by Canon digital cameras; stores uncompressed image data exactly how it was captured by the CCD; can be adjusted for white balance and exposure using several image-editing software programs, including the software bundled with Canon digital camera purchases.

In .CR2-bestanden staan alle gegevens die met de foto te maken hebben, namelijk;

 • Sluitertijd
 • Diafragma
 • ISO-waarde
 • RGB kleuren met elk hun eigen waarde
 • Witbalans
 • Flitsgegevens
 • Kleurprofiel
 • Objectief, brandpuntsafstand
 • Onder- of Overbelichting

Aan de hand van bovenstaande informatie kan een programma zoals PhotoShop automatisch correcties en optimalisaties toepassen op een foto.

Gecombineerd met informatie over het objectief is het met software zoals Lightroom of Canon Digital Photo Professional mogelijk om chromatische aberratie automatisch te laten verwijderen.

Camera instellen voor fotograferen in .CR2

De onderstaande stappen zullen gelden voor de meeste Canon EOS digitale spiegelreflexcamera’s. Komen de stappen niet overeen, pak dan de handleiding van de camera erbij en zoek op .CR2 of RAW.

 1. Zet de camera aan
 2. Druk op MENU
 3. Navigeer naar het eerste tabblad (meest linker tabblad)
 4. Kies de eerste optie genaamd Kwaliteit (of Quality in het Engels)
 5. Selecteer RAW (of RAW + L als je een RAW én een hoogwaardige JPG versie van een foto wil hebben. Dit neemt wel meer tijd en ruimte in beslag bij het opslaan van een foto.)
 6. Druk op SET
 7. Druk op MENU om het menu te verlaten

Ondersteuning voor .CR2-bestanden

Veel programma’s ondersteunen .CR2-bestanden na het installeren van de Canon RAW Codec, die hier kan worden gedownload.

Ondersteuning besturingssystemen

De ondersteuning voor .CR2-bestanden wordt steeds beter. Zo zullen besturingssystemen zoals Windows, macOS en Linux verbeterde ondersteuning krijgen naarmate het bestandsformaat bekender wordt.

Ondersteuning fotobewerkingssoftware

Programma’s zoals Adobe PhotoShop en Adobe PhotoShop Lightroom ondersteunen CR2-bestanden. Adobe maakt ook gebruik van een eigen Canon RAW viewer. Daarnaast kunnen .CR2-bestanden bekeken worden via IrfanView, uitgebreid met de plugins.

.CR2-bestanden omzetten naar JPEG

De volgende stap is om de .CR2-bestanden om te zetten naar JPG. Hoe dat moet lees je in het artikel RAW omzetten naar JPEG.

RAW foto’s omzetten naar JPG

Relevante artikelen

Zoeken

68 reacties

 1. Ik ben hopeloos! Ik heb foto’s gemaakt van bruiloft van mijn zoon en krijg ze niet geopend. Er staat in eigenschappen:bestandstype CR, groote 11,3 MB.

  Is er een middel om die bestanden te openen?

  Dank als je mij wil antwoorden want ik ben maar een kluns die filmpjes in elkaar knutselt.
  Mady

  • Hallo Mady,

   Geen paniek, je kunt met de Canon Raw plugin ervoor zorgen dat je de foto’s kunt openen. Je download hier de nieuwste versie van die plugin. Probeer vervolgens de foto’s te openen met de meegeleverde Canon software (Digital Photo Professional) om ze te bekijken en te bewerken. Heb je deze software niet? Installeer dan IrfanView, samen met de Canon RAW plugin kun je dan de foto’s bekijken!

   Succes en ik hoor graag of het je gelukt is!

   Maarten

 2. Hallo Maarten,
  Sinds kort heb ik een canon 1100d.Mijn probleem is als ik foto maak dan heb ik altijd twee het zelfde belden maar in twee bestanden CR2 en JPEG. Waar maak ik fout.
  Mvg.Senad

  • Hallo Senad,

   Je hebt de instelling Beeldkwaliteit waarschijnlijk op RAW + L staan, wat betekent dat je camera een RAW foto én een JPG foto maakt.

   Je kunt dit aanpassen door de instelling Beeldkwaliteit aan te passen naar RAW, voor CR2 bestanden, of voor L met een afgeronde hoek om JPG foto’s te maken.

   Ik hoor graag of het gelukt is om de juiste instelling toe te passen,

   Maarten

 3. In mijn mappen zijn een aantal foto’s met een CR2 bestand. Ik kan deze niet openen. Het zijn maar een paar foto’s maar die heb ik nu wel nodig. Andere foto’s zijn jpeg en daar wil ik deze ook hebben om ze te kunnen openen. Kan ik een programma downloaden van internet om dit voor elkaar te krijgen en zo ja welke?

  • Hallo Menno,

   In een reactie hierboven heb ik al het programma Irfanview genoemd, daarmee kun je veel afbeeldingsformaten openen en als je de Canon RAW plugin download – de link staat vermeld in het artikel – dan kun je zeker CR2 bestanden openen in Irfanview.

   Een alternatief is om het Microsoft Camera Codec Pack te installeren.

   Hiermee kun je de meest gangbare RAW bestanden, waaronder CR2, openen in Windows.

   Succes en ik hoor graag of het je gelukt is!

   Maarten

 4. Hallo Maarten,
  Ik heb sinds kort de Canon Powershot sx50hs. Ik fotografeer voornamelijk in RAW en verwerk deze met PhotoshopElements 10. Echter herkent PSE 10 de raw bestanden van de powershot camera niet. Ik heb alles geupdate en ook de plugins geinstalleerd maar kom geen stap verder.
  Kun jij mij helpen?

  • Hallo André,

   Ik kan je wel iets verder helpen, want de camera wordt nog niet ondersteund door Adobe Camera RAW..

   De volledige lijst met ondersteuning voor camera’s is hier te vinden: http://www.adobe.com/nl/products/photoshop/extend.html

   Dat is best vervelend, want je moet wachten tot de camera wel ondersteuning zal krijgen. In de nog te verschijnen Camera RAW versie 7.4 wordt de camera ook nog niet ondersteund..

   Je zult dus bepaalde aanpassingen zoals witbalans en kleurkanalen in Digital Photo Professional moeten uitvoeren, die gebruikt de ondersteuning van de Canon RAW plugin.

   Maarten

   • Hallo Maarten,
    Bedankt voor de reactie. Jammer dat dit nog niet ondersteund wordt door Adobe. Afwachten en op een andere manier RAW verwerken is dan de enige mogelijkheid.
    Groetjes, André

 5. Hallo sinds kort hebben wij een Canon EOS 60 D. Als ik mijn SD kaartje in mijn laptop stop zie ik dat er CR2 staat en ook jpeg, dus heb al mijn foto’s dubbel. Dit is niet wat ik wil.
  Kan ik de cr2 bestanden verwijderen of verwijder ik dan alles. Please help
  Met vriendelijke groet Jolanda Zoodsma

  • Hallo Jolanda,

   Dan heb je de camera op RAW + JPG ingesteld. Dat kan geen kwaad maar het gebruikt wel de meeste ruimte per foto.

   Wil je achteraf foto’s nabewerken in Photoshop (Elements) of Lightroom, dan is het raadzaam om in RAW te fotograferen omdat nabewerking dan goed mogelijk is.
   Vind je nabewerking achteraf niet nodig, dan kun je de camera instellen op JPG (hoogste kwaliteit natuurlijk).

   Je kunt de CR2 bestanden verwijderen, maar daarmee gooi je wel de bewerkbare versies kwijt.
   Weeg daarom goed af wat je wilt, want de mogelijkheden om JPG foto’s te bewerken op kleuren en witbalans is achteraf erg beperkt.

   Groeten Maarten

 6. Sinds een maand ben ik overgestapt van Sony naar Canon EOS 60D. Elements of Lightroom gebruik ik om mijn RAW bestanden te bewerken. Nu kan ik de .CR2 bestanden niet meer ophalen terwijl deze extensies wel in het programma zitten.

  Is er nu hiervoor een oplossing zodat ik ze toch kan bewerken met deze programma’s?

  • Hallo Maarten,

   Je zegt dat je ze niet meer kan ophalen, kon je dat eerder wel?
   En wat bedoel je precies met ophalen, is dat bestanden openen en bekijken en bewerken e.d.?

 7. ik heb een Canon650D en wil de CR2 bestanden rechtstreeks in Photoshop CS3 openen. Dit lukt niet. Ik heb ook een Canon 50D, daarbij lukt het wel. Hoe kan ik nu die CR2 uit de 650D meteen in Photoshop krijgen. Ik heb een Mac computer. Jouw links voor plugins zijn voor windows, dus dat lukte niet.
  Met vriendelijke groet, Henk

 8. Hallo Maarten,

  Graag wil ik een vraag stellen.

  Ik heb een canon 500d, heb foto’s gemaakt in alleen raw (cr2). Nou bewerk ik ze met photoshop elements en als ik ze dan bewerkt heb, wil ik ze opslaan als jpg maar ik kan ze alleen als .dng opslaan. Klopt het dat ik deze foto’s niet in jpg of jpeg kan opslaan.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  gr.
  Ab

 9. Ha Maarten,

  Zo te zien geef je snel en adequaat antwoord op de meeste vragen dus ik probeer ook hier mijn vraag te stellen.
  Camera: canon 650D , opnames RAW., Photoshop CS6

  Ik heb net CS6 gekocht daar ik gegoogled had en dacht dat mijn probleem voortkwam uit een te lage CS5 photoshop. Helaas opent hij niet de raw bestanden.
  Alles lijkt geüpdatet.
  – waar kan ik vinden welke plugin ik heb?
  – hoe lukt mij het om wel deze bestanden te openen.

  Alvast bedankt voor je antwoord, Petra

  • Hallo Petra,

   Dat is wel gek want de EOS 650D wordt gewoon ondersteunt door Adobe Photoshop CS6.
   Welke melding geeft Photoshop CS6 als je een RAW bestand wil openen? Misschien kunnen we daar iets mee.

 10. Hallo,

  Ik heb de canon 700d en fotografeer sinds kort in Raw, cr2, hiervoor in jpeg. Nu heb ik photoshop elements 10 en deze opent de bestanden niet, is er een update of invoegtoepassing voor?
  Wel lightroom geprobeerd maar is erg ingewikkeld en zet de foto’s om naar een 1tot 2 mb formaat en dat wil ik niet.
  Kan je mij hier mee helpen…..thanks

  gr
  Ard

  • Hallo Ard,

   Adobe Photoshop Elements ondersteunt de Canon EOS 700D vanaf versie 11. Dat betekent dat je de upgrade aan moet schaffen (als die niet betaald is) zodat je daar je foto’s weer kan importeren en bewerken.

   Adobe Lightroom zet de foto’s niet automatisch om, ik gok dat je de foto’s hebt geëxporteerd en niet de optimale instellingen heb toegepast.

   Upgraden is in dit geval het beste omdat je dan het gebruiksgemak van het programma houdt waar je bekend mee ben ;)

 11. Hallo Maarten , ik wilde jou een vraag stellen over de canon 650D en raw bestanden , maar ik heb even door de andere
  vragen gebladerd en ja hoor , daar gevonden wat ik zocht , wat een mooi idee van jou om zo de mensen te
  helpen, vind ik echt klasse . Dikke Pluim
  gr. Liesbeth

 12. Goedemiddag,

  Ik krijg mijn CR2 raw bestanden niet in photoshop CC geopend! Op een andere computer met photoshop 6 lukte het vorige week nog wel.. Maar ik heb inmiddels een nieuwe.

  Ik hoop dat je mij kunt helpen!

 13. Hey hallo,

  Mooi artikel en zie dat er vrij recent nog vragen en antwoorden gegeven worden. Dus dan ga ik ook een poging wagen!

  Ik heb een Canon EOS 1000D en fotografeer in RAW+L. Nu heb ik sinds kort Photoshop en Lightroom gekocht en nu opent hij mijn cr2 bestanden niet. Ik heb een iMac en snap niet waar het nu aan ligt. Wel frustrerend want van school mogen we geen JPG meer gebruiken natuurlijk ;) Hopelijk kunt u mij helpen. De Canon EOS 1000D staat trouwens wel gewoon in de lijst dat het zou moeten kunnen werken.

  Hij geeft aan dat hij niet herkend wordt door de RAW indelingsondersteuning van lightroom :S

  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes,
  Joyce

  • Hallo Joyce,

   Waar ik benieuwd naar ben is of jouw RAW foto’s wel op een andere computer te openen zijn, en of jouw computer RAW bestanden van een andere Canon of eventueel Nikon camera kan openen.
   Over welke versie van Adobe Photoshop en Lightroom praat je trouwens?

 14. Hallo Maarten,

  Ik heb nog niet zolang geleden een nieuwe camera gekocht Canon 6D, heb veel foto’s al gemaakt en ben nu bezig om het programma dpp te ontdekken. Dit werkt prima alleen als ik de foto’s op wil slaan om deze te open in iphoto of photoshop element 12 gaat er wat mis. Als ik de bewerkte foto’s opsla in een map als Excif-jpg dan zie de foto’s er bijna zwart uit en als ik de foto’s sleep van dpp naar Photoshop is de bewerking die ik gedaan heb verdwenen en krijg ik de stand van de opname te zien. Graag zou ik de foto’s eerst in dpp bewerken en daarna nog in photoshop voor de details. Wat doe ik fout?

  Groeten,
  Annelies

  • Hallo Annelies,

   De bewerkingen die je in DPP doet moet je eerst opslaan, dat heb je gedaan neem ik aan. Dan zou het daarna geen probleem moeten zijn om de bewerkte foto’s te importeren in Photoshop want de bewerkingen zijn in de RAW bestanden opgeslagen.

   Je noemt dat je bewerkte foto’s opslaat als Exif-JPG en als je dat doet dat de foto’s er dan bijna zwart uit zien. Gebeurt dit ook wanneer je alleen een foto importeert en dan direct exporteert naar Exif-JPG?

 15. Hoi,

  Heb onderstaande vragen al gelezen maar kom er nog steeds niet uit.
  Ik heb mijn canon 70D op RAW ingesteld maar nu kan ik net zoals vele de afbeeldingen niet openen.
  Heb je linkjes in andere berichten proberen te downloaden maar sites kwamen niet meer overeen..
  Kun je me helpen?

  gr

  • Hallo Michelle,

   Het klopt dat de linkjes niet meer werkte. Ik heb ze aangepast zodat ze weer functioneren. Die Canon RAW Codec is voor Windows computers. Ik neem aan dat je de bestanden wilt openen op je computer, en niet in Photoshop.

   Gebruik je een Windows computer of een Mac?

 16. Hallo Maarten,

  Een vraagje! Hoe kan ik meerdere RAW bestanden naar JPEG omzetten in bijv. Canon Digital Photo-proffessional (DPP) ? Ik heb veel foto’s gemaakt en anderen willen graag alle foto’s ontvangen maar kunnen deze RAW bestanden thuis niet openen.
  Het is niet te doen om ze allemaal 1 voor 1 te converten en op te slaan..
  Hopelijk is er een oplossing!

  Alvast bedankt!

  MVG Mandy

  • Hallo Mandy,

   Dat kan via Batch Process. Selecteer als eerste de foto’s die je wilt exporteren naar het JPG formaat. Klik dan op Batch Process.

   In dit venster kun je aangeven waar de geëxporteerde foto’s opgeslagen moeten worden, tevens kun je aangeven in welke kwaliteit ze geëxporteerd moeten worden, en kun je aangeven in welke resolutie ze geëxporteerd moeten worden.

 17. Maarten,

  Ik heb een canon 70d en importeerde tot voor kort mijn foto’s in Adobe Photoshop Lightroom 5. De CR2 bestanden herkent hij plotseling niet meer (kan hij niet lezen en dus niet importeren).

  Weet jij raad?

  Dank alvast,
  Jeroen

 18. hoi,

  ik heb laatst foto’s in raw en L (jpeg) gemaakt, maar op de pc staan de foto’s alleen als jpeg bestanden. Voorheen zag ik dan jpeg en cr2 staan. Ik weet niet of ik de fotos nog in raw kan openen? Ik heb het niet over een bewerkingsprogramma, maar dus alleen nog over het openen van de foto’s in windows live view.

  Ik hoop dat je me verder kan helpen.

  Groetjes,

  Karima

  • Hallo Karima,

   Importeer je de bestanden met Canon EOS Utility 2? In dit programma kun je volgens mij instellen welke bestanden hij moet importeren van de camera. Zoek eens door de instellingen naar de optie om alle bestanden te downloaden en niet alleen de .jpg bestanden.

   Iets anders kan ik niet bedenken. De .cr2 bestanden staan nog wel op de geheugenkaart neem ik aan?

 19. Hallo Maarten,

  ten eerste complimenten voor je site! Ik heb al heel wat sites bezocht om te zoeken naar informatie wat betreft fotografie voor beginners maar deze springt er voor mij echt wel uit; je zult me hier dus wel vaker zien aangezien ik met best wel veel vragen zit, haha… :)
  Ten tweede heb ik een vraag: ik heb alles hier boven doorgelezen maar ik kom er nog niet uit. Ik heb van de week een Canon 1200d gekocht en wilde net de RAW-bestanden bewerken in Elements 10 maar zoals het bij meerdere mensen hierboven het geval is, kan ik ze niet openen.
  Bij mijn vorige camera (Canon 350d) was het geen probleem. Is het upgraden naar Elements 11 dan de beste optie?

  Bij voorbaat dank,
  Jennifer

 20. Hallo Maarten,

  Ik heb sinds kort een Canon EOS 1200D. Nou loop ik tegen het probleem aan dat ik de foto’s niet kan openen in Windows Photo Gallery. Ik vroeg me af wat ik hier kan doen en of het misschien aan mijn laptop ligt. Ik fotografeer trouwens in RAW.

  Groetjes,
  Emma

  • Hallo Emma,

   Heb je de Canon RAW Codec geïnstalleerd? Die vertelt Windows hoe RAW bestanden geopend moeten worden zodat je ze kunt bekijken in je Windows Photo Gallery. Je vindt de download link in het artikel (deze doet het nu trouwens weer)

   Welke versie van Windows gebruik je? Windows 8.1 zou de .cr2 bestanden zonder problemen moeten kunnen openen.

 21. Hallo Maarten,

  Ik heb een Canon EOS 500D en fotografeer sinds kort in RAW. Na het bewerken sla ik ze op als .jpg om ze naar een afdrukservice te kunnen sturen. Maar in jpg hebben de foto’s ineens hele andere (lichtere) kleuren dan de bewerkte RAW-versies. Heb je een idee wat het probleem kan zijn?

  Ik bewerk in Adobe Photoshop CS6 en heb de kleurinstelling in zowel de camera als in Photoshop op SRGB staan.

  Groet Gea

 22. Hoi! Ik heb ook een vraag over de .CR2 bestanden. Ik werk met lightroom en bewerk mijn foto’s eigenlijk altijd meteen vanaf de geheugenkaart en laat Lightroom ze dan ook vanaf daar importeren.

  Nu wil het echter zo zijn dat ik een aantal .CR2 bestanden heb van dezelfde camera maar die wel op de computer staan maar nog niet geïmporteerd zijn in lightroom.

  Ik dacht deze gewoon vanaf daar Lightroom in te kunnen importeren, maar dat wil echter niet lukken. Ik krijg dan de foutmelding: Lightroom kan niet importeren uit deze catalogus, de catalogus is waarschijnlijk geen geldige Lightroom catalogus. Wat doe ik verkeerd? Kan ik dit verhelpen door een instelling te veranderen?

  Ik werk met de nieuwste versie van Lightroom, deze is ook volledig up-to-date.

  Alvast bedankt,
  Groetjes,
  Sharon.

 23. Hoi Maarten,

  Waarschijnlijk is deze vraag al vaker gesteld, ik heb een Canon EOS 500D als ik een foto maakt in niet RAW+L maar gewoon in L wordt dan de foto opgeslagen in een CR2 of gewoon in JPG? En als ik foto wil uploaden bijvoorbeeld op facebook zijn de bestanden te groot (max 4 MB). Hoe krijg ik de bestanden zo klein dat ik ze wel kan uploaden?

  Vriendelijke groeten

  Dennis

  • Hallo Dennis,

   De foto wordt opgeslagen in het JPG bestandsformaat. En je bestanden zijn te groot omdat de foto’s in een te hoge resolutie worden gemaakt. Je zou deze kleiner kunnen maken door op een lagere resolutie te fotograferen – maar dat is niet ideaal omdat je foto’s dan minder scherp zijn wanneer je inzoomt, of je zou ze achteraf kunnen verkleinen met bijvoorbeeld Irfanview.

 24. Hallo,

  Wanneer ik foto’s van mijn camera (Canon EOS 1100D) importeer naar de computer verschijnen er de letters img.
  Mijn vraag is wat dit betekend en moet ik dit zien te voorkomen?

  M. vr. gr. Jan

  • Hallo Jan,

   Ik heb wat meer informatie nodig. Met welk programma zet je de foto’s op de computer, en kun je de foto’s wel openen met een programma om ze te bekijken?
   Daarnaast is het handig om te weten welk besturingssysteem op je laptop staat – Windows of OS X.

 25. Dag Maarten,

  Ik wil starten met een fotografiecursus. Maar ben daarvoor eerst op zoek naar een goede camera. Maar in mijn zoektocht zie ik door de bomen het bos niet meer. Niet alle termen zijn mij helder. Heb jij tips voor mij om mijn zoektocht makkelijker te maken?
  Heleen

  • Hallo Heleen,

   Dat is een lastige vraag, want ik weet niet welke camera er bij jou past. Heb je al een camera, wat is je maximumprijs en welk soort camera heb je in gedachte – compact camera, spiegelreflex- of systeemcamera?

 26. Hoi Maarten,

  ik heb sinds deze week een Canon EOS 1200D voor productfotografie. Met mijn vorige camera (Nikon) verscheen de foto direct op Irfanview als ik de foto had gemaakt, stelde ze daarin iets bij en zette de foto weg. Zodra ik de camera aan de computer sluit kan ik geen foto maken.

  Ondersteunt Irfanview de Canon EOS 1200D niet?

  • Hallo Constance,

   Als ik het goed begrijp: Je sloot de camera aan op de computer, en zodra je een foto maakte verscheen deze automatisch in Irfanview. Je bewerkte de foto enigszins en sloeg hem dan op. Daarvoor had je de camera op de computer aangesloten door middel van een USB-kabel. Klopt dit?

   Ik heb op internet gezocht, maar ik heb niet kunnen vinden hoe je IrfanView zo kan instellen dat Tethered Shooting actief wordt. Als je foto’s direct op je computer wil zetten, dan zul je Remote Shooting moeten gaan gebruiken. Deze software wordt meegeleverd op een CD met je camera.

 27. Hey Maarten!

  Ik heb alles doorgelezen maar kan toch net niet antwoord vinden op mijn vraag.

  Enige tijd geleden zette ik de camera om in raw, er staat achter de foto’s nu cr2 en als ik ze bv. via dropbox op de laptop (windows) naar mijn mobiel wil sturen lukt dat niet meer. Ik heb het daarom zo veranderd dat er weer jpg achter staat maar voor de overige foto’s die ik ooit met cr2 heb gemaakt willen niet meer naar mijn mobiel daarom wil ik ze graag omzetten naar jpg. De linkjes die je hebt geplaatst werken niet zo goed, ik kan ze niet openen of het is niet de juiste voor mijn laptop.

  Hopelijk heb je wat tips of misschien een oplossing!

  Groetjes, Deborah.

  by the way: Ik heb een Canon 1200D.

  • Hallo Deborah,

   Dat je telefoon ze niet kan openen is niet ongewoon. Die zijn niet uitgerust met programma’s die dat soort bestanden kunnen openen.

   Ik ga binnenkort een aantal handleidingen op de site plaatsen waarin wordt uitgelegd hoe met verschillende programma’s foto’s omgezet kunnen worden naar jpg. Hou de site daarom in de gaten, dan kun je die cr2 foto’s straks omzetten naar jpg en ze weer op je telefoon bekijken.

 28. Hee Maarten,

  Ik heb afgelopen week een hele bijzondere dag gehad met de familie. Ik heb natuurlijk veel foto’s gemaakt. Nu blijkt dat als ik de foto’s open in picasa, dat elke keer de eerste foto soort van zwart-wit wordt, de tweede foto komt wel in kleur. Beide foto’s hebben ook dezelfde naam (bijv. 2 keer IMG_0714) geen kopie dus.

  Bij eigenschappen zag ik wel staan dat de eerste foto steeds een cr2 foto is. Enig idee hoe ik dit weg krijg?

  Floor

  • Hallo Floor,

   Ik denk dat je de camera zo hebt ingesteld dat hij de foto twee keer opslaat: een versie in .cr2 en een versie in .jpg. Afgaande op wat je schrijft is dit niet de bedoeling geweest.

   Daarom adviseer ik je om de instellingen van je camera even te doorlopen en te zoeken naar het opslagformaat van de foto. Die kun je instellen op .jpg en dan krijg je geen dubbele bestanden meer.

 29. Hoi Maarten,

  Ik ga binnenkort mijn dia’s digitaliseren. Ik wil de Canoscan 9000F mark2 gebruiken. Is het nodig om de dia’s als een RAW bestand op te slaan of kan dit ook in JPG? Ik weet niet of er veel aan de gedigitaliseerde beelden gecorrigeerd moet worden, dus vandaar de vraag.

  Groeten,
  Chris

  • Hallo Chris,

   Dat zou ik zeker doen! Mijn vader is momenteel bezig met een soortgelijk project om dia’s te digitaliseren. Hij fotografeert de dia’s in RAW-formaat. Bij de nabewerking kan hij via PhotoShop de kleuren en andere instellingen aanpassen om ze te optimaliseren.

   Stel dat je een serie dia’s hebt die weinig tot geen nabewerking nodig hebben, dan kun je alsnog ervoor kiezen om voor die serie JPG te gebruiken.

 30. Hoi Maarten,

  Ik heb per ongeluk een hoop foto’s gemaakt die nu als .cr2 zijn opgeslagen. Kan ik dit naar JPG zetten?

  Ik wil een fotoboek maken en deze kan .cr2 niet lezen.

Schrijf een reactie

Ben je nieuwsgierig geworden, wil je bijdragen aan de discussie, of heb je een aanvulling? Deel je mening! Voor algemene vragen is er de Vraagbaak.

Opmerking: de reactie wordt eerst gelezen (en indien nodig geredigeerd), voordat deze wordt geplaatst. Het emailadres blijft privé.