Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Fotograferen op de Artemis, een zelfvarende cutterzuiger van Van Oord

Op uitnodiging van een personeelslid van Van Oord, een groot Nederlands baggerbedrijf, mocht ik een bezoekje brengen aan de Artemis, een zelfvarende cutterzuiger die in Rotterdam was afgemeerd. Dit schip wordt gebruikt om havens uit te baggeren en kan tot 30 meter diep grond losmaken en overpompen naar andere schepen of pontons.

Het is indrukwekkend om over en door zo’n schip te lopen omdat je een rondleiding door het hele schip mag volgen. Je komt in de motorkamer, machinekamer, hutten en op de brug.

Het is een goede manier om je kennis over de camera te testen, omdat niet alle ruimtes goed verlicht zijn. Je bent constant bezig om het diafragma aan te passen aan de lichtomstandigheden. Binnen heb ik een aantal keer de externe flits gebruikt, dit staat ook aangegeven bij de betreffende foto’s.

De ISO stond op automatisch wat betekent dat alle genoemde ISO waarden door de camera zelf zijn gekozen.

Buiten

Buiten fotograferen was niet moeilijk, hier is het belangrijk dat je niet een te groot diafragma (klein f-getal) kiest omdat je dan een hoge sluitertijd krijgt. Weinig scherptediepte is hier niet van belang, dus hanteerde ik een diafragma van 6.3 met een ISO-waarde van 100.

Mensen op trap Artemis
Mensen op trap Artemis
f/6.3, 1/100 sec met ISO 100

In het schip

Binnen was een heel ander verhaal vanwege de belichting. Het schip is erg goed verlicht en de camera kon het makkelijk af met een diafragma van f/6.3 (net als buiten) en een hogere ISO, namelijk ISO 1600.

Wat ik wel heb gedaan is 2/3e stop belichtingscorrectie toepassen waardoor de belichting op de foto overeenkomt met de werkelijkheid. De witbalans heeft altijd op automatisch gestaan omdat ik vind dat de camera die zelf heel goed zelf kan bepalen.

Motorkamer

De drie motoren die het hele schip aandrijven met 6 cilinders in 1 lijn. De technische specificaties heb ik niet bij de hand, maar ze zijn gigantisch. Hier was het niet nodig om te flitsen omdat er genoeg licht beschikbaar was.

Motorkamer Artemis
Motorkamer Artemis
f/6.3, 1/100 sec met ISO 1600

Machinekamer

Hier staan de grote stofzuigers die het materiaal van de baggerkop opzuigen en wegpompen. De diameter van de grootste pomp is ongeveer 4 meter en de andere is 3 meter hoog. Op beide foto’s is de flits gebruikt om te zorgen voor een betere belichting. De reflectie van de flits is te herkennen aan de witte vlek die op de behuizing van de pomp zit.

Machinekamer Artemis - Andere zijde
Machinekamer Artemis – Andere zijde
f/6.3, 1/125 sec met ISO 1600, geflitst met externe flits
Machinekamer Artemis
Machinekamer Artemis
f/6.3, 1/80 sec met ISO 1600, geflitst met externe flits

De twee foto’s laten de machines van beide kanten zien. De trommel op de voorgrond van foto 1 bevindt zich op de tweede foto op de achtergrond.

Brug

Op de brug heb je een goed overzicht over het schip en ook hier is het binnenkomende licht een uitdaging. Je fotografeert namelijk tegen het licht in, en het onderwerp is ook nog eens zwart. Het gaat om de bedieningstafel van de baggerarm. Hier is het belangrijk dat er een balans wordt gevonden tussen over- en onderbelichting.

In dit geval is de achtergrond niet heel belangrijk, want het gaat om de tafel. Door de schermen en de zwarte ondergrond kon de camera een goede afweging maken tussen de belichting. Iets wat de 650D heel goed doet. De foto is niet onderbelicht door belichtingscorrectie, enkel de sluitertijd is laag.

Controlepaneel Cutter Artemis
Controlepaneel Cutter Artemis
f/6.3, 1/40 sec met ISO 500

Al met al is het heel interessant om zo’n schip eens van binnen te bekijken. Ik ben al twee keer eerder geweest, maar ik blijf mij toch elke keer weer verbazen wat er gemaakt kan worden! Een omgeving als deze test goed je vaardigheden om met de camera om te gaan omdat je met veel verschillende soorten en hoeveelheden licht te maken hebt. Een leuke uitdaging!

Meer informatie over het schip is te lezen op de website van Van Oord.