Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Van Compact camera naar Spiegelreflex – Een terugblik

Ik begon een paar jaar geleden zelf te fotograferen met een Sony DSC-W200, een simpele compact camera die ik in twee weken helemaal heb leren kennen en waar ik veel mooie foto’s mee heb kunnen maken. De volgende stap was een echte spiegelreflexcamera en dat werd de Canon EOS 500D.

Compact camera

Het voordeel van een compact camera vind ik, is dat er geen zoeker is en je direct het resultaat kunt zien. Je ziet gelijk de compositie en eventuele aanpassingen kun je zo doen door iets in of uit te zoomen of door op een andere plek te gaan staan.

Zonsondergang met palmboom
Zonsondergang met palmboom in Quarteira, Portugal

Door de camera heen kijken en je ziet direct hoe je foto zal worden.

Lijnen
Alleen maar rechte lijnen, elk in een andere hoek en met het verdwijnpunt buiten de foto

Wat destijds vooral ontbrak was ondersteuning voor RAW en langere sluitertijden dan 1 seconde. Het was echt een hele goede camera om mee te beginnen. Zelfs nu heb ik nog een compact camera, de Canon IXUS 105, om af en toe creatief mee te fotograferen zoals ‘vroeger’.

Spiegelreflex

Met de spiegelreflexcamera vind ik het spontane fotograferen lastiger, ik kan het niet goed omschrijven. Ik word afgeleid omdat ik technische goed wil fotograferen, in plaats van creatief. Het heeft best lang geduurd voordat ik met de 500D dezelfde creativiteit kon plaatsen op foto’s.

Het leren van de verhouding diafragma, ISO en sluitertijd heeft even geduurd. Dat is natuurlijk dé technische basis van fotografie.

Rode Stoelen
Rode Stoelen

Het leek in het begin een makkelijke overstap, maar hij was groter dan ik had gedacht. Vooral het inlezen over lenzen en het bereik daarvan is belangrijk. Het grote verschil met de compact camera is natuurlijk dat je het objectief kunt verwisselen en dat er veel meer mogelijkheden zijn. Denk aan uitbreidingen zoals flitsers, filters en het kunnen filmen op HD resolutie.

Hart van een bloem
Hart van een bloem

Ik ben erg benieuwd hoe jij de overgang hebt gemaakt van compact camera naar spiegelreflex. Of ben je direct begonnen met een spiegelreflexcamera?