Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Super8 digitaliseren – deel 6 : Nieuwe poging

Het digitaliseren van Super 8 films kun je zelf, met de juiste apparatuur. En het kan allemaal in je eigen huis, dat bewijzen de voorgaande pogingen om Super 8 film te digitaliseren wel. En vandaag was er weer een nieuwe poging. Deze keer omdat ik de EOS 650D moest gebruiken, aangezien ik de 500D verkocht heb.

Met de 500D kon ik op een resolutie van 1920 x 1080 pixels filmen met 20 beeldjes per seconde. Dat lag dicht bij de originele snelheid van Super 8, namelijk 18 beeldjes per seconde.

Maar met de 650D kon ik niet meer op 20 beeldjes per seconde filmen. Het minimum is nu 24 beeldjes per seconde en het was niet zeker of de projector deze snelheid constant kon leveren.

Dat vroeg om een nieuwe poging.

Nieuwe opstelling

De eerste keren liep ik te prutsen met de opstelling. Ik had een schema gemaakt maar daar week ik al gauw weer van af.

Ik koos ervoor om de projector op een stevige ondergrond te zetten en dat werd een bureau bij ons op zolder. De Kaiser Box bleek een bevestiging te hebben zodat het op een statief kon worden gezet. Dat maakt de opstelling al weer een stuk flexibeler want daarmee kun je makkelijker variëren in hoogte en afstand ten opzichte van de projector.

Daarnaast had ik nu de 650D. Ook deze werd op een statief geplaatst, direct achter het ‘oog’ van de Kaiser Box, zodat ander binnenvallend licht niet in de lens kon komen. Probeer altijd andere lichtbronnen te voorkomen!

Instellingen 650D

In de filmmodus van de 500D kon ik niets instellen: de camera koos zelf het diafragma en de ISO gevoeligheid. Met de 650D kan ik zelf de ISO gevoeligheid instellen, en ook het diafragma! Nou wist ik nog dat het diafragma de vorige keer f/29 was en dat heb ik nu weer ingesteld. Ik kon tot f/32 maar dat werd mij te extreem..

Ik gebruik de volgende instellingen:

  • AF-methode: FlexiZone – Multi
  • Servo AF voor film: Uitschakelen
  • AF met ontspanknop tijdens (filmen): OFF
  • Rasterweergave: Raster 2
  • Movie-opn.formaat: 1920 x 1080 (24p)
  • Geluidsopname: Uitschakelen
  • Videosnapshot: Uitschakelen

Het uitgebreide rasterweergave werd gekozen omdat het dan beter mogelijk is om te zien of het beeld recht en gecentreerd op de sensor terecht komt.

Lens

Ik gebruik de Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM lens om te filmen. De autofocus is ingesteld op Manueel en de beeldstabilisatie is uitgeschakeld. Het brandpuntsafstand wordt ingesteld op 50mm. Er wordt handmatig scherpgesteld door eerst een stuk film af te spelen en door het oculair scherp te stellen. Daarna wordt overgeschakeld naar de Film modus om te starten met filmen.

24 frames per seconde

Uit de eerder opgezochte specificaties van de projector blijkt dat het mogelijk is om maximaal 25 beeldjes per seconde te projecteren. Nou is het geen nieuwe projector dus dat was uitproberen. Bij een korte film van 2.5 minuut bleek dit geen probleem en zo heb ik enkele Super 8 films op kunnen nemen.

Daarna heb ik nog twee films opgenomen die elk 25 minuten duurde. Dit moest wel in stappen omdat de 650D – net als de 500D – tot 29:59 lang kan filmen, of een maximum bestandsgrootte van 4 GB kan hanteren. Die laatste limiet heeft te maken met het bestandssysteem van het geheugenkaartje, wat geen bestanden aankan die groter dan 4 GB zijn.

Het is veilig om in delen van 11 minuten te filmen, dan krijg je bestanden van ongeveer 3.5 GB.

Deze poging bewijst dat het mogelijk is om met de 650D Super 8 te kunnen filmen.

Foto’s van de opstelling

In dit geval stond het zolderraam open en was de kap van de projector afgehaald. Dit omdat je anders de opstelling niet kon zien en omdat ik het vermoeden had dat de film beschadigd werd. Ik vond allemaal kleine stukjes nylon dat leek op schraapsel. Ik wilde het niet riskeren om de films te beschadigen.

Nog een tip!

Dat schraapsel wat ik hierboven noemde ging op de film zitten, want de film werd statisch. Een hele eenvoudige manier om de film schoon te maken is door de film bij het terugspoelen (buiten de camera om) door een antistatische doek te laten gaan.

Een brillendoekje is al voldoende. Zorg dat de onder- en bovenkant contact maken het het doekje. Het scheelt erg veel als je daarna de opname bekijkt en filmt. De film oogt een stuk schoner!