Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Twee waardevolle vragen over fotografie

De laatste paar dagen zijn via email en vraagbaak vragen binnen gekomen waarin advies werd gevraagd. De vragen gingen over foto’s maken bij de kerstboom en het voorbereiden van een bezoek aan het Kerstcircus. In de antwoorden komen vaak uitgebreide adviezen naar voren en die wil ik jullie niet onthouden. Vandaar dat ik hieronder twee van die vragen (anoniem) publiceer zodat jullie hier ook van kunnen leren!

Dat is tenslotte waar deze site voor bedoelt is ;)

Vraag 1

Wij gaan a.s. 2e kerstdag naar het wintercircus in Apeldoorn met de kleinkinderen, mijn vraag aan jou is hoe kan ik mijn Canon 500d hier op voorbereiden zodat ik in het circus met veel kunstlicht toch mooie foto’s kan maken? Kan ik vooraf de instellingen goed zetten zodat ik niet leuke momenten hoef te missen door ter plekke nog veel aan de instellingen te moeten veranderen? Ik heb geen externe flitser helaas alhoewel ik vermoed dat ik deze eigenlijk wel nodig zou kunnen hebben. En is het beter om met de groothoeklens EF-S 10-22 of met de zoomlens 70-300 te fotograferen. Heb jij nog wat tips voor mij zodat ik mij kan voorbereiden en naderhand met leuke foto’s naar buiten kom

Mijn antwoord:

Met zoveel kunstlicht is de witbalans erg belangrijk. Dit is helemaal belangrijk als je fotografeert in JPG omdat je achteraf de witbalans niet meer kunt aanpassen. Daarom wil ik je adviseren om te fotograferen in RAW als dat mogelijk is. Mocht je toch in JPG willen fotograferen dan kun je, voordat het circus begint, een aantal foto’s maken met verschillende witbalansen. Dan kun je zien welke het dichtstbij het ‘echte’ komt en dan weet je zeker dat de kleuren kloppen.

Verder is de keuze van de lens afhankelijk van wat je wilt fotograferen en de plek waar je zit/staat. De groothoek heeft alleen effect als je vooraan zit en je vooral het geheel wilt fotograferen. De 70-300 komt beter van pas als je personen, dieren of trapezes wilt fotograferen. Daarom denk ik dat de 70-300 beter van pas komt dan de groothoek.

Zorg dat je het grootst mogelijke diafragma instelt en als er beeldstabilisatie in de lens zit, zet deze zeker aan!

Bij de 500D zou ik de ISO persoonlijk niet hoger zetten dan ISO 800 want bij 1600 wordt de ruis redelijk zichtbaar op de foto’s.

En om te zorgen dat je niet hoeft te wachten op de autofocus: stel de camera zo in dat er altijd op het middenste punt wordt scherpgesteld. Dan hoef je het onderwerp alleen maar scherp te stellen en dan hoef je niet op de 8 andere autofocus punten te wachten. Als autofocus mode zou ik AI Focus instellen omdat de camera dan opnieuw scherpsteld als het onderwerp gaat bewegen.

De sluitertijd is het belangrijkste in het hele verhaal. Zorg dat deze hoog genoeg is zodat je bewegingen kunt bevriezen. De witbalans is belangrijk omdat je de kleuren goed wilt hebben, zeker als het een JPG foto is. Daarnaast is de ISO belangrijk omdat dit invloed heeft op je sluitertijd en het diafragma moet natuurlijk wijd open staan om zoveel mogelijk licht door te laten.

Met deze tips moet je een heel eind kunnen komen. Als je er zit, maak dan wat foto’s om te zien hoe de kwaliteit wordt. Mocht je toch te weinig licht hebben, verlaag dan niet de sluitertijd maar verhoog de ISO naar 1600. Je kunt beter iets ruis op je foto’s hebben dan eindigen met bewogen foto’s.

Vraag 2

Hoe fotografeer ik goede portretten bij de kerstboom, of kaarslicht?

Mijn antwoord:

Dat is een goeie vraag en eigenlijk heb ik net iets te weinig informatie om je vraag goed te kunnen beantwoorden. Ik ga het toch proberen.

Het belangrijkste is het licht, hoeveel licht is er om een foto te maken? Is het alleen het licht van de kerstboom of kaarslicht of is er ook licht van een interne/externe flitser en/of lamp?
Afhankelijk van de hoeveelheid licht bepaal je je ISO. Probeer de ISO niet te hoog te zetten omdat je dan meer kans op ruis kan krijgen. Houdt een maximum van ISO 1600 aan om niet al teveel ruis in je foto’s te krijgen.

Ik weet ook niet met welke lens je de foto’s gaat maken, maar belangrijk is dat er zoveel mogelijk licht door de lens heen gaat. Zet daarom het diafragma helemaal open (klein f-getal).
Probeer altijd scherp te stellen op de ogen bij een portret want dat is een van de eerste onderwerpen waar mensen naar kijken.

Als er weinig licht is en je merkt dat de sluitertijd te laag (lang) is, dan kun je er een statief bij pakken of je kunt de camera op een tafel leggen om te zorgen dat je beweging van de camera voorkomt. Het is makkelijker voor de personen om stil te staan/zitten dan om de camera een halve seconde bewegingsloos vast te houden.

Stel ook de witbalans goed in. Maak van tevoren een aantal foto’s met verschillende witbalansen om later te kunnen bepalen welke het best bij de situatie past. Vooral belangrijk als je fotografeert in JPG omdat je achteraf de witbalans moeilijk kunt aanpassen..

Als er weinig licht is, dan kun je ook belichtingscorrectie toepassen. Je maakt de foto dan bewust donkerder om de sfeer die er is, na te bootsen in je foto’s. Maak ook hier verschillende foto’s om te kijken welke instelling het beste bij de situatie past.

Ik denk dat je hier al een heel stuk mee kunt komen. Probeer zelf te variëren met de standpunten van de foto’s, hier kun je zelf je creativiteit op los laten!

Heb jij ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over fotografie? Stel hem dan op deze pagina of neem contact met mij op.