Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Gebruik een grijskaart voor witbalans of belichting

Grijskaart, een woord wat vaak valt in combinatie met witbalans en/of belichting. Alleen, wat is die combinatie? Met een grijskaart kun je de witbalans ‘ijken’ of corrigeren zodat kleuren op de juiste manier worden vastgelegd.

Witbalans

Een camera zoekt in een compositie een bepaalde waarde aan grijs (18%) of 100% wit. Met 1 van die waarden probeert de camera vervolgens de kleuren te corrigeren om ervoor te zorgen dat ze zo getrouw mogelijk worden vastgelegd.

Grijskaart
De kleur grijs op een grijskaart

Grijskaarten worden gebruikt bij productfotografie of portretfotografie. Op die manier worden de kleuren van het product of van een persoon zo getrouw mogelijk vastgelegd. Ook worden grijskaarten gebruikt bij landschapfotografie of bij dieren. Het gaat erom dat de kleuren zo natuurgetrouw mogelijk worden vastgelegd.

De witbalans moet handmatig worden ingesteld om de grijskaart op de juiste manier te gebruiken. Alleen een grijskaart fotograferen haalt niets uit omdat de camera niet weet wat hij er mee moet..

Belichting

Je kunt een grijskaart ook gebruiken om de belichting op de juiste manier te meten. Wanneer een onderwerp in tegenlicht gefotografeerd wordt dan zal de lichtmeting van de camera van slag raken door de hoeveelheid licht. Een vergelijkbare situatie waar de lichtmeting van slag raakt is bij het fotograferen van sneeuw. De grijskaart reflecteert de juiste hoeveelheid licht naar de camera waardoor de lichtmeting betrouwbaarder wordt.

Lees hier hoe je de witbalans handmatig instelt op een Canon EOS 500D met behulp van een grijskaart.