Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Test je fotografiekennis en -vaardigheden online

Canon heeft een nieuwe website geïntroduceerd waar je kunt experimenteren met instellingen. Veel beginnende fotografen gebruiken de automatische modus en deze website wil je kennis laten maken met de andere mogelijkheden van een spiegelreflexcamera. Je kunt experimenteren met verschillende instellingen zoals diafragma, sluitertijd en ISO waarde. Effecten zoals scherptediepte zijn hier te simuleren.

Doel van de website? Gebruik een andere modus dan de automatische en ontdek wat er allemaal mogelijk is!

De testopstelling bestaat uit een vliegtuig met een draaiende rotor en heeft verschillende onderwerpen achter elkaar staan om diepte te simuleren. De website is in het Engels.

Het betreft hier een website van Canon, maar de oefeningen zijn niet aan dit merk gebonden. De vaardigheden die je hier leert gelden voor alle spiegelreflexcamera’s die er zijn

Canon Scene
Testopstelling om mee te oefenen (Bron)

De website is opgedeeld in drie onderdelen die ik hieronder kort zal toelichten

Learn

Bij Learn kun je met duidelijke illustraties ontdekken welk effect instellingen hebben op een foto. Het biedt mogelijkheden om met grote diafragma’s (vanaf f/2.8) te oefenen om te zien wat het effect is op een foto.

Onderwerpen zoals overbelichting, ISO waarde en sluitertijd worden hier met afbeeldingen uitgelegd. Verder is er nog een pagina met duidelijke uitleg over belichting en is er een pagina met tips.

Play

De naam zegt het eigenlijk al: ga aan de slag en speel met de verschillende instellingen. Je kunt hier zelf bepalen welk diafragma, sluitertijd en ISO waarde je gebruikt en je ziet direct wat het effect is op een foto.

Canon - Play
Oefen met de verschillende instellingen

Je kunt kiezen uit de drie modi:

  • Manueel (M)
  • Diafragmavoorkeuze (Av)
  • Sluitertijdvoorkeuze (Tv)

Deze drie modi, en nog meer, zitten op elke moderne EOS spiegelreflexcamera. Het mooie aan deze pagina is dat je direct het effect van de instellingen kunt bekijken. Onder het plaatje zit een lichtmeter die direct laat zien of je foto over- of onderbelicht zal worden.

Belichtingscorrectie is in deze simulatie niet aanwezig, maar door te spelen met de instellingen in de manuele modus is het wel mogelijk om dit handmatig te doen.

In de afbeelding hierboven is te zien dat ik 1 hele stop (+1 ) overbelichting zal krijgen bij de uiteindelijke foto.

Challenge

Hier kun je de kennis en vaardigheden toepassen met verschillende opdrachten. Je krijgt voor elke vraag een bepaalde hoeveelheid tijd. Er zijn in totaal 6 opdrachten waarin je een juiste combinatie van diafragma, sluitertijd en ISO waarde moet kiezen om een foto te maken die lijkt op het voorbeeldfoto.

Het is een leuke en leerzame manier om te oefenen en je weet direct waar je nog op moet oefenen om de instellingen beter te begrijpen.

Apparatuur

De apparatuur die hier gesimuleerd wordt is het Canon EOS 650D met Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM objectief.

In de automatische stand zorgt de camera voor al het denkwerk, maar het wordt uitdagender en leuker als je weet hoe je dit zélf kunt doen.

Conclusie

Test je kennis! Het is erg leuk om te oefenen en te zien welke invloed instellingen op het maken van foto’s hebben. Je kunt er veel van leren!