Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Fotograferen tijdens het Gouden uur

Het Gouden uur is het moment op de dag waarop de zon laag aan de horizon staat, waardoor er zacht licht ontstaat. Als je overdag in de volle zon fotografeert dan kun je last hebben van ‘harde’ schaduwen. Tijdens het Gouden uur is het licht ‘zacht’ en ontstaan er weinig schaduwen.

De zon staat tijdens het Gouden uur tussen de 6 graden boven en 6 graden onder de horizon. Het Gouden uur doet zich twee keer op een dag voor, namelijk bij de zonsopkomst en bij de zonsondergang.

Er zijn verschillende apps beschikbaar waardoor je met je telefoon kunt uitrekenen wanneer het Gouden uur zich voordoet. Aan de hand daarvan kun je berekenen op welk tijdstip de zon op 6 graden aan de horizon staat. Een alternatief is er in de vorm van de website Golden Hour, waarop je gratis kunt uitrekenen hoe laat het Gouden uur begint op jouw locatie.

Je geeft jouw locatie aan op deze website en je krijgt vervolgens te zien wanneer de Gouden uurtjes zich voordoen. Tijdens dit moment kun je ook prachtige foto’s maken van zonsondergangen. Het licht van de zon zorgt dan voor prachtige kleuren aan de horizon waardoor hele mooie foto’s ontstaan.

Zet je witbalans tijdens het Gouden uur op Zon of Bewolkt, om de kleuren extra te versterken!