Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Ik heb een interne flits, heb ik ook een draadloze flits nodig?

Deze vraag kan veel beginnende fotografen bezig houden. Je hebt een camera met een interne flits en je gebruikt hem misschien wel eens, maar is dit wel voldoende? Heb ik geen draadloze flits nodig?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, want het hangt helemaal af van de omstandigheden en je wensen! Wil je snel een foto maken en is licht daarbij niet het aller-belangrijkste? Dan kun je de interne flits gebruiken. Je onderwerp moet niet te ver weg staan om belicht te worden en veelal kun je de flits als invulflits gebruiken, als het aanwezige licht net niet genoeg is.

De interne flits

De interne flits zit bovenaan de camera en klapt uit wanneer de camera vindt dat er meer licht nodig is om een goede belichte foto te krijgen. De interne flits heeft vaak een richtgetal van 13 (meter bij ISO 100), wat erg weinig is en vaak alleen geschikt is voor invulflits of foto’s waarbij het onderwerp dicht bij de camera staat.

Canon EOS Flash Up

Het voordeel van een interne flits is dat je hem altijd bij je hebt. Het nadeel is dat de lichtflits maar 1 kant op flitst: naar voren. Het is niet mogelijk om hem te draaien zodat je indirect kunt flitsen. Vaak kun je aan een foto zien dat er een flits is gebruikt, want je ziet de flits terugkaatsen op het onderwerp.

Als je een telezoom objectief hebt, of een lenskap, dan kan het ook zijn dat er een donkere hoek in de foto zit. De flits zit namelijk niet hoog genoeg om er overheen te flitsen waardoor een deel van het licht door de lenskap wordt geblokkeerd. Dit is goed te zien op onderstaande foto.

Canon EOS Interne Flits met Lenskap

De foto is gemaakt met de interne flits van een Canon EOS 650D en een Canon 17-85mm objectief op 17mm met lenskap. Het is duidelijk te zien waar de lenskap het flitslicht heeft geblokkeerd.

De externe flits

Met een draadloze flits ben je een stuk flexibeler. Met de Speedlite 270EX kun je indirect flitsen omdat de flitskop naar boven kan draaien. Zodoende kun je indirect flitsen en het licht via het plafond op het onderwerp terecht laten komen.

Canon Speedlite 270EX II

Het licht is dan zachter en veel beter verspreidt waardoor er een veel ruimere belichting komt. Niet alleen het onderwerp, maar ook alles daaromheen (ook erachter!) is belicht.

Het richtgetal van een externe flits ligt een stuk hoger dan bij een interne flits. Er zijn flitsen die een bereik hebben van 60 meter, bijna 5 keer zoveel als het maximale bereik van een interne flits. Je hebt dus een groter bereik met het licht, waardoor je onderwerpen van veraf beter kunt belichten.

Duurdere externe flitsers bieden de mogelijkheid om draadloos te flitsen. Je hoeft de flits dan niet meer op de camera te zetten om te kunnen flitsen. Natuurlijk moet je camera dit wel ondersteunen. Het is zelfs mogelijk om 1 draadloze flits (op de camera) andere draadloze flitsers te laten flitsen bij het indrukken van de ontspanknop!

Groep flitsers

Met een draadloze flits ben je flexibeler dan met alleen een interne flits. Je hebt meer controle over het licht, je kunt de lichtstraal sturen en ook hier kun je de kracht van de flits aanpassen met flitsbelichtingscompensatie.

Conclusie

Het hangt helemaal van je wensen af of je een draadloze flits nodig hebt. Maak je foto’s waarbij het licht van de flits best op mag vallen, en waarbij indirect flitsen ook niet nodig is? Dan heb je genoeg aan de interne flitser.

Wil je echter meer controle over het licht, de richting ervan en wil je de flits los van de camera gebruiken? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken naar een draadloze flitser, omdat je daarmee meer mogelijkheden hebt.

Mijn advies: Als je een draadloze flits wil kopen, koop er dan eentje waarbij je de kop zowel opzij, als naar boven kan draaien.