Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

De interne of externe flits als invulflits

De interne / externe flitser kun je als primaire lichtbron gebruiken voor het maken van foto’s, maar het kan beter uitpakken als je deze flitser als invulflits gebruikt. Je stelt de flits dan minder krachtig in dan gewoonlijk zodat er minder licht gebruikt wordt bij het maken van de foto. De foto’s kunnen dan natuurlijker overkomen. Daarnaast hebben mensen minder last van de flits tijdens het fotograferen omdat deze minder fel is.

Flitsbelichtingscompensatie

Flitsbelichtingscompensatie is de techniek die we hier gaan gebruiken. Het werkt hetzelfde als belichtingscorrectie, alleen beïnvloeden we nu niet de sluitertijd maar de hoeveelheid licht tijdens het flitsen.

Je kunt de hoeveelheid licht van zowel de interne als de externe flitser aanpassen. Bij de externe flitser gaat dit makkelijker, aangezien het op de flits zelf ingesteld moet worden.

De interne flits als invulflits

De interne flits wordt bestuurd doorje camera met het lichtmetingsprogramma van Canon (als je een Canon dSLR hebt). De kracht van de flits wordt berekent aan de hand van de hoeveelheid licht die gemeten wordt door de lens (E-TTL – Evaluative-Through The Lens), samen met de berekening voor het diafragma, sluitertijd en ISO gevoeligheid.

Deze flitskracht kun je aanpassen.

Flitsbelichtingscompensatie op interne flits instellen

Ik gebruik de Canon EOS 650D om uit te leggen hoe je de flitsbelichtingscompensatie kan activeren en configureren. Als je merkt dat de stappen voor jouw Canon camera niet overeenkomen, raadpleeg dan de handleiding. Waarschijnlijk zijn er kleine wijzigingen in het menu of benaming waardoor deze instructies afwijken van jouw model.

  • Zet de camera aan en druk op de knop MENU
  • Ga naar het allereerste tabblad van het menu
  • Navigeer met de navigatieknoppen naar het menu Flitsbesturing
  • Druk op SET om het menu te openen
  • Navigeer met de navigatieknoppen naar het menu Func.inst. int. flitser en druk op SET
  • Navigeer met de navigatieknoppen naar het menu bel.comp. (belichtingscompensatie) en druk op SET

Je kunt nu de kracht van de flits aanpassen. Het effect hiervan is dat je foto’s ook donkerder kunnen worden. Dit komt omdat je de flitskracht vermindert. Het effect hiervan is beter merkbaar wanneer je in een donkere omgeving fotografeert.

Bij portretfotografie kan het nuttig zijn om de flits als invulflits te gebruiken. Dit merk je vooral wanneer een gezicht van 1 kant meer belicht wordt dan de andere. Je krijgt met de invulflits een minder sterk verschil in donker en licht, wat mooier oogt (vind ik).

Het is even experimenteren met de juiste instelling. De juiste instelling afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid licht. Soms kan het zijn dat je de flits maar 1/3e stop hoeft te compenseren, en een andere keer een volledige stop (-1).

De externe flits als invulflits

Naast de interne flits kun je ook de externe flits gebruiken als invulflits. Dit heeft mijn persoonlijke voorkeur. Je kunt de kop van richting veranderen of de flits volledig op manueel zetten. De flitsbelichtingscompensatie is dan niet nodig, maar dit zal ik in een ander artikel behandelen.

De flitsbelichtingscompensatie werkt hetzelfde als bij de interne flitser. Het verschil is dat je de instelling nu op de flits instelt, en niet op de camera.

Voor het inflitsen gebruik ik mijn Canon Speedlite 430EX II. Met deze flitser heb ik meer controle over de flits. Dat vind ik zelf prettig werken. De flits plaats ik op de eerder genoemde Canon EOS 650D.

Flitsbelichtingscompensatie op externe flits instellen

  • Plaats de flitser op de camera en zet de flitser aan
  • Zet de camera aan
  • Druk op de knop SEL/SET op de flitser
  • In het display knippert nu + 0
  • Druk op    om de flitskracht aan te passen. Ook hier is het even proberen omdat er in elke situatie een andere waarde nodig is.
  • Om de waarde te bevestigen druk je nogmaals op SEL/SET
  • De correctiewaarde wordt nu in het display weergegeven. De flitskracht wordt met de ingestelde waarde gecompenseerd

Vergeet niet om de interne / externe flitser terug te zetten naar de originele instellingen als je klaar bent met fotograferen. Dit voorkomt problemen bij een volgend gebruik van de flitser!

Wanneer kun je de flits als invulflits gebruiken?

Overdag met tegenlicht of zijlicht, of in donkere omgevingen waarin je de flits niet direct naar voren wilt laten komen. Je kunt de flits gebruiken zodat de onderwerpen niet kapot geflitst worden. Handig bij portretfoto’s is om te zorgen dat er geen donkere plekken op het gezicht ontstaan.

Dit betekent dus dat je portretfoto’s overdag in kunt flitsen zodat er een egale verdeling van licht ontstaat op de foto.

Conclusie

De flits hoef je niet alleen te gebruiken als er te weinig licht is, je kunt hem ook gebruiken om licht aan te brengen op het onderwerp, waar het door de positie van de camera niet kan komen. Dat is het doel van de invulflits.

Oefen met de instellingen zodat je leert hoe de flitskracht van invloed is op het resultaat. Vergeet niet om foto’s te maken met verschillende instellingen. Je hebt meer aan teveel foto’s dan aan te weinig, waar het juiste resultaat niet tussen zit..