Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Draadloos flitsen met Canon Speedlite

De Canon Speedlite 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX-RT en 600EX II-RT kunnen draadloos flitsen. De Speedlite 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, de 600EX-RT en 600EX II-RT kunnen tevens als master ingesteld worden om alle hierboven genoemde flitsers draadloos te laten flitsen.

Twee technieken voor draadloos flitsen

Voordat ik begin met de praktijk, wil ik eerst stilstaan bij de twee technieken die gebruikt kunnen worden.

Optisch gepulseerd licht

Bij de meeste Speedlite flitsers worden lichtpulsen gebruikt. Dit betekent dat er in korte tijd meerdere flitsen worden verstuurd naar de draadloze flitsers. Deze lichtpulsen activeren de draadloze flitsers – ook wel slaves genoemd – om te flitsen.

Deze techniek wordt gebruikt bij de meeste Canon EOS camera’s die beschikken over een ingebouwde flits. Op de draadloze flitsers zit een optisch oog wat deze flitsen registeert.

Canon Speedlite optisch oog voor draadloos flitsen
Canon Speedlite optisch oog voor draadloos flitsen (© Pixsylated)

Beperkingen

Er zijn een paar beperkingen met deze techniek. Het bereik gaat tot maximaal 10 meter. De master – in het geval van een interne flits – zendt meerdere flitsen uit, die niet erg fel zijn. Het kan zijn dat de draadloze flits niet afgaat wanneer je in een zonnige omgeving wil flitsen. Dan kan de draadloze flits de flitsen niet ‘zien’ door het zonlicht.

Daarnaast mogen er geen voorwerpen tussen de camera en de flits staan, want dan gaat de draadloze flits niet af.

Het bereik van een camera met ingebouwde Canon Speedlite Transmitter
Het bereik van een camera met ingebouwde Canon Speedlite Transmitter

Radiogolven

Radiogolven worden voor heel veel toepassingen gebruikt. Denk aan het verwarmen van het eten in de magnetron, of de draadloze internetverbinding tussen je telefoon en het modem voor het internet. Deze techniek wordt ook gebruikt bij nieuwe flitsers, en je herkent deze flitsers aan de RT aanduiding in de naam.

Op dit moment zijn dit de:

  • Canon Speedlite 430EX III-RT
  • Canon Speedlite 600EX-RT
  • Canon Speedlite 600EX II-RT

Deze flitsers kunnen overweg met beide technieken. Als je ze in combinatie met de ‘oude’ flitsers gebruikt, dan worden lichtpulsen gebruikt. Gebruik je enkel de RT-flitsers, dan worden de radiogolven gebruikt om te communiceren. Het is voor zover bekend niet mogelijk om beide technieken tegelijk te gebruiken.

Extra mogelijkheden

Camera’s met daarop een Canon Speedlite 600EX of Speedlite 600EX II-RT kunnen, als de camera dat ondersteunt, andere camera’s draadloos een foto laten maken. Deze functie heet Linked Shot – ook wel Linked Shooting (zie pagina 2) genoemd.

De flitsers communiceren onderling via radiogolven met elkaar. Daardoor kun je tot wel 15 camera’s op hetzelfde moment een foto laten maken! Daarbij ben je niet verplicht om te flitsen om deze functie te gebruiken, want je kunt ook een Speedlite Transmitter gebruiken om de camera draadloos te laten fotograferen.

Canon Speedlite Linked Shooting
Canon Speedlite Linked Shooting (© Canon)
Ondersteuning voor Linked Shot

Linked Shot wordt momenteel ondersteunt door flitsers uit de Canon Speedlite 600EX-series en de Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT. De flits of transmitter moet op een Canon EOS 5D Mk III, Canon EOS 5D Mk IV, Canon EOS-1D X of Canon EOS-1D X Mk II worden geplaatst om de camera draadloos te laten fotograferen.

Bereik

Radiogolven zorgen voor een groter bereik, tot wel 30 meter. Daarbij mogen er voorwerpen tussen de camera en de flits staan.

Geschikte Speedlite flitsers

Alle hierboven genoemde flitsers zijn geschikt voor draadloos flitsen.

De Canon Speedlite 550EX, 580EX en 600EX-series beschikken over de mogelijkheid om als master te fungeren. Dit betekent dat zij het signaal kunnen afgeven wat nodig is om andere draadloze flitsers te laten flitsen.

Flitsers uit de lagere Speedlite series, de 270 EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II en 430EX III-RT, kunnen alleen geactiveerd worden door de master.

Een uitzondering is de Speedlite 430EX III-RT die ook als master kan fungeren. Dit kan alleen wanneer er gebruik gemaakt wordt van radiogolven.

Geschikte camera’s voor draadloos flitsen

De camera moet voorzien zijn van een ingebouwde Canon Speedlite Transmitter om draadloos te kunnen flitsen.

Beschikt jouw camera niet over zo’n transmitter en heb je geen flits die als master kan fungeren? Dan kun je ook losse Canon Speedlite Transmitters kopen.

Draadloos flitsen inschakelen

Draadloos flitsen moet op de camera en de flits worden ingeschakeld. Om draadloos te flitsen moeten ze ook op hetzelfde kanaal ingesteld worden. Standaard staat draadloos flitsen uitgeschakeld op de flits en de camera.

In dit artikel gebruik ik een Canon Speedlite 430EX II om te laten zien hoe je instellingen kunt aanpassen. Pak de handleiding erbij als de stappen niet overeenkomen met jouw flitser.

Activeer draadloos flitsen door de Zoom button - Wireless setting button knop 2 seconden, of langer, in te drukken. De flits geeft, in het geval van een Canon Speedlite 430EX II, het volgende weer:

Wireless Flash - Channel Selection
Standaard configuratie bij inschakelen draadloos flitsen Canon Speedlite 430EX II

Standaard staat deze flitser op kanaal 1 (Ch. 1) en hoort hij bij Slave group A. Verderop in het artikel wordt uitgelegd wat de Slave group is.

Het kanaal veranderen

Als je in een omgeving bent waar meerdere mensen draadloos flitsen, dan kan het gebeuren dat jouw flits ineens afgaat op het signaal van de camera van iemand anders. Om dit te voorkomen moet je het kanaal veranderen. Zo voorkom je dat anderen jouw flits laten afgaan, of jij die van anderen.

Druk op Zoom button - Wireless setting button totdat het getal onder Channel gaat knipperen. Je kunt nu met de Selection Buttons knoppen het kanaal aanpassen. Druk op de SEL / SET knop om het kanaal te bevestigen.

Zorg altijd dat de master en slave op hetzelfde kanaal zijn ingesteld!

Slave group

Het is mogelijk om de flitsers, camera’s en transmitters in te delen in groepen. Hierdoor kun je bepalen welke flitsers en/of camera’s op hetzelfde moment moeten afgaan. Dit wordt een Slave Group genoemd. De apparaten in een groep worden slaves genoemd.

Op het moment dat je een foto maakt zullen de slaves in Slave Group A afgaan, terwijl de slaves in Slave Group B niet, of later, afgaan. Je kunt in de instellingen selecteren in welke groep de slave komt.

In elke groep (A, B, C) kunnen drie slaves geplaatst worden. Gebruik je enkel RT-flitsers? Dan kun je tot vijf groepen aanmaken.

Slave ID veranderen

Door het Slave ID te veranderen, wijzig je in elke groep de slave komt. Druk op de Zoom button - Wireless setting button knop totdat de letter onder Slave gaat knipperen. Gebruik ook hier de Selection Buttons knoppen om de Slave Group aan te passen en bevestig met SEL / SET knop.

Draadloos flitsen uitschakelen

Ben je klaar met flitsen? Druk dan weer 2 seconden op Zoom button - Wireless setting button om draadloos flitsen uit te schakelen.