Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Review Fotoalbum van Fotoalbum.nl

Fotoalbum.nl heeft mij gevraagd om een review te schrijven over een fotoalbum wat ik bij hun mocht bestellen. Het gaat om een hardcover album van 28 x 21 centimeter met 26 liggende pagina’s met hoogglans papier. Ik heb besloten om er een portfolio van te maken wat ik in de toekomst kan gebruiken.

Het formaat van het fotoalbum is net iets kleiner dan een A4, maar op het oog lijkt het wel dit formaat. Omdat het een liggend formaat is, kun je het makkelijk kwijt in een lade of kast.

In deze review behandel ik de verzending, buitenkant en binnenkant en totale indruk van het fotoalbum. Bij elk onderdeel behandel ik dezelfde punten zodat je een goed beeld krijgt van het fotoalbum.

Het fotoalbum is gemaakt met de software die de website aanlevert. Met deze software kun je fotoalbums maken en bestellen.

Verzending

Het fotoalbum is per post afgeleverd en het zat verpakt in een stevige kartonnen envelop. Het fotoalbum is groot genoeg om door een brievenbus te passen. Het fotoalbum zelf is netjes verpakt in plastic om samen met de kartonnen envelop te voorkomen dat beschadigingen door transport op het fotoalbum terecht komen.

De levertijd van een fotoalbum is 5 dagen. Ik heb het besteld op een zondag en op dinsdag kreeg ik een mailtje dat de bestelling verwerkt was. Op vrijdagmiddag lag het fotoalbum op de mat, keurig op tijd.

De buitenkant

Het gaat hier om een hardcover fotoalbum en de eerste indruk is dat er niet bezuinigd is op de cover. Als je het fotoalbum vasthoudt aan een zijde buigt het niet door, wat een solide indruk geeft. Het fotoalbum is met hoogglans afgewerkt en heeft een nette en verzorgde indruk.

Fotoalbum - Buitenkant - Voorkant
De voorkant van het fotoalbum

Door deze afwerking zal eventueel vocht wat op de buitenkant komt er direct afvloeien wat beschadigingen aan de rest van het fotoalbum kan voorkomen. Ik heb het getest door een gedeelte van de cover onder de kraan te houden en al het water liep er vanaf.

Water op Fotoalbum
Het water dringt niet door de buitenkant van het album

De kwaliteit van de print van de tekst op de voorkant (ik heb hier bewust geen foto geplaatst) is goed. De tekst is scherp en op een hoge resolutie geprint zodat het zwart ook echt zwart is. Dat geeft een goede indruk. De inkt loopt nergens uit en ondanks het grote lettertype is er geen sprake van scherpe randjes bij de rondingen van letters.

Op de rug van het fotoalbum kun je ook tekst plaatsen. Het gaat hier om een klein lettertype en de scherpte is hier iets minder dan op de rest van de buitenkant.

Tekst op rug Fotoalbum
De tekst op de rug van het fotoalbum

Wat wel minder is is dat hier een kleine afbeelding staat met de tekst “Mijn CEWE Fotoboek”. Tijdens het maken van het fotoalbum stond dit er niet en het is een kleine verrassing dat deze er achteraf bijgezet wordt.

De binnenkant

Ook binnenin heb ik een aantal keer tekst geplaatst met grote letters.

Binnenkant Fotoalbum
Binnenkant Fotoalbum

De kwaliteit is hier hetzelfde als op de voorkant: scherp en diep zwart. Het geeft ook hier een goed indruk van de kwaliteit.

Printkwaliteit tekst binnenkant fotoalbum
De tekst wordt op een hoge resolutie geprint en zwart is ook echt zwart

De scherpte van de foto’s is in orde. Op normale afstand, als je zit en het boek in je handen houdt, zijn de foto’s scherp. Als je dichterbij gaat kijken kun je de puntjes van het afdrukken wel zien, maar dan moet je minimaal 10 centimeter dichtbij het boek zijn om het te kunnen zien. De scherpte zit hier wel goed. Bij kleine foto’s is dit trouwens beter te zien dan bij grote.

Belangrijk om op te merken is dat de foto’s die je gebruikt een zo hoog mogelijke scherpte moeten hebben. Ze raden aan om foto’s met een DPI van 300 te gebruiken omdat je dan scherpe foto’s in je fotoalbum krijgt.

Ik heb ook een aantal foto’s op bijna paginagrootte geplaatst en ook hier is de scherpte prima in orde. De scherpte is goed.

Wat ook belangrijk is om te vermelden is dat er kleuren helder en natuurlijk overkomen. Er wordt geen extra contrast of verzadiging toegepast en ik ben geen vreemde kleurafwijkingen tegengekomen.

Afdrukkwaliteit tekst en afbeelding
Zowel tekst als foto wordt scherp afgedrukt op elke grootte

De kwaliteit van het papier, in dit geval hoogglans, is goed. Door de coating heb je veel grip als je een pagina om wilt slaan en ook hier heeft vocht weinig kans om je fotoalbum te verpesten omdat het water afstoot. Door de coating komen kleuren ook beter naar voren.

Totale indruk

De kwaliteit van het fotoalbum is goed, een sterke hardcover die niet doorbuigt als je hem aan een zijde vasthoudt. De afdrukkwaliteit van de foto’s is goed: er is op een hoge resolutie geprint en de tekst is scherp afgedrukt zonder uitloop van inkt. Ook de randen van letters zijn mooi afgerond en kartels zijn niet te bespeuren.

Pluspunten

  • Hoge kwaliteit van tekst
  • Hoge kwaliteit van foto’s (wel belangrijk dat je foto’s met zoveel mogelijk DPI als bron gebruikt)
  • Stevige hardcover
  • Nette afwerking papier (in dit geval hoogglans papier)

Verbeterpunten

  • Het kleine logo weghalen wat op de rug van het fotoalbum staat

Het hier besproken fotoalbum komt van Fotoalbum.nl. Naast deze review heb ik ook een korte handleiding geschreven voor het installeren van de software voor het maken van een fotoalbum, over het maken van een fotoalbum en de bestelprocedure.

Relevante artikelen

Er zijn geen relevante artikelen beschikbaar