Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Publiceer je foto’s online: Flickr

Flickr is een van de meest bekende photo-sharing platforms op het internet. Je kunt eenvoudig je foto’s uploaden, taggen en categoriseren, toevoegen aan sets en toevoegen aan pools met overeenkomstige onderwerpen. Flickr is opgericht in 2004 en het platform wordt door zowel beginners als professionals gebruikt om hun foto’s te delen met de wereld.

Registratie

Flickr Registratie OptiesJe kunt je op meerdere manieren registreren bij Flickr. Je kunt ervoor kiezen om een Yahoo-account aan te maken, waarbij je ook een Yahoo emailadres krijgt, waar je verder niets mee hoeft te doen.

Je kunt ook inloggen met je Facebook of Google account. Je moet Yahoo dan toegang geven tot enkele gegevens zodat Yahoo weet dat jij met Facebook of Google in wil loggen.

Heb je Yahoo toegang gegeven tot deze gegevens? Dan is je Flickr account aangemaakt en dan kun je beginnen!

Photostream

Op je photostream komen alle foto’s te staan die je upload naar Flickr. Je krijgt met een gratis account 1 Terabyte ruimte om foto’s en video’s te plaatsen. Dat zijn ongeveer 1 miljoen foto’s van 1 MB.

Je kunt je photostream vullen met foto’s en video’s. Voordat ze toegevoegd worden kun je eerst nog informatie opgeven zoals tags, personen die op de foto staan en natuurlijk de locatie van de foto. Dit laatste kan automatisch als je een GPS functie op je camera hebt die ingeschakeld is. Anders kun je zelf op een map een pointer plaatsen op de locatie waar de foto gemaakt is.

Upload foto's naar Flickr
Informatie toevoegen aan foto’s voor het uploaden naar Flickr

Bezoekers van je photostream kunnen ook reacties achterlaten op je foto’s. Zo kun je uitgenodigd worden om je foto’s aan een groep toe te voegen, of mensen geven je gewoon een reactie om hun waardering voor de foto te laten blijken.

Wie ziet wat?

Tijdens het uploaden kun je aangeven wie de foto’s mogen zien. Standaard staat dit ingesteld op Anyone, wat betekent dat iedereen de foto’s op jouw photostream kan bekijken. Je kunt ze ook Private maken, met als uitzondering dat familie of vrienden (die je kan uitnodigen via contacten) ze wel kunnen bekijken.

Flickr Upload Owner SettingsHet resultaat van de eerste upload van drie foto’s naar de photostream:

Flickr Photostream - First Upload

Sets

Sets zijn albums die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld vakantiefoto’s in op te slaan, of om verschillende soorten foto’s te bundelen. Klik op Sets in de menubalk om een nieuwe set aan te maken, of om een set bij te werken.

Flickr Set Creation

Als je op de knop klikt dan kom je in de Organizr waar je de foto’s toe kan voegen aan een Set, die je daar ook aanmaakt. In dit geval maak ik een set genaamd Bloemen. In die set zitten de drie foto’s die ik geüpload heb naar de photostream.

Andere bezoekers kunnen, afhankelijk van de privacy instellingen, foto’s in je set bekijken en daarop reageren. Zo kun je bijvoorbeeld een set maken van zonsondergangen en iedereen die dat mooi vindt, kan zijn reactie hierop geven. Zo worden veel foto’s van feedback voorzien zodat je weer wat bij kan leren!

Groepen

Je kunt jezelf aanmelden bij groepen om je foto’s onder de aandacht te brengen. Er is bijvoorbeeld een groep van Canon camera bezitters waar je foto’s aan kan toevoegen. Je kunt ook inspiratie op doen door naar andere foto’s te kijken, of door iemand te complimenteren met een reactie.

Er zijn open groepen en groepen met voorwaarden. Zo dien je bij die laatste bijvoorbeeld bij elke door jou toegevoegde foto te reageren op drie foto’s van anderen. Die regels zijn er om te zorgen dat de foto’s ook echt bekeken en geanalyseerd worden en dat er niet alleen maar foto’s in de groep gedumpt worden.

Verder kun je ook discussies voeren in groepen, bijvoorbeeld waarom Canon beter is dan Nikon ( ;) ), of waarom je beter een Sigma kan kopen in plaats van een Tamron. Groepen bieden dus ook een mogelijkheid om als forum te dienen.

Mocht je denken: dat wil ik ook! Dat kan, want je kan altijd je eigen groep beginnen.

Zoeken

De zoekfunctie van Flickr is krachtig, want je kunt er zoeken naar contacten (die je kunt toevoegen om een netwerk op te bouwen), groepen (waar je foto’s kan toevoegen om ze te showen) en naar onderwerpen (aan de hand van tags of titels).

Flickr Search Function

Bij gebrek aan inspiratie kun je altijd zoeken en nieuwe ideeën opdoen.

Conclusie

Flickr is een erg bekende en gebruiksvriendelijke dienst om foto’s te delen. De dienst bestaat al een poos en de gebruiksvriendelijkheid van de website is hoog, het is niet moeilijk om iets gedaan te krijgen op de website.

Flickr is meer dan alleen een dienst om foto’s te delen, want je kunt een heel netwerk van contact opbouwen, je eigen groepen beginnen en over onderwerpen discussiëren Met een gratis account beschik je over een opslagruimte van 1 TB, wat echt heel veel is. Vanwege die hoeveelheid opslagruimte hoef je niet bang te zijn dat je geen foto meer kunt uploaden naar je photostream.

Wegens drukte is het niet mogelijk om elke week een photosharing dienst te bespreken, wat wel in dit artikel genoemd staat. Er zal dus meer tijd tussen de publicatie van de artikelen zitten.