Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Helderheid van randen corrigeren

Een paar dagen geleden heb ik geschreven over het softwarematig toepassen van lenscorrecties in Adobe Lightroom 4. Een onderdeel van deze lenscorrecties is het oplichten van de randen om het effect van vignettering te verminderen. Dit kan ook op de camera ingesteld worden wat een hoop nabewerken bespaard.

Lensprofiel in de camera

Softwarematige lenscorrecties worden altijd achteraf toegepast tijdens het nabewerken. Een andere toepassing van lenscorrecties is het oplichten van hoeken van foto’s. Deze hoeken zijn over het algemeen donkerder in vergelijking met het midden van de foto, ook met een gelijke belichting over de hele foto.

Dit effect komt door de constructie van een lens en dit heet vignettering. Canon camera’s worden uitgerust met lensprofielen om het mogelijk te maken om dit al tijdens het fotograferen te corrigeren.

Lenscorrectie inschakelen op de camera

  1. Zet de camera aan
  2. Druk op MENU
  3. Navigeer met de navigatietoetsen [ Navigatietoetsen ] naar Menu Option 1
  4. Navigeer met de navigatietoets [ Navigatietoets beneden ] naar [Correctie helderheid randen] / [Peripheral Illumination Correction]
  5. Druk op SET
  6. Controleer of het scherm [Correctiegegevens beschikbaar] / [Correction data available] aangeeft. Het kan voorkomen dat dit niet weergegeven wordt. Dit kan het geval zijn bij nieuwe lenzen van Canon of bij lenzen van een andere fabrikant, zoals Sigma of Tamron. Lenzen van andere fabrikanten worden niet ondersteund.
  7. Selecteer [Inschakelen] / [Enable] om het profiel in te laden.
  8. Maak nu een foto om te controleren of de randen gecorrigeerd worden in helderheid.
Canon Peripheral Illumination Correction Example
Voor en Na Correctie helderheid randen

Bij punt 6 is aangegeven dat er mogelijk geen correctiegegevens beschikbaar zijn. Canon EOS camera’s worden uitgerust met een database van profielen. Deze database wordt niet altijd geüpdate met nieuwe firmware waardoor nieuwere lenzen mogelijk niet ondersteunt worden. Ook lenzen van andere fabrikanten dan Canon worden niet ondersteund.

In dat geval kan de softwarematige lenscorrectie in Adobe Lightroom een oplossing zijn.

Conclusie

Het is verstandig om de optie [Correctie helderheid randen] aan te zetten. Hiermee zorgt de camera zelf voor correctie tijdens het vastleggen van de foto waardoor nabewerken minder tijd kost. De nabewerking in Lightroom doet namelijk precies hetzelfde als de camera, omdat dit beide op hetzelfde lensprofiel gebaseerd is.