Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Tweakers: JPEG versus RAW bij fotograferen met smartphones

Tweakers.net heeft een achtergrondartikel gepubliceerd over fotograferen met smartphones. Het artikel beschrijft de verschillen tussen het JPEG en RAW bestandsformaat, en stelt de vraag of het zin heeft dat smartphones het RAW-bestandsformaat ondersteunen.

Ondersteuning op smartphones

Niet elke smartphone heeft de mogelijkheid om in RAW te fotograferen. Deze functie wordt vaak in duurdere modellen beschikbaar gemaakt.

Het komt voor dat de functie beschikbaar wordt gemaakt via een update van de Camera-app of met een update van het besturingssysteem van de smartphone.

Heeft jouw smartphone geen ondersteuning voor het RAW-bestandsformaat? Vaak is het mogelijk om via third-party apps alsnog deze ondersteuning te krijgen.

JPEG én RAW

Er zijn smartphones die JPEG en RAW ondersteunen. Het is vaak mogelijk om een foto in beide bestandsformaten op te slaan. Zo kun je de JPG-versie snel via email of WhatsApp versturen, terwijl de RAW-versie bewerkt kan worden om deze later af te drukken.

Opslagruimte

Het nadeel is dat er meer ruimte wordt gebruikt voor het opslaan van een foto. Een grotere geheugenkaart biedt dan uitkomst om deze bestanden op te slaan als de telefoon deze mogelijkheid heeft.

Een andere optie is om de foto’s op te slaan in de cloud, maar ook daar kleven nadelen aan.