Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Mijn tips voor het maken van herfstfoto’s

De herfst duurt langer dan ik had verwacht (en stiekem wacht ik heel erg op sneeuw) en daarom blijf ik hier nog even stil bij staan. Want herfstfoto’s maken, dat kan iedereen. Toch wil ik jullie deze tips meegeven omdat je hiermee misschien nog mooiere foto’s kunt maken.

De herfst kent voor mij twee belangrijke kenmerken: verkleuring van de bladeren aan de bomen en paddenstoelen.

Kies voor detail

De blaadjes aan de bomen verkleuren en de structuur van de bladeren kan daarbij extra naar voren komen, zoals in deze foto goed te zien is:

Herfstfoto's

Je kunt hier een hele mooie detailopname van maken, door dichtbij het onderwerp te gaan staan. Een extra effect kan bereikt worden door het blaadje tussen de lens en de zon te plaatsen, waardoor de structuur van het blad extra goed zichtbaar wordt.

…of voor overzicht

Verschillende soorten bomen verkleuren op verschillende momenten, waardoor je een heel kleurenpalet te zien krijgt. Zoek naar een verschillende soorten kleuren naast elkaar, wat een leuk en speels effect kan geven. Dit kan heel typisch zijn voor een herfstfoto ;)
Herfstfoto's

Gebruik de zon in je foto’s

Hierboven heb ik het al even genoemd, gebruik het zonlicht om de kleuren van de bladeren extra te benadrukken. De zon staat in de herfst lager aan de horizon waardoor het licht een andere kleur krijgt, het wordt ‘warmer’ van kleur.
Herfstfoto'sWaar ik vaak ook mooie foto’s van zie, is van zonnestralen in een mistig bos bij een zonsopkomst. Ik wil dit zelf altijd nog een keer vastleggen, want het ziet er prachtig uit.
Herfstfoto's
De gele kleur van de bladeren kan het idee geven van een gouden galerij waar je doorheen loopt, of fietst, of rijdt.

Herfstfoto's

Witbalans

De witbalans stel ik vaak in op Cloudy / Bewolkt. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het zorgt er juist voor dat de (voornamelijk) oranje kleuren goed naar voren komen. Mijn ervaring is dat de instelling Daglicht de kleuren niet correct vastlegt.

Ik heb nu vooral laten zien waar je op kunt letten als je voor je kijkt, of naar boven. Maar de paddenstoelen staan op de grond, dus het is tijd om het standpunt te veranderen!

Paddenstoelen

Paddenstoelen vind je vooral tussen de bladeren op de grond of op boomstammen. Blijf niet staan en zak door de knieën om ze op de juiste manier vast te leggen.

De vliegenzwam (Amanita muscaria)
De vliegenzwam (Amanita muscaria)

Veelal kun je hier af met een zoomobjectief of een macroobjectief. Ik vind het mooi om de hele paddenstoel te fotograferen met daarbij nog een beetje van de ondergrond. Zo kun je een mooie rustige achtergrond krijgen door een open diafragma te gebruiken, waardoor de achtergrond vervaagd.

Deze paddenstoelen zijn op gelijke hoogte gefotografeerd waardoor je ze goed kunt bekijken. Standaard kijk je erop neer en dan zie je niet hoe deze paddenstoelen soms vastzitten aan de ondergrond, wat soms een heel mooi gezicht kan zijn.

De gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)
De gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)

De herfst vind ik zelf een mooie periode vanwege de verkleuringen die de natuur in zich heeft. Paddenstoelen zijn geduldige onderwerpen om mee te oefenen vanwege de bijzondere kleuren die sommige soorten hebben, en ze gaan nergens naartoe. En de vallende blaadjes en herfstkleuren zorgen voor de o zo typische, maar toch ook wel bijzondere herfstfoto’s.

Fotogalerij