Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Bescherm je camera tegen regen en sneeuw

Nederland is wit en dat nodigt uit voor het fotograferen van landschappen en andere besneeuwde omgevingen. Maar die sneeuw kan je camera ook serieus beschadigen als je ineens in een hevige sneeuwbui terecht komt! En deze tips zijn niet alleen voor sneeuw maar zijn ook toe te passen in de regen. Water en elektriciteit gaan tenslotte niet goed samen..

Bedek je camera

Als je veel in de sneeuw fotografeert dan is het onvermijdelijk dat er ook sneeuw op je lens en/of body komt. En als je camera niet ‘weather-sealed’ is, dan kan dat water de camera inlopen waardoor er kans is op kortsluiting of beschadiging..

Het is heel eenvoudig om je camera te beschermen. Pak een vuilniszak en scheur deze doormidden. Je hebt maximaal de helft van de vuilniszak nodig, dus de andere helft kan je ergens anders voor gebruiken. Zorg dat je de helft van de vuilniszak rond de camera wikkelt en deze goed vastmaakt met tape. Niet op de camera natuurlijk want dan kunnen er lelijke lijmresten achterblijven.

En je kunt altijd nog een paraplu gebruiken om de meeste sneeuw af te weten. Het is misschien eenvoudiger om dit met een ander erbij te doen, anders loop je te hannessen met de camera en de paraplu tegelijk..

Nat? Droog maken!

Is je camera toch nat geworden door de sneeuw? Zorg dan dat deze zo snel mogelijk weer droog wordt. Gebruik daarvoor een theedoek of een zeemdoek, of iets anders wat snel water op kan nemen.

Controleer ook of er geen water in de onderdelen van de lens is gekropen. Sommige lenzen hebben delen die uit kunnen schuiven en in de ruimten daartussen kan ook vocht zitten. Als je de lens laat drogen, zorg dan dat deze helemaal uitgeschoven is zodat er genoeg frisse licht tussen kan om het water te laten verdampen.

Ik weet niet of het aan te raden is om de lens of body te föhnen en daarom adviseer ik om de camera of lens gewoon aan de lucht te laten drogen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bovenstaande tips zijn heel handig om toe te passen als je niet vaak buiten fotografeert. Stel dat je dat wel van plan ben, dan kun je speciale regenhoezen kopen waarmee je in 1 keer je body en lens, net als bij de vuilniszak, kunt bedekken.

Optech Rain Sleeve Flash
Regenhoes voor camera en flits

Zo verklein je de kans op het binnendringen van vocht in je lens en camera. De prijzen van deze hoezen beginnen vanaf ongeveer 20 euro en gaan door tot 200 euro en binnen dat gebied is veel variatie te vinden aan vormen en toepassingen.

Conclusie

Het is een kleine investering die je camera in ieder geval beschermt tegen vocht wat niet in de camera en lens terecht hoort te komen. Vooral voor wie vaak buiten fotografeert en daarbij geen seizoen wil overslaan is zo’n hoes aan te raden!