Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Lens flare – Wat is het?

Lens flare is een fenomeen wat voor kan komen bij sterke lichtbronnen zoals de zon of een lamp. De lichtstralen komen dan onder een bepaalde hoek in de lens en gaan een eigen leven leiden. Vaak zie je een vlek in een ronde vorm of een vervorming van het diafragma.

Het is het licht wat tussen de verschillende lenzen in een objectief weerkaatst en daardoor later alsnog op de sensor komt, meestal als een rondje met een afwijkende kleur.

Ze kunnen overal op de foto voorkomen, afhankelijk van de hoek ten opzichte van de lichtbron. Dat wordt duidelijker met onderstaande illustratie.

lens flare illustratie
Lens flare illustratie (Bron: Wikipedia)

Lens flare herkennen

De onderstaande foto’s zijn tegen de zon in gemaakt en de lens bevindt zich onder een bepaalde hoek ten opzichte van de zon. Daardoor komt het licht aan de linkerkant van de lens binnen en zal aan de rechterkant er weer uit komen en dan op de sensor terecht komen.

Lens flare
Lens flare – De vlek bevindt zich helemaal rechts

Deze foto is nog te redden want de vlek kan van de foto worden afgesneden.

Lens flare
Lens flare – Een grote vlek in de vorm van het diafragma

De vlek op deze foto is zo groot dat de foto niet meer te herstellen is en kan daarom weggegooid worden.

Filters

Filters kunnen ook een veroorzaker zijn van lens flare. Zij buigen namelijk het licht al af voor het objectief waardoor het niet meer op de ‘normale’ manier in het objectief komt en dit kan de flare versterken. Fabrikanten van objectieven proberen namelijk met allerlei verschillende soorten lenzen en coatings de weerkaatsing van het licht in een objectief te minimaliseren.

lens flare voorkomen

De meest eenvoudige oplossing voor lens flare is een lenskap, ook wel zonnekap genoemd. Deze kap zorgt ervoor dat het licht, wat anders direct in de lens zou komen, wordt geblokkeerd. Zo kunnen lichtstralen niet direct in de lens komen en flare veroorzaken. Dit werkt alleen als de lichtbron niet direct op de foto staat.

Deze methode kwam ik tegen op internet. Ik vind het een hele inventieve en tegelijkertijd ook hele eenvoudige methode. Plaats je vinger voor de lichtbron en schiet daarna nog een foto met lichtbron.

Conclusie

Lens flare is een fenomeen waar veel objectieven mee te maken hebben. Bij sommige objectieven kun je het verhelpen door het diafragma te verkleinen (hoger f-getal) en als je geen lenskap heb, schaf deze dan aan. Vaak geldt ook, hoe duurder het objectief, des te effectiever de lenskap.

Lees verder:

Er zijn geen relevante artikelen beschikbaar