Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Voorkom dat jouw foto’s ongewenst op andere sites verschijnen

Sommige websites zijn er dol op: het gebruiken van andermans foto’s op hun eigen site (zonder toestemming) en zonder deze op hun eigen site te zetten. De site waar de foto op staat zorgt dan voor de benodigde bandbreedte terwijl de eigenaar daar mogelijk niet van weet en ervoor betaald. Dit wordt hotlinken genoemd en het is te voorkomen!

Hotlinken

Hotlinken is een techniek wat veel gebruikt wordt op fora en er is weinig mis mee, mits het op de juiste manier wordt gedaan. Een voorbeeld:

Ik plaats regelmatig foto’s hier op mijn website. Een deel van die foto’s staat op Flickr.com. Ik plaats een link in een artikel dat verwijst naar de foto op Flickr. Als een bezoeker dan die foto bekijkt, dan zorgt Flickr ervoor dat die foto bij de bezoeker aankomt.

Dat is hotlinken en Flickr staat het toe.

Het kan ook zijn dat ik hier foto’s op mijn website plaats en dat andere mensen, zonder toestemming, die foto op een andere site plaatsen. Dan zorg ik voor de bandbreedte zonder dat ik het weet. Als de foto op een website staat waar veel mensen op komen, dan wordt mijn site traag zonder dat ik de oorzaak ervan weet.

Bescherm jezelf tegen ongewenst hotlinken

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te voorkomen. Ik heb ervoor gekozen om de toegang tot deze bestanden te ontzeggen via mijn webserver. Andere mogelijkheden voor WordPress zijn plugins als:

Nadeel

Een nadeel is wel dat afbeeldingen niet meer te vinden zijn via Google afbeeldingen of via de nieuwsbrief te bekijken zijn. Het is een keuze die ik heb gemaakt om te voorkomen dat mijn foto’s straks ongevraagd op andere websites komen te staan.