Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Paddenstoelen fotograferen

Elk jaar komen paddenstoelen op. Je komt ze vooral tegen in bossen op verrotte bomen en takken, op de grond tussen de bladeren en soms staat er eentje verdwaald in het gras. Paddenstoelen horen bij de herfst!

Het juiste perspectief

Paddenstoelen staan op de grond of groeien aan bomen en dat is niet (vaak) op ooghoogte. Je moet door de knieën om ze goed vast te kunnen leggen. Bij verschillende soorten paddenstoelen is het zelfs aan te raden om de onderkant te fotograferen, want die is veel mooier!

Hieronder heb ik drie foto’s als voorbeeld

Vogelperspectief

De onderstaande paddenstoel heb ik bewust van bovenaf gefotografeerd omdat dat het mooiste resultaat oplevert.

De vliegenzwam (Amanita muscaria)
De vliegenzwam (Amanita muscaria)

Ik wilde bij deze vliegenzwam de aandacht richten op de bovenkant vanwege de rode kleur. Door er blaadjes met verschillende kleuren omheen te leggen krijg je een mooi contrast met de paddenstoel. Ik had deze vliegenzwam ook van opzij kunnen fotograferen, maar dan was de bovenkant waarschijnlijk niet zo mooi naar voren gekomen.

Ooghoogte

Later kwam ik de gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare) tegen op een omgevallen boomstam. Deze kleine paddenstoelen waren op meerdere niveaus gegroeid, waardoor er diepte in de foto ontstond. Het mooiste effect was echter de zon die erop scheen.

Door deze paddenstoelen van opzij te fotograferen en niet – zoals bij de foto hierboven – van bovenaf, zie je beter hoe deze paddenstoelen groeien.

De gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)
De gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)

Het warme zonlicht dat op de paddenstoelen schijnt zorgt voor een warm effect, wat typerend is voor de herfstzon.

Deze zwavelkopjes groeiden in een hoekje van een wortel. Dit hoekje biedt genoeg bescherming om niet omgetrapt te worden of omver geblazen te worden door de wind. Door de foto te kadreren met groen wat zich om de paddenstoelen bevindt, is het mogelijk om te laten zien waar de paddenstoelen zich bevinden.

De gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)
De gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)

Hulpmiddelen

Bij het maken van deze foto heb ik mijn fototas als ondergrond gebruikt. Daar kon de camera op rusten tijdens het maken van de foto. Op die manier kon ik heel eenvoudig en gecontroleerd scherpstellen.

Het gebruik van een (klein) statief is ook aan te raden, dat geeft vaak de beste steun op de ongelijke ondergrond. Mocht het niet lukken, dan kun je altijd nog een bedje van losliggend materiaal maken om daar de camera op te leggen. Zorg er wel voor dat de ondergrond droog is!

Scherptediepte

Je kunt de paddenstoel ‘isoleren’ van de omgeving door in te zoomen met het objectief of door een open diafragma in te stellen (f/2.8 tot f/4). Hierdoor zal de paddenstoel op de foto scherp vastgelegd worden, en de achtergrond zal onscherp zijn wat ervoor zorgt dat je blik direct naar de paddenstoel getrokken wordt. Lees meer over dit effect in het artikel over scherptediepte.

Je kunt er ook voor kiezen om de paddenstoel niet te isoleren, maar deze te positioneren in de omgeving. Dit is lastiger, want veel gras en kleine stukjes hout kunnen in de weg zitten. Zorg dat de grond tussen de paddestoel en het objectief vrij is van takjes en gezichtsbelemmerende grassprietjes. Dat levert rustige en mooie foto’s op.

Voorbereiding

In de herfst kan het veel regenen en het water blijft vaak langer liggen door het bladerdek wat je in de bossen vindt. Zorg ervoor dat je een plastic tas of vuilniszak meeneemt waarop je kunt zitten. Dan blijven je kleren droog en schoon en het voorkomt extra kou, want een natte broek is niet prettig.

Een tip is nog om een grijskaart mee te nemen. Plaats deze voor de paddenstoel en maak een foto. Stel vervolgens de witbalans in op handmatig. Zo weet je zeker dat alle kleuren goed worden vastgelegd en dat scheelt nabewerking.