Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Hoe maak je impressiefoto’s?

Naar aanleiding van een eerdere post (Impressiefoto’s Vishandel De Lunterse Beek) kwam ik op het idee om dit onderwerp verder te verkennen en hierover een artikel te schrijven.

Wat zijn impressiefoto’s?

Impressiefoto’s zijn bedoelt om mensen die ze bekijken in 1 keer een indruk te geven van een product of locatie. Om het voorbeeld van de vishandel te gebruiken: mensen die op internet naar een visrestaurant in de omgeving zoeken zullen, indien aanwezig, hun keuze laten beïnvloeden door impressiefoto’s van de plek waar ze (mogelijk) naartoe willen of naar op zoek zijn. De foto dient dan als informatiebron voor een plek waar ze nog niet geweest zijn.

Hoe maak je impressiefoto’s?

Daar is niet een goed antwoord op te geven omdat dat afhankelijk is van de locatie of het product wat gefotografeerd wordt. Over het algemeen kan er wel gesteld worden dat er overzicht gecreëerd moet zijn in de foto zodat mensen direct een indruk kunnen krijgen wat zij kunnen verwachten.

Kies hiervoor bijzondere invalshoeken en lijnen.

Als voorbeeld onderstaande foto:

Impressiefoto - Vishandel De Lunterse Beek
Impressiefoto – Vishandel De Lunterse Beek

Deze foto is gemaakt door een statief bovenop een tafel te plaatsen zodat deze net niet het plafond raakte. Door de camera vervolgens naar beneden te kantelen en een groothoeklens te gebruiken kan er heel veel op de foto terecht komen. Op deze manier zien mensen hoeveel plek er is, wat de inrichting is, waar ze mogelijk wel of niet willen gaan zitten en wat de sfeer in het restaurant is.

Probeer de sfeer op de foto daarom niet anders weer te geven dan zoals deze is. Wanneer je dat namelijk wel doet kunnen mensen een verkeerde indruk krijgen wanneer ze daar aankomen en dan is de kans er dat het tegenvalt.

Zorg ook voor rust op de foto. Om mensen een goeie indruk te geven is het van belang dat  op de foto komt wat mensen interesseert en dat dat ook past bij de omgeving waarin ze mogelijk terecht komen.

Om weer even het voorbeeld van de vishandel te gebruiken,  er is gekozen om het overzicht van de winkel te fotograferen en daarnaast ook de producten.

Impressiefoto - Vishandel De Lunterse Beek
Impressiefoto – Vishandel De Lunterse Beek
Impressiefoto - Vishandel De Lunterse Beek
Impressiefoto – Vishandel De Lunterse Beek

Hoe weet ik nou wat de ander ziet en graag wil zien?

Dat lijkt heel lastig en dat hoeft het niet te zijn. Wanneer je gevraagd wordt om ergens impressiefoto’s van te maken dan is het belangrijk dat je als fotograaf ‘nieuw’ in de situatie stapt. In het geval van een locatie kan het zijn dat je voor het eerst ergens komt. Kijk dan goed om je heen en kijk goed naar wat je opvalt. Dat zal waarschijnlijk ook zijn wat andere mensen opvalt wanneer ze ergens komen.

Wanneer het gaat om een product is het belangrijk dat je de opvallende details kiest en die prominent op de foto zet. Dit kunnen details zijn waaraan een product specifiek te herkennen is!

Details

Let goed op details wanneer het gaat om een locatie of product. In het geval van een locatie is het belangrijk dat je details kiest die mensen, wanneer ze daar zijn, op zullen vallen. Het is om die reden ook belangrijk om open te staan voor de omgeving en deze goed in je op te nemen!

Licht

Licht is heel belangrijk op foto’s. Het bepaalt de sfeer van de foto en de uitstraling van een locatie of product. Probeer altijd zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken op foto’s omdat dit (meestal) de juiste sfeer geeft. Wanneer dit niet lukt dan is het gebruik van een externe lichtbron aan te raden.

De verschillende manieren om met (weinig) licht om te gaan:

  1. Gebruik een statief in combinatie met een lange sluitertijd
    Deze manier heeft een voordeel omdat je op deze manier sfeer in de foto kan brengen. Door de sensor meerdere seconden te belichten kunnen lampen hun licht ‘uitsmeren’ en op die manier worden ze minder hard. Daarnaast wordt de hele foto (over het algemeen) beter belicht zodat alles goed op de foto staat.
  2. Gebruik een externe lichtbron
    Deze manier kan toegepast worden wanneer een locatie niet overal even goed belicht is. De externe lichtbron of flitser kan dan gebruikt worden als invullicht.
  3. Gebruik een grijskaart
    Met een grijskaart ben je ervan verzekerd dat je de kleuren op de juiste manier vastlegt.

Daarnaast is het belangrijk dat er geen ‘hotspots’ op de foto ontstaan. Hotspots zijn plekken op de foto die oplichten ten opzichte van de rest van de foto. Probeer dan de lichtbron minder fel te maken door er iets voor te plaatsen waardoor de locatie of het product egaler wordt belicht.

Vuistregels

Een aantal vuistregels voor impressiefoto’s:

  • Zorg voor overzicht in de foto’s
  • Zorg dat de sfeer op de foto’s is zoals deze in het echt is
  • Kies bijzondere invalshoeken en lijnen
  • Gebruik een statief
  • Let op details van een locatie of product
  • Zorg voor voldoende licht op de foto
  • Gebruik een grijskaart