Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Groepsfotografie

Een familiefoto, een dagje uit, verschillende mensen staan op verschillende posities klaar voor de foto. Maar hoe zorg je dat al deze mensen scherp op de foto staan? En hoe zorg je ervoor dat iedereen op hetzelfde moment kijkt en lacht?

Wat is nodig voor groepsfotografie?

  • Een camera
  • Een klein diafragma (f8 of f11)
  • Een lens met een kort brandpunt (tussen de 25 en 60 mm)
  • Een afstandsbediening (optioneel)
  • Extra belichting in de vorm van een flits of softbox
  • Een statief

Camera instellingen

Diafragma

Stel het diafragma van de camera in op een waarde van f/8 tot f/11. Hiermee zorg je dat er genoeg scherptediepte in de foto zit om iedereen scherp vast te leggen. De camera heeft namelijk tijd nodig om alle personen scherp op de foto te zetten.

Scherpstellen

Stel scherp op de middenste (als dat mogelijk is) rij om er zeker van te zijn dat zowel de eerste rij als de laatste rij ook scherp worden (door het kleine diafragma). Stel altijd scherp op de ogen!

ISO

Laat de ISO-waarde zo laag mogelijk, maar hoog genoeg om een scherpe foto te kunnen maken met het kleine diafragma. Een verhoging naar ISO 200 of 400 kan geen kwaad. Controleer na het maken van de foto of alle personen scherp op de foto staan. Je kunt er beter 1 extra maken, dan later een onscherpe groepsfoto te hebben.

Stevige ondergrond

Daarnaast is het aan te raden om een statief te gebruiken. Hiermee zorg je er niet alleen voor dat je er zelf ook nog op kunt staan, maar de foto zal (in minder goed belichte ruimtes) ook nog steeds onbewogen zijn. Gebruik eventueel een flits, maar pas hiermee op. Er kunnen nare schaduwen ontstaan op de foto.

Zelfontspanner

Gebruik de zelfontspanner van de camera! Op die manier heb je 10 seconden de tijd om zelf ook op de foto te kunnen komen, zónder er met je rug op te komen staan.

Afstandsbediening

Het gebruik van een afstandsbediening is een alternatief voor de zelfontspanner. Dit maakt het makkelijker voor de fotograaf om rustig zijn positie te kiezen voordat hij afdrukt.

De groep

Je hebt alle instellingen gedaan, perfect. Nu nog zorgen dat je een leuke groepsfoto krijgt. Dat is een leuke uitdaging! Ik verdeel hierbij groepsfotografie in, hoe toepasselijk, twee groepen: De statische groepsfoto en de dynamische groepsfoto. Allereerst de statische groepsfoto.

De statische groepsfoto

Bij deze foto is het de bedoeling dat iedereen netjes op de foto komt te staan. Denk hierbij aan familiedagen of verjaardagen waarop een hele familie aanwezig is. Grootouders gaan met hun kinderen op de foto, ouders met kinderen, grootouders en ouders én kinderen, er zijn veel combinaties mogelijk.

Opstellingen

De opstelling voor dit soort groepsfoto’s is vrij eenvoudig. Plaats de oudste mensen in het midden. Plaats de kinderen van de (over)grootouders achter de (over)grootouders en laat de handen van de kinderen op hun schouders rusten. Plaats de kleinkinderen vóór de grootouders. Op die manier kan een ander aan de foto zien wie waar in de familie staat.

Vaak is het ook een idee om alleen de ouders op de foto te zetten, alle zussen of broers, de zwagers, de neven en nichten. Vaak heeft elk familielid een eigen voorkeur voor een bepaalde foto en het is beter om iedereen daar zoveel mogelijk in te voorzien.

De dynamische groepsfoto

Wees creatief!

Hoe ga je ervoor zorgen dat het geen staatsportret wordt? Mensen hebben de neiging om te gaan poseren voor een foto omdat ze erop die manier het beste worden vastgelegd. De spontaniteit is er dan wel af.

Ik las op internet een aantal handige tips:

  • Plaats een teken op de grond waar alle mensen achter of rondom moeten gaan staan. Spreek af dat ze daar heen moeten rennen. Maak de foto zodra alle gezichten naar de camera gericht zijn. De gezichten zijn dan ontspannen omdat ze net iets leuks hebben gedaan.
  • Vraag voordat je de (eerste) foto maakt aan iedereen om zijn of haar ogen 3 seconden dicht te doen. Aftellen en bij ‘nu’ doet iedereen zijn ogen open.
  • Zet de mensen dichter bij elkaar. Laat ze elkaar omhelzen en zorg voor een speelse houding. Een foto waarop mensen dicht op elkaar staan straalt gezelligheid uit!

Houdt aandacht en contact vast

Het is belangrijk dat je als fotograaf de groep kan sturen. Je hebt waarschijnlijk wat ideeën in je hoofd die je middels een foto uit wil werken. Vertel wat je van de groep verwacht en vertel welke foto’s je nog wil nemen.

Hou daarbij de groep ook in de gaten. Kleine kinderen zijn snel afgeleidt door de omgeving door middel van geluidjes of beweging. Vraag aan de ouders of zij een speeltje mee kunnen nemen waar het kind zijn aandacht mee gelokt kan worden in de richting van de camera.

Voor de dynamische groepsfoto kunnen ook onderdelen worden gebruik van Portretfotografie. Kijk hierbij dan voornamelijk naar de instellingen van camera en te gebruiken lenzen.