Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Regel van Derden

De Derdenregel is een werkwijze om de compositie van een foto in te delen. Met deze regel dwing jij jezelf om anders te kijken naar het maken van een foto.

Tegelijkertijd kun je hiermee aandacht trekken in de compositie. Plaats een onderwerp eens op een andere plek dan het midden en creëer daarmee een soort spanning in jouw foto. Elke keer dat onderwerp in het midden maakt de foto’s niet meer bijzonder.

Positie

Met de Regel van Derden bepaal je de positie van het onderwerp. Dit doe je door een (denkbeeldig) raster over een foto te plaatsen. Valt het onderwerp op een van de punten? Valt het onderwerp in een van de  vakjes aan de buitenkant? Dan pas je de Regel van Derden op de juiste manier toe.

Raster
Raster

De gedachte achter de Derdenregel is dat je, door het onderwerp op een van de vier kruispunten plaatst, de kijker door de foto leidt en daarmee de aandacht van de kijker kan ‘vangen’. Zo zorg je ervoor dat je foto’s leuker worden om naar te kijken en tegelijkertijd kun je de aandacht van de kijker langer vasthouden, omdat hij/zij iets moet doen om te ontdekken wat de foto echt wil vertellen.

Toepassing

Je kunt deze compositieregel op alle soorten fotografie toepassen. Het wordt veel toegepast bij portretfotografie en landschapsfotografie. Door de bijzondere compositie kan een foto veel interessanter worden om naar te kijken. En dat is mogelijk wat je met jouw foto’s wil bereiken!

Een voorbeeld van de Regel van Derden bij landschapfotografie:

Mt. Athos, Greece - Holy Monastery of Simonos Petra (Simonopetra)
Mt. Athos, Greece – View on Flickr

Heb je gemerkt dat je ging zoeken naar het onderwerp van de foto? Als er een raster over deze foto zou liggen, dan zou het kasteel onder 1 van de punten van het raster komen te liggen.

Regel van Derden toepassen

In de viewfinder van de Canon EOS 500D bevinden zich negen autofocuspunten. Vier van deze punten kunnen gebruikt worden om de Derdenregel toe te passen.

Plaats een onderwerp onder een van deze vier autofocus punten.

Viewfinder Derdenregel
Viewfinder Derdenregel

Op deze manier plaats je het onderwerp middels de Derdenregel in de compositie. De uitlijning van deze AF-punten komen niet volledig overeen met de Derdenregel. Wel kunnen deze punten gebruikt worden om de compositie te kunnen bepalen.

Regel van Derden in Lightroom

In Adobe Lightroom is het mogelijk om foto’s bij te snijden aan de hand van verschillende compositieregels. Een daarvan is de Regel van Derden.

  1. Open Adobe Lightroom
  2. Selecteer een foto
  3. Klik op Develop (sneltoets D)
  4. Druk op R (Crop Overlay)
  5. Druk op O (de letter, geen cijfer) totdat het raster van de Regel van Derden verschijnt.
  6. Snij de foto bij totdat de Regel van Derden toegepast is.
  7. Druk op R of Esc om het bijsnijden te stoppen

Conclusie

De regel van derden is een eenvoudig te hanteren regel om een compositie te bepalen. Deze compositieregel zorgt dat het onderwerp niet centraal op de foto komt te staan, wat voor enige spanning in de foto kan zorgen. De mensen die de foto bekijken zullen er ook langer naar kijken, omdat het voorwerp niet op de verwachte plaats verschijnt. Een alternatief of verbetering voor de Regel van Derden is de Diagonaal Methode (Verschijnt binnenkort).