Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Afspraken vastleggen in een onderhandse akte

Tijdens het maken van de impressiefoto’s voor Shortgolf- en Schateiland-Zeumeren heb ik mij verdiept in het opstellen van een ‘contract’, oftewel een onderhandse akte. In deze onderhandse akte staan afspraken waaraan beide partijen zullen voldoen.

Deze akte hoeft, in tegenstelling tot andere aktes, niet bij een notaris te worden opgesteld en is rechtsgeldig.

Wat zet je erin?

Allereerst zorg je ervoor dat beide (of meerdere) partijen bij de juiste naam worden genoemd, zodat daar later geen discussie meer over mogelijk is. Het zou enorm vervelend zijn als niet de juiste naam vermeldt is en er daardoor problemen ontstaan.

Daaronder plaats je de afspraken die beide partijen zijn overeengekomen. Zorg ervoor dat je hier goed over nadenkt, want op dit document kun je terugvallen als er iets niet nagekomen wordt! Ben je iets vergeten te vermelden, dan heb je mogelijk een probleem. Laten we ervan uit gaan dat dat niet hoeft.

Als laatste maak je ruimte voor de betreffende handtekeningen en bijbehorende namen.

Waarvoor gebruik je het?

Met dit document kun je een samenwerking tussen twee of meerdere partijen vastleggen. Je legt afspraken vast die iedereen zal nakomen. Dit document kun je gebruiken om afstand te doen van het auteursrecht of portretrecht in het geval van een reportage, fotoshoot of openbare activiteit.

Voorbeeld

Dit document, enigszins versimpeld, is gebruikt als onderhandse akte. Klik op de onderstaande link om deze te downloaden:

Onderhandse Akte Fotografie.docx (of .doc)

Het is een document wat ik zelf heb gebruikt en wat ik graag met andere wil delen, omdat ik zelf geen enkel voorbeeld hiervan op internet kon vinden.

Nou ben ik ook benieuwd hoe andere fotografen dat doen, ben jij bereidt om een (voorbeeld)formulier te delen met anderen zodat we hiervan kunnen leren?