Fotografie voor beginners
De inhoud van deze website wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier meer.

Nachtfotografie

Nachtfotografie is een uitdagend onderdeel van fotograferen. Lange sluitertijden van 5 tot wel 30 seconden zijn niet ongebruikelijk. Je kunt bijvoorbeeld de sfeer van een verlicht gebouw of straatje mee vastleggen, of verkeer wat over de snelweg raast.

Wat is nodig voor nachtfotografie?

  • Een camera
  • Een lange sluitertijd (2 seconden of hoger)
  • Een statief
  • Een lage ISO-waarde
  • Geduld

Camera instellingen

Bij nachtfotografie wordt over het algemeen een lange sluitertijd aangehouden om bijvoorbeeld sporen van licht op een foto te tekenen.

Ondergrond

Belangrijk is dat je een stevige ondergrond hebt waar je camera op kan staan. Denk aan een muurtje of een statief die beweging van de camera kan voorkomen. Zorg dat je camera water pas staat, het zou zonde zijn als je later ziet dat je foto’s scheef zijn.

Tegelijkertijd kun je de beeldstabilisatie uitschakelen, deze is normaal gesproken nodig om bewegingen van de camera te compenseren. Aangezien de camera op een stevige ondergrond staat, is het niet nodig om deze ingeschakeld te houden.

ISO

Je kunt ruis in je foto eenvoudig voorkomen door een lage ISO waarde in te stellen. Kies voor een ISO waarde tussen ISO 100 – 400.

Scherpstellen

Je kunt op twee manieren scherpstellen: automatisch en handmatig.

Automatisch

De camera heeft licht nodig om scherp te stellen, want hij zoekt contrast tijdens het scherpstellen. Als de camera niet genoeg licht heeft, zal hij niet afdrukken of blijven zoeken (hunten).

Je kunt de camera helpen door een sterke lamp te gebruiken en op het onderwerp te schijnen zodat de camera iets meer licht kan gebruiken om scherp te stellen.

Handmatig

Je kunt handmatig scherpstellen om het automatische scherpstellen te perfectioneren, of om het gelijk goed te doen ;)

Gebruik hier ook het aanwezige licht (of eigen licht van een zaklamp) om goed scherp te kunnen stellen. Een aanrader is om Live view te gebruiken tijdens het scherpstellen omdat je dan ook digitaal in kan zoomen. De kwaliteit hiervan is afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid licht.

Spiegel opklappen

Om zeker te zijn van onbewogen foto’s is het aan te raden om de functie Spiegel opklappen in te schakelen. De spiegel zal dan bij het indrukken van de ontspanknop opklappen. Dit is om de beweging van en in de camera beperken tot een minimum. Druk nogmaals op de ontspanknop om de foto te maken.

Experimenteer!

Het vergt enige oefening voordat je de juiste instellingen hebt gevonden. Experimenteer met sluitertijden om bewegingen kort te vervagen (2 tot 5 seconden) of tot extreme vervaging (30 seconde en langer) en ontdek welke manier van fotograferen bij jou past!