Lightroom Handleidingen en Tutorials

Een aantal keer heb ik hier een artikel geplaatst met in de titel het woord Lightroom. Regelmatig komen bezoekers met dat zoekwoord terecht op mijn site. Voor deze bezoekers heb ik veel bronnen verzameld waarmee ze verder kunnen in hun zoektocht.

Hieronder staan verschillende bronnen waar je tutorials van Lightroom kunt vinden. Per link is aangegeven of het voor Lightroom 3 (LR 3) of Lightroom 4 (LR 4) is.

PDF’s

Tutorials

Videotutorials

Adobe TV

YouTube

Blogs

Boeken

Heb jij nog een site waarop handleidingen / tutorials of videotutorials op staan? Mail mij dan of plaats een reactie onder dit artikel. Op deze manier kunnen we elkaar helpen!

17 reacties

 1. ron

  Als beginnende fotograaf met een Nikon 1 V 2 systeemcamera ben ik bezig om wat meer te leren fotograferen.
  Nu is mij verteld dat 50/55% van een goede foto van de camera komt en de rest van een fotobewerking programma.

  Welk Photoshop programma moet ik gaan gebruiken en waarom? Ik ben ook bereid om geld uit te geven voor een goed fotobewerking programma.

  Graag hoor ik van u hoe of wat,
  alvast mijn dank.

  1. Hallo Ron,

   Ik ben zelf van mening dat die opvatting niet overal van toepassing is. Bij bepaalde vakgebieden in de fotografie zal de nabewerking een belangrijk onderdeel zijn van de foto, maar niet alles hoeft nabewerkt te worden..

   Terugkomend op je vraag, ik kan je Adobe Photoshop Elements ( http://www.adobe.com/nl/products/photoshop-elements.html ) aanraden omdat je met dat programma zowel je foto’s kun beheren als bewerken in een uitgeklede versie van Photoshop. Het programma is een combinatie van Adobe Lightroom en Adobe Photoshop, met uit elk programma een aantal handige en belangrijke functies.

   Op de site van Adobe, maar ook op YouTube, zijn veel tutorials te vinden om foto’s naar eigen smaak te bewerken.

   Hét programma om foto’s mee te bewerken is Adobe Photoshop, maar daarvoor zul je een hele smak geld neer moeten leggen, en je zult jezelf moeten (of laten) trainen om te werken met dit programma.

   Ik denk dat Adobe Photoshop Elements een goed begin is om mee te beginnen. Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben en ik hoor graag wat je er van vindt!

   Groeten Maarten

 2. Beste Maarten,

  Ik gebruik sinds een paar maanden, met veel plezier, photoshop elements 11 en ben op zoek naar een volledige, duidelijke nederlandse handleiding van dit programma. In engels is er genoeg te vinden, maar pdf’s vertalen naar nederlands is erg lastig. Kan jij me AUB vooruit helpen?

  Groeten Sjef

  1. Hallo Sjef,

   Ik heb even gezocht op Adobe.com en daar kwam ik het volgende tegen:

   http://helpx.adobe.com/nl/photoshop-elements/topics.html – Veel kleine artikelen die je meer kennis geven over het programma
   http://helpx.adobe.com/nl/photoshop-elements.html – De algemene pagina van Photoshop Elements

   Toch wil ik je ook deze laten zien: http://tv.adobe.com/product/photoshop-elements/
   Veel handige tutorials (wel in het Engels) van verschillende versies die waarschijnlijk ook (met enige aanpassing misschien) werken in versie 11.

   Van versie 10 is meer informatie te vinden op het internet.
   Hier is wel een gebruikershandleiding van te vinden: http://help.adobe.com/nl_NL/photoshopelements/using/photoshopelements_10_help.pdf

   Als je onderzoekt welke verschillen er tussen 10 en 11 zijn, is het verder geen probleem om de handleiding van versie 10 te gebruiken.

   Ik hoop dat ik je hiermee weer vooruit heb kunnen helpen!

   Maarten

 3. sutterer ronald

  hoi,

  ik had onlangs de mogelijkheid om lightroom 5 beta te downloaden maar heb het niet gedaan uit schrik dat hij mijn originele lightroom 4 zou overschrijven. Als dit toch het geval is dan hoef ik verder geen reactie. Indien ik probleemloos de 5 beta versie kan downloaden naast de lightroom 4 dan wil ik graag weten waar ik de versie kan terugvinden, want heb hem niet meer!

  groetjes Ronald

 4. Peter Roefs

  Hallo Maarten,

  Op mijn mac heb ik Adobe photoshop elements 8 geïnstalleerd al weer enkele jaren geleden. Daarnaast heb ik afgelopen jaar een fotobewerkingsprogramma van canon moeten installeren omdat elements 8 de raw bestanden v.d. canon EOS 1100D niet aan kan.
  Nu wil ik overstappen op lightroom 4 omdat ik dit een veel vriendelijker programma vindt en mijn mac dit programma nog aankan.
  Vraag: kan ik in lightroom 4 mijn foto’s importeren vanuit deze 2 genoemde programma’s?
  Graag je advies en vr. groet,
  Peter Roefs

  1. Hallo Peter,

   Het is mogelijk om de losse bestanden te importeren in Lightroom 4, maar daarbij weet ik niet of alle aanpassingen ook door Lightroom 4 worden overgenomen. Het is niet mogelijk om vanuit een programma te importeren naar Lightroom.

   Als er wijzigingen zijn gemaakt aan de foto, dan vermoed ik dat Lightroom de gemaakte wijzigingen van Photoshop Elements wel overneemt, maar of dat ook het geval is bij Digital Photo Professional (ik vermoed dat je dit programma bedoelt met ‘een fotobewerkingsprogramma van canon’) kan ik niet zeggen.

   Ik zou het gewoon proberen en kijken wat er dan gebeurt.

 5. Piet Snijder

  Hoi Maarten,

  Ben vandaag op jouw site terechtgekomen na zoeken over info m.b.t. Lightroom 4 en heb mij direct voor verder nieuws opgegeven.
  Je bent wel aan iets begonnen, zeg. Goed werk, ik weet zeker dat er talloze mensen met talloze vragen zijn (en komen). De Adobe publicaties in jouw lijst, heb je die helemaal zelf vertaald naar Nederlands?

  Vr. groet, Piet

 6. Cornelia

  Hallo, Ik heb Ligtroom 4 van een kennis gekregen maar hij heeft de handleiding niet meer.
  Weet jij mss waar ik een Nederlandse handleiding kan downloaden, wil me graag hierin verdiepen en heb me daarom bij je aan gemeld. Het ziet er nl. heel netjes uit.

  Alvast bedankt voor eventuele antwoord.

  Gr. Cornelia

 7. Piet Huisman

  Hallo Maarten
  Ik heb Lightroom 4 , ben zeer tevreden en heb een nieuwe Mac.
  Om een foto te gebruiken voor b.v. een website, moet je deze uit Finder halen, maar dat is niet de bewerkte foto.
  Het lukt me niet een foto uit Lightroom te gebruiken, wel uit Finder, maar dat is de onbewerkte versie, of hoe kan ik de bewerkte in Finder krijgen??
  Kan je hiermee op weg helpen???

  Mvg Piet

Plaats een reactie

Leuk dat je een reactie wilt plaatsen! Vul daarvoor de onderstaande velden in. De velden met * zijn verplicht.
Heb je een algemene vraag over fotografie? Dan kun je die op deze pagina plaatsen.

*

Je reactie wordt eerst gelezen voordat deze geplaatst wordt. Het emailadres wordt niet openbaar gemaakt.